Veljiu: Prikupljam informacije o događaju u Karačevu, obavestiću Savet za bezbednost

Foto: Gazeta Express
Foto: Gazeta Express

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Agim Veljiu (Veliu) oglasio se danas nakon jučerašnjeg poziva za interpelaciju od strane Pokreta Samoopredeljenje, najavivši održavanje sastanka Saveta za bezbednost u vezi sa prošlonedeljnim događajima u Karačevu nakon prikupljanja svih informacija.

„Prikupljam informacije o onome što se dogodilo u Karačevu. Imao sam sastanak sa komandantom KFOR-a sa kojim sam razgovarao o situaciji i dobio sam direktne informacije od njega, čekamo sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost na kojem ćemo razgovarati o situaciji stvorenoj i onome što se desilo u Karačevu, a nakon dobijanja svih informacija, sigurno ću izvestiti parlamentarni odbor, a po potrebi i Skupštinu Republike Kosovo“, rekao je Veljiu na konferenciji za štampu, prenosi prištinska Koha.

Veljiu je poručio da je komandant KFOR-a prihvatio njegov zahtev da Kosovska policija patrolira sinhronizovano sa KFOR-om u opštini Kamenica, ali i da ostaje da se razgovara o daljim postupcima sa direktorom Kosovske policije.

„Na sastanku sa komandantom KFOR-a zatražio sam da se iste sinhronizovane i druge patrole kao i sa srpskim snagama sprovedu sa Kosovskom policijom, komandant KFOR-a je rado prihvatio moj zahtev“, rekao je.

Govoreći o pozivu za interpelaciju pokreta Samoopredeljenje, rekao je da još uvek nema nikakve informacije u vezi sa ovim zahtevom.

Parlamentarna grupa Pokreta Samoopredeljenje uputila je juče zahtev za interpelaciju protiv ministra unutrašnjih poslova, Agima Veljiua zbog, kako je kosovska strana tvrdila, ilegalnog prelaska administrativne linije od strane pripadnika srpske žandarmerije u selu Karačevo u Kamenici prošlog petka.

Ovu informaciju je međutim, već sledećeg dana demantovao KFOR, navodeći da se radilo o sinhronizovanoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije duž administrativne linije, a kako bi se „obezbedila bezbednost i osiguralo da nema nezgoda“.

Prištinski zvaničnici su potom uputili zahtev KFOR-u da se pojača saradnja sa kosovskim bezbednosnim institucijama.

Juče je iz ove međunarodne misije saopšteno da je započeto planiranje izvođenja zajedničkih operativnih aktivnosti sa graničnom policijom Kosova na području ove opštine, bez detaljnijeg preciziranja gde će se patrole obavljati.

O prošlonedeljnom događaju u Karačevu, kao i reakcijama koje su potom usledile, čitajte u nastavku:

LVV traži interpelaciju protiv Veljiua zbog događaja u Karačevu

KFOR i KP započeli planiranje zajedničkih operativnih aktivnosti u Kamenici

Protest u Karačevu: „Kosovo nema zemlju da poklanja ikome“

KFOR: Saradnja sa KP i drugim institucijama efikasna, nastavićemo jačanje dugogodišnjeg partnerstva

Osmani: Pojačati saradnju sa KFOR-om da se ne ponove situacije poput one u Karačevu

Vulin: Nije bilo ilegalnog prelaza Vojske, u pitanju redovna patrola sa KFOR-om

Stanovnici Karačeva protestuju u sredu, ne osećaju se bezbedno

LVV o Karačevu: Institucije prebacuju odgovornost za bezbednost građana na KFOR

Haradinaj Stubla: KFOR nema mandat za zajedničke akcije sa Srbijom

KFOR o Karačevu: Zajednička patrola srpske vojske i KFOR-a

Kosovski mediji ponovo o Karačevu i srpskoj žandarmeriji, oglasili se Hoti i PDK, Haradinaj na licu mesta

KOHA: Ulazak srpske žandarmerije na Kosovo pokazuje da se vladajuća koalicija „trese“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.