Akcija protiv šverca: Uhapšeno 8 širom Kosova od kojih po jedan Srbin i Bošnjak, raspisana poternica za još 10, među njima i dvojicom Srba

Vest je ažurirana

Akcija Kosovske policije protiv, kako je to zvanično potvrđeno –  šverca i krijumčarenje robe je završena. Policija je uhapsila osam osoba, ali je u međuvremenu i raspisala poternice za još 10, od kojih je po jedan Srbin iz Zubinog Potoka, kao i Kosovske Mitrovice.

Kosovska policija oglasila se danas popodne sa još dva uzastopna saopštenja, navodeći da je akcija koja je danas sprovedena u regionima Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Severne Mitrovice – „uspešno sprovedena“.

U akciji je širom Kosova uhapšeno osam osoba, od čega troje na Severu (Albanac, Bošnjak i Srbin), a iz policije poručuju da nastavljaju sa sprovođenjem intenzivne istrage s ciljem identifikovanja i hapšenja drugih lica koji su bili uključeni u šverc robe.

Policija je tim povodom raspisala poternice za 10 osumnjičenih osoba.

„Sprovedene su intenzivne istrage u pravcu identifikovanja osumnjičenih za krijumčarenje robe, koje su do sada rezultirale identifikacijom pet osumnjičenih za kojima je raspisana poternica“, navode iz KP u prvom saopštenju, a u drugom potvrdili su da se traga za još pet drugih lica – ukupno 10.

U pitanju je 7 osoba iz Južne Mitrovice, jedna iz Zubinog Potoka, jedna iz Severne Mitrovice i jedna iz Peći. Osim dva Srbina i jednog Bošnjaka, svi ostali za kojima policija traga su albanske nacionalnosti.

Iz policije ujedno pozivaju sve građane da ne nasedaju na bilo kakve provokacije i zahteva saradnju u pružanju informacija kako bi uhapsili i druge osumnjičene.

Pozvali su građane da im se obrate na 192, 038 550 999 ili 0800 19999, uz naznaku da će se sve informacije tretirati kao poverljive.

Iz policije su dodali da u saradnji i koordinaciji sa tužilaštvom sprovode intenzivnu istragu kako bi identifikovali i druge osumnjičene koji su umešani u krijumčarenje robe, ali i u „krivična dela i napade opasnim sredstvima, vatrenim oružjem, koji su danas počinjeni protiv policajaca i carinskih službenika“.

Ipak, policija je navela da je akcija sprovedena na 26 lokacija širom Kosova, od čega je 9 bilo planirano da se izvede u severnoj Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, ali da je na Severu uspela samo jedna, te da policija sumnja da se radi o curenju bezbednosnih podataka.

Podsetimo, pripadnici Kosovske policije sproveli su danas akciju širom Kosova, kao i na Severu, u vezi sa sprečavanjem šverca. U Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici je tokom sprovođenja ove akcije došlo do sukoba građana sa specijalnim jedinicama policije, koje su stigle kao asistencija policiji. U Kosovskoj Mitrovici su bacane kamenice i šok bombe, zapaljeno je najmanje jedno službeno vozilo sa RKS tablicama, dok je na više civilnih vozila pričinjena materijalna šteta.

U međuvremenu je policija saopštila da je akcija završena, da je povređeno šest policajaca na Severu od kojih je jedan Srbin, te da je ujedno uhapšeno osam osoba. Među njima su tri osobe iz Severne Mitrovice – M. DŽ. (1958) Bošnjak, I. H. (1975) Albanac, M. L. (1978) Srbin.

Opširnije o današnjim događajima čitajte u:

Vučićeva poruka Srbima: Ako krenu u nasilje vi zaštitite narod, a mi ćemo biti uz vas

Nemački ambasador na Rakićevu izjavu: Stop upoređivanju Holokausta sa akcijom na Severu, time se on iskrivljuje i negira

SJ i NUNS: Srpski i albanski novinari napadnuti i ometani u radu na severu Kosova

Svečlja: Saveznička služba pokrenula današnju akciju, Kosovo ozbiljno izloženo kriminalu, ni Vučić ne može da pomogne Besimu Zećiriju

UNS nakon napada na novinare KoSSeva: Omogućiti nesmetan rad novinarima na Severu

Vučićeva poruka Srbima: Ako krenu u nasilje vi zaštitite narod, a mi ćemo biti uz vas

Građani sa Severa pitaju Vučića: Da li ćete stati iza nas ili treba da nas iznose u sanducima?

Rakić: Kristalna noć u Mitrovici, Srbi krenuli u Rašku da od Vučića traže jasne odgovore

Petković: Kurti psihopata i ludak, pala prva kap srpske krvi, hapsi lekove, fantu i koka kolu

Pritisak i napad pojedinaca na novinare KoSSeva da ne izveštavaju tokom sukoba u Mitrovici

Hapšenje u vezi sa švercom, Specijalci u S.Mitrovici, šok bombe i kamenice, zapaljena vozilaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.