SJ i NUNS: Srpski i albanski novinari napadnuti i ometani u radu na severu Kosova

demonstracije
FOTO: KoSSev

Novinari iz medija KoSSev, T7, Klan Kosova, RTV Dukađini, ATV i Kanala 10 napadnuti su i ometani prilikom obavljanja novinarskog rada tokom sukoba između građana i policije na Severu Kosova, oglasila se večeras mreža Safe Journalist.

Širom Kosova, kao i na Severu u prepodnevnim satima odvijala se akcija policijskih jedinica iz Prištine u vezi sa sprečavanjem šverca. Tokom akcije u Severnoj Mitrovici došlo je do sukoba demonstranata i specijalnih jedinica policije koje su stigle kao asistencija policiji.

Demonstranti su u nekoliko navrata prilazili Ivanu Mitiću, novinaru portala KoSSev, i pokušavali da ga spreče da snima događaje na ulicama. Pitali su ga zašto snima, zapretili su da će te snimke izbrisati i da će mu oduzeti telefon, navode iz Safe Journalist-a.

S druge strane, prema izveštajima, nekoliko novinara različitih albanskih medija napadnuto je u Severnoj Mitrovici, a drugi incident se dogodio na putu prema Leposaviću, gde su demonstranti jurili novinare automobilima.

Ivan Mitić je rekao da je u jednom trenutku bio okružen demonstrantima, koji su od njega zatražili da izbriše video zapise.

„Nije bilo fizičkog kontakta, ali druge kolege mi kažu da su i oni imali neprijatna iskustva sa demonstrantima“, rekao je on.

Klirimtar Morina, novinar medija T7, rekao je da je „situacija odraz onoga što građani misle o novinarima i medijima“.

„Okruženje za obavljanje našeg posla je surovo, a to je danas bio dokaz. Naša je dužnost da vas obaveštavamo, ali danas su nam životi bili ugroženi samo zato što smo radili svoj posao“, kazao je ovaj novinar.

Ksemajl Reksa, predsednik Upravnog odbora Udruženja novinara Kosova, rekao je da je „UNK uznemireno onim kroz šta su naše kolege danas morale da prođu“.

„Izveštavanje o nemirima i napetostima na severu Kosova uvek je teško, ali danas su lokalni demonstranti napali i izvršili pritisak na novinare i medijski reportere i medija na albanskom i na srpskom jeziku. Kako su njihovi životi bili ugroženi u vreme izveštavanja, hitno smo zvali kosovsku policiju da ih zaštiti. UNK je u kontaktu sa vlastima, kako bi se novinarima obezbedilo bezbedno okruženje za obavljanje njihovog posla“, rekao je on.

Mreža SafeJournalists osuđuje napad i ometanje rada srpskih i albanskih novinara.

„Pozivamo Kosovsku policiju da obezbedi novinarima bezbednost kako bi nesmetano mogli da obavljaju svoj posao. Takođe, tražimo da zaštite novinare tokom nekih narednih protesta i spreče nove incidente“, poručili su.

Naznačili su da će o ovom slučaju obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana naznačili su.

SafeJournalists je mreža koja okuplja više novinarskih udruženja iz regiona. Ovo saopštenje potpisuju Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Makedonije, Udruženja novinara Kosova, Udruženje “BH Novinari”, Hrvatsko novinarsko društvo, Sindikat medija Crne Gore.

Zabrinutost povodom napada na novinare koji su izveštavili na Severu Kosova iskazao je danas i nemački ambasador u Prištini, Jern Rode.

„Važno je da mogu da obavljaju svoj posao! Svako nasilje je neprihvatljivo i treba da se istraži“, poručio je.

Prethodno je i ambasada SAD u Prištini osudila svako nasilje protiv vlasti, građana, ali i medija.

„Svako nasilje, bilo usmereno protiv vlasti, medija ili građana neprihvatljivo je i treba ga istražiti i procesuirati do potpune primene zakona. Pozivamo na smirenje“, rečeno je iz ove ambasade.

Oglasio se i UNS, a o tome u posebnoj vesti.

O današnjim događajima, čitajte u:

Svečlja: Saveznička služba pokrenula današnju akciju, Kosovo ozbiljno izloženo kriminalu, ni Vučić ne može da pomogne Besimu Zećiriju

UNS nakon napada na novinare KoSSeva: Omogućiti nesmetan rad novinarima na Severu

Vučićeva poruka Srbima: Ako krenu u nasilje vi zaštitite narod, a mi ćemo biti uz vas

Građani sa Severa pitaju Vučića: Da li ćete stati iza nas ili treba da nas iznose u sanducima?

Akcija protiv šverca: Uhapšeno 8 širom Kosova od kojih po jedan Srbin i Bošnjak, raspisana poternica za još 10, među njima i dvojicom Srba

Rakić: Kristalna noć u Mitrovici, Srbi krenuli u Rašku da od Vučića traže jasne odgovore

Petković: Kurti psihopata i ludak, pala prva kap srpske krvi, hapsi lekove, fantu i koka kolu

Hapšenje u vezi sa švercom, Specijalci u S.Mitrovici, šok bombe i kamenice, zapaljena vozilaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.