Vigemark: Medicinski tim EULEX-a pregledao Dejana Pantića

FOTO: KoSSev

Medicinski tim misije EU za vladavinu prava – EULEX pregledao je sinoć bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića, koji je uhapšen na Jarinju pra više od dve nedelje. 

Šef EULEX-a Lars-Gunar Vigemark, potvrdio je u objavi na Tviteru da je pregled izvršen na zahtev kosovskih vlasti.

„Na zahtev nadležnih kosovskih vlasti, medicinski tim EULEX-a juče uveče je pregledao gospodina D.P. koji je pritvoren od strane Kosovske policije. Ovo je drugi lekarski pregled gospodina D.P. koji je sproveo medicinski tim EULEX-a. Prvi se dogodio pre nedelju dana“, naveo je šef ove misije EU.

Iz EULEX-a su takođe sinoć potvrdili za KoSSev da je njihov lekar izvršio prvi lekarski pregled 17. decembra, na zahtev sudije za prethodni postupak kojem je potom predao izveštaj.

Dejan Pantić nalazi se u policijskoj stanici na Jarinju još od hapšenja na ovom prelazu.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla), potvrdio je pre tri dana da su zatražili pomoć od međunarodnih partnera u premeštanju Pantića, a zbog postavljenih barikada na Severu.

EULEX je sinoć potvrdio za KoSSev i da je primio zahtev kosovskih vlasti da „olakša“ premeštaj uhapšenog bivšeg policajaca.

Saopštili su da razmatraju da li mogu da pomognu, ali su naznačili da nisu nadležni za pritvor Pantića.

„Imajući u vidu činjenicu da EULEX nije nadležan za pritvor D.P., Misija razmatra da li može pomoći kosovskim vlastima u prebacivanju D.P. u skladu sa svojim mandatom i kosovskim zakonodavstvom“, navodi se u odgovoru.

Poručili su i da pomno prate ovaj slučaj kako bi procenili kako se njime bave kosovske vlasti, ali i da su u kontaktu sa advokatom Pantića i Ombudsmanom.

„Pored kosovske policije, Specijalnog tužilaštva Kosova, Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini, EULEX je u kontaktu i sa advokatom D.P. Misija se takođe sastala sa Ombudsmanom, kao kosovskim mehanizmom za prevenciju torture koji ima mandat da sprovodi redovne i nenajavljene posete svim mestima lišavanja slobode“, naznačili su iz EULEX-a.

Iz ove misije su podcrtali da je veoma važno da se osnovna prava Pantića u potpunosti poštuju u skladu sa zakonom.

Ombudsman je takođe razgovarao sa Pantićem putem video linka, saopštila je Kancelarija ove institucije pre dva dana, navodeći da nisu mogli da organizuju posetu zbog barikada.

Saopštili su da Pantić nije imao pritužbe na postupanje Kosovske policije, ali i potvrdili da se on nije ni video ni čuo sa porodicom, te da je zatražio pomoć Ombudsmana u zahtevu da mu se dozvoli poseta branioca i porodice i da bude smešten u Pritvornom centru u Mitrovici.

Supruga Dejana Pantića izjavila je danas za Kurir, da se u petak, prvi put nakon 14 dana čula sa suprugom.

„Uspela sam da razgovaram sa njim, i on uopšte nije dobro, psihički je jako loše. Unezveren je, uplašen, ne zna šta se događa, nema nikakvu infromaciju… i sa advokatom je tek nakon 13 dana stupio u kontakt. Bio je mnogo glasan dok je razgovarao sa mnom, što uopšte ne liči na njega“, rekla je Suzana za ovaj medij.

Bivši pripadnik Kosovske policije Dejan Pantić uhapšen je 10. decembra, a osumnjičen je za „teroristički akt“. Njegovo hapšenje bilo je povod za postavljanje barikada od strane Srba, koji, između ostalog, za uklanjanje barikada, zahtevaju puštanje Pantića.

Ovaj zahtev je za kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Dželjalja Svećlju neprihvatljiv.

Sve informacije o barikadama, odnosno novoj krizi na Kosovu – pronađite u:

16. dan barikada na Severu: Katolici proslavljaju Božić, a Kurti najavljuje razgovore o uklanjanju nakon praznika

Barikade 15. dan: ‘Spiskovi za hapšenje’, nepoverenje u Prištinu i Beograd…

Bliže se dve nedelje od postavljanja barikada na Severu

Barikade 13. dan: U podne veliki protest u Rudaru, a kod Banjske punkt

Barikade 12. dan: Pojačana retorika među zvaničnicima rezultirala protestom za sutra

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.