Svećlja: Čekamo da KFOR ukloni barikade što pre, ali čekanje ima svoj kraj, puštanje Pantića neprihvatljivo

FOTO: KoSSev

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla), održao je danas vanrednu konferenciju za štampu svega nekoliko sati nakon završetka „najvećeg ikada protesta“ u Rudaru kod jedne od deset barikada koje su već 13 dana postavljene na Severu Kosova. Kaže da bi najbolje bilo da Srbi sami uklone barikade, ali i da će, ukoliko KFOR ne preduzme mere, delovati kosovske institucije koje za sada „čekaju“, prenose mediji. Potvrdio je da je upućen zahtev međunarodnim predstavnicima za prebacivanje Pantića, ali i kazao da je zahtev za njegovo oslobađanje neprihvatljiv. Ocenjuje i da će Milan Radoičić „pre ili kasnije pasti u ruke Kosovske policije“.

„Radi veće stabilnosti, čekamo da to urade ili oni koji su postavili barikade ili KFOR, ali i čekanje ima svoj kraj“, kazao je Svećlja večeras na konferenciji u južnom delu Mitrovice, prenosi prištinska Koha.

Poručuje da ukoliko KFOR utvrdi da je nemoguće ukloniti barikade, da se mora proslediti obaveštenje o nemogućnosti akcije.

I danas je kazao da Kosovska policija ima kapacitet da ukloni barikade.

Čekamo da se uklone što pre, a ako se to ne dogodi, imamo kapacitet da to uradimo sami

„U koordinaciji smo sa međunarodnim partnerima i očekujemo da KFOR prvi reaguje. Prošlo je 13 dana i situacija je ista ili treba reći da se pogoršala. Čekamo da se barikade uklone što pre. Ako se to ne dogodi, kao što sam rekao, imamo kapacitet da to uradimo sami“, poručio je ovaj ministar, prenosi Gazeta Express.

Kaže da bi to moralo da se dogodi što pre.

„Kosovska policija će nastaviti da primenjuje zakon uprkos izazovima sa kojima se susreće“, ocenjuje ovaj ministar.

On je rekao da su barikade izgubile svrhu i da ih Srbija koristi „da blokira pravne radnje Kosova“.

Nemamo spiskove za ubistva Srba ili hapšenje bivših policajaca, njih prave oni koji su ubili Ivanovića

Ovaj prištinski zvaničnik je još jednom izneo tvrdnju da Srbija koristi kampanju dezinformacija da bi „opravdala teritorijalne pretenzije ka Kosovu“.

Kaže da zvanični Beograd „izaziva paniku među građanima“, i da to, između ostalog, čini navodima o spiskovima za hapšenje policajaca koji su podneli ostavke.

Još jednom je demantovao da ovakvi spiskovi postoje, te kaže i da ne postoje spiskovi za „ubistva“.

„Policija nema spiskove za hapšenje bivših policajaca. Ne postoje spiskovi za progon, a kamoli za ubistvo srpskih građana. To je logika koju je Srbija negovala kroz istoriju. Liste prave i oni koji su ubili Olivera Ivanovića i što maltretiraju Srbe koji se nisu povinovali Beogradu“, rekao je Svećlja.

Radoičić će pre ili kasnije pasti u ruke Kosovske policije

Svećlja je na današnjoj konferenciji govorio i o potpredsedniku Srpske liste, Milanu Radoičiću, kojeg kosovski organi potražuju.

Kaže da Kosovska policija prikuplja sve podatke o njemu, ali i da „svi zločinci“, uključujući Radoičića, treba da budu izvedeni pred lice pravde.

„Istražujemo sve informacije koje dobijemo. Kosovska policija zajedno sa drugim policijskim institucijama je veoma efikasna u prikupljanju informacija i pripremanju odgovarajućih operacija. Onog trenutka kada se ova informacija potvrdi, postaraćemo se da svaki zločinac, uključujući i Milana Radoičića, bude izveden pred lice pravde, bez oklevanja i bez kompromisa“, rekao je Svećlja, prenosi Klan Kosova.

Uputili smo zahtev međunarodnim predstavnicima za prebacivanje Pantića, zahtev za oslobađanje je neprihvatljiv

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, kako prenosi Gazeta Express, kazao je da je neprihvatljiv zahtev Srba za oslobađanje bivšeg srpskog policajca, Dejana Pantića, koji je uhapšen pre 13 dana, a što je bio i zvanični povodo za postavljanje barikada na Severu.

Puštanje Pantića uz druge osobe koje su nedavno uhapšene na Severu jedan je od zahteva Srpske liste za uklanjanje barikada.

Potvrdio je večeras da se on i dalje nalazi u policijskoj stanici kod Jarinja.

Svećlja je na konferenciji za medije rekao da je Pantićevo zdravstveno stanje dobro i da je na odgovarajućem lečenju.

On je dodao da Pantić treba da bude u pritvornom centru, a ne u policijskoj stanici, te da su zbog toga, kaže, podneli zahtev međunarodnim predstavnicima za prebacivanje Pantića u „odgovarajući pritvor“.

„Njegov transfer ostaje prioritet, a uklanjanje barikada onemogućava njegov lak i bezbedan premeštaj“, poručio je Svećlja.

Svećlja je večeras takođe kazao da su u naselju Brđani oko 14.00 danas „kriminalne grupe“ napale 14-godišnjeg dečaka na putu ka delu naselja u kojem živi, prenosi Kallxo.

Kaže da je Kosovska policija posvećena rešavanju ovog slučaja.

Ovaj ministar je govorio i o, kako prenosi Express, izveštajima o padu morala među pripadnicima Kosovske policije koji služe na Severu.

Svećlja kaže da je reč o spekulacijama.

„Ne možemo govoriti o umoru, predaji ili pogoršanju njihovog stanja. Spekulisalo se da je stanje policijskih službenika pogoršano do te mere da ne prihvataju svoje dužnosti. Ovo je neistina, spekulacije“, rekao je on.

Sve informacije o barikadama, odnosno novoj krizi na Kosovu – pronađite u:

Barikade 13. dan: U podne veliki protest u Rudaru, a kod Banjske punkt

Barikade 12. dan: Pojačana retorika među zvaničnicima rezultirala protestom za sutra

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.