KFOR o Karačevu: Zajednička patrola srpske vojske i KFOR-a

Znak
FOTO: KFOR

Vest je ažurirana

„Pripadnici KFOR-a iz Regionalne komande Istok sproveli su sinhronizovanu patrolu sa kolegama iz Vojske Srbije na administrativnoj liniji u blizini sela Hodonovce, u opštini Kamenica“, saopštio je upravo KFOR. Ovime je rešena bura koja od sinoć traje u kosovskim medijima o „upadu 11 pripadnika srpske žandarmerije“ u selo Karačevo.

Nakon što je poslanik Samoopredeljenja Mefailj Bajćinovci (Mefail Bajqinovci) objavio sinoć video zapis iz Karačeva kod Kamenice sa tvrdnjom da je srpska žandarmerija navodno ušla u ovo mesto, pozivajući kosovske bezbednosne institucije da „hitno reaguju u cilju zaštite građana, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova“, kosovski mediji su ažurirano izveštavali o toj situaciji.

Danas se u temu uključio i kosovski premijer Avdulah Hoti, obećavši uskoro detaljan izveštaj i naglašavajući da građani u Karačevu neće biti bez zaštite institucija. Potom PDK, sa optužbama i osudama, dok je bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj čak otišao u Karačevo podelivši set fotografija odatle uz poruku da kosovske bezbednosne institucije „ne smeju više da dozvole ovakvu provokaciju srpske žandarmerije“.

U Karačevo je otišao danas i Bajćinovci, koji je posetio i vlasnika lokala u Karačevu za kojeg mediji navode da mu je žandarmerija „prošla kroz dvorište“

Pojedini mediji objavili su i obaveštenje sa Fejsbuk stranice pod nazivom „Oslobodilačka vojska Kosova“, koja je pozvala na sutrašnji odlazak i protest u Karačevu uz upozorenje da ukoliko „država Kosovo ne preduzme mere za ono što se dešava u Karačevu, onda mogu dobiti odgovore kao 1998-1999″.

Selo Karačevo se nalazi u pograničnoj zoni između Kosova i centralne Srbije, u opštini Kosovska Kamenica, u gnjilanskom kraju, a pogranične linije u ovom delu ranije su regulisane između Republike Srbije i BJR Makedonije. 
Deo puta ka ovom selu nalazi se na teritoriji centralni Srbije. Prema Kumanovskom sporazumu, ne nadzire ga Kosovska policija, već KFOR. 

Međutim, ni sinoć, ni danas, kosovske institucije, pre svega policija, nisu potvrdile događaj, navodeći za medije u Prištini da proverom terena nisu zatekli srpsku žandarmeriju.

KFOR u pisanom saopštenju naglašava da od od 2008. godine, sinhronizovane patrole KFOR-a i Vojske Srbije se rutinski sprovode i to duž administrativne linije, kako bi se obezbedila bezbednost i osiguralo da nema nezgoda. Istovremeno su iz KFOR-a poručili da sprovode i zajedničke patrole sa kosovskim bezbednosnim organizacijama u blizini administrativne linije.

„KFOR sarađuje sa kosovskim bezbednosnim organizacijama na celom Kosovu i sa Vojskom Srbije na administrativnoj liniji između Kosova i Srbije. Administrativna linija se proteže na oko 350 kilometara i nije jasno označena na terenu, niti je definisana prirodnim i prepoznatljivim elementima terena, kao što su reke ili planinski lanci, već je samo istaknuta na kartama“, naveo je KFOR.

Tokom obavljanja svojih aktivnosti, sinhronizovane patrole moraju prilagoditi svoje rute terenskim ograničenjima, objasnili su dalje.

„To podrazumeva da se sinhronizovane patrole KFOR-VS kreću duž AL sa određenim stepenom prilagođavanja koju nameće teren. Međutim, ni u jednom trenutku elementi sinhronizovane patrole VS nisu odvojeni od pripadnika KFOR-a, i to je bio slučaj i ovog puta“.

U saopštenju su poručili da će KFOR nastaviti da sarađuje sa svim stranama na jačanju saradnje – i sa Kosovskim bezbednosnim organizacijama i Vojskom Srbije, a u skladu sa svojim manda shodno rezoluciji 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999 i vojnotehničkog sporazuma iz iste godine.

Hoti: Nema potrebe za pompeznim izjavama i posetama bez da znate šta se dogodilo

Nakon KFOR-a oglasio se i kosovski premijer Avdulah Hoti. Potvrdio je da je i on i kosovski ministar unutrašnjih poslova bio u kontaktu sa KFOR-om, kao i sa gradonačelnikom Kamenice, te da su razjasnili situaciju, obećavši uskoro „konkretne mere bezbednosnih institucija Kosova“ u koordinaciji sa međunarodnim, a to podrazumeva i zajedničke patrole.

„Bezbednost Kosova ne može niko da ugrozi. Nema mesta panici, niti potrebe za pompeznim izjavama i paradama, a da pri tom, nemate pojma kako se događaj desio“, poručio je Hoti na Fejsbuku.

Tvrdi da su „granice Kosova, međunarodno obezbeđene i priznate od strane najmoćnijeg i najdemokratičnijeg dela sveta“.

I on je obećao posetu Karačevu.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.