Vilijam Voker u Dečanima: "Bog blagoslovio Kosovo"

"Bog blagoslovio Kosovo. Narod Kosova je divan narod, vredan, obrazovan i dobrog srca," poručio je danas u Dečanima nekadašnji izaslanik verifikacione misije OEBS-a na Kosovu, Vilijam Voker. Njemu su u ovom gradu, povodom sedamnaestogodišnjice slučaja "Račak", uručene dve nagrade – "Nagrada narodnog heroja Škeljzena Haradinaj" i "Nagrada zahvalnosti grada". Voker (81), od prekjuče boravi na Kosovu. Jedan je od retkih međunarodnih zvaničnika koji se izjasnio protiv osnivanja Specijalnog suda za ratne zločine, a od ranije je poznat po svojoj podršci kosovskoj opoziciji nakon rata i podršci "nacionalistima" kako su i zapadni mediji o tome pisali. U srpskom narodu, za razliku od albanskog, važi za jednog od najnepopularnijih zapadnih zvaničnika, i predstavlja simbol, kako mnogi Srbi veruju, montiranog procesa "Račak", a potom i bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije.

"Možda ne zaslužujem toliku zahvalnost, posebno ako uzmemo u obzir poznato prezime kao što je Haradinaj, koje je odavde," rekao je Voker u Dečanima, prenela je Koha

On se prisetio i događaja u selu Račak – 15. januara 1999. godine, ocenivši da je "masakr u Račku, samo jedan primer okrutnosti, ubistva i varvarstva srpskih snaga na Kosovu".

Bivši izaslanik OEBS-a na Kosovu je, takođe, izrazio žaljenje što, kako je rekao, Kosovo nije više napredovalo.

"Razočaran sam što Kosovo nije napredovalo više u smislu razvoja," objasnio je Voker koji na Kosovu boravi u pratnji sina i supruge. 

Voker "uzdrmao temelje Miloševićeve politike" 

A gradonačelnik Dečana, Rasim Seljmanaj, ocenio je da je "pre 17 godina Voker svojom izjavom u Račku uzdrmao temelje Miloševićeve politike." 

"Ta izjava je doprinela NATO bombardovanju Kosova. Ona je promenila istoriju na Kosovu u to vreme. Dečani i ceo albanski narod biće zauvek zahvalni," zaključio je Seljmanaj.

Vilijam Voker je takođe, na desetogodišnjicu slučaja "Račak", odlikovan zlatnom poveljom za doprinos čovečanstvu, od strane tadašnjeg premijera i predsednika Kosova, Hašima Tačija i Fatmija Sejdijua. A, novembra 2008. tadašnji predsednik Albanije, Bamir Topi, proglasio ga je za počasnog građanina ove države. 

 O Račku

Ime Vilijama Vokera na Balkanu se pre svega povezuje sa tzv. slučajem "Račak" – oružanim sukobom između srpske policije i pobunjenih naoružanih i uniformisanih Albanaca tokom akcije policije u opštini Štimplje na Kosovu i Metohiji, 15. januara 1999 – kako i danas tvrde srpski izvori, odnosno "masakrom nedužnih civila", kako je tada naveo tadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu, Vilijam Voker. Upravo je ovaj Vokerov navod nagovestio i poslužio kao neposredan i zvanični povod za 78-dnevno bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije od strane NATO-a.

Ovaj slučaj, kao i tada, i danas budi kontroverze, a njima, osim suprotstavljenih stavova dve strane, doprinose i tadašnji različiti zaključci sa obdukcije 45 tela ubijenih Albanaca, kao i političke posledice nastale nakon ovog slučaja – pre svega bombardovanje tadašnje Jugoslavije, potom i povlačenje bezbednosnih snaga federalne države i uspostavljanje međunarodne misije, u okviru koje je Kosovo devet godina kasnije jednostrano, ali uz podršku ključnih zapadnih zemalja, proglasilo i nezavisnost. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.