Vulin: Nije bilo ilegalnog prelaza Vojske, u pitanju redovna patrola sa KFOR-om

vulin
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Tri dana nakon navodnog ilegalnog prelaska grupe pripadnika Vojske Srbije preko administrativne linije na teritoriju sela Donje Karačevo na Kosovu, oglasio se ministar odbrane Aleksandar Vulin. On je novinarima u Kruševcu potvrdio navode KFOR-a – da je reč o jednovremenoj patroli između Vojske Srbije i KFOR-a i dodao da je ona imala unapred utvrđeni pravac, kao i da nije bilo nikakvog ilegalnog prelaza.

On je istakao da je to bila redovna aktivnost.

„Jedina istina je da je jednovremena patrola između Vojske Srbije i KFOR-a i regionalne komande Istok, znači turskog kontingenta, uz dva kontingenta iz SAD, od 16.50 do 18.10 imala jednovremenu patrolu iz pravca sela Muhovac do sela Donje Karačevo, po unapred utvrđenoj administrativnoj liniji“, poručio je Vulin, prenosi FoNet.

On je naglasio da se tačno zna kuda se oni kreću i unapred se zna kuda će se kretati.

Vulin je rekao da su već nekoliko dana na delu pokušaji Prištine da „još jednom napadnu Vojsku Srbije“ i da kažu kako se ne poštuju međunarodni sporazumi i kako Beograd gazi administrativnu liniju.

On je dodao da je cilj da se u jednovremene patrole ubace pripadnici kosovskih policijskih snaga.

„Vojska Srbije je to odbila nekoliko puta, mi imamo potpisan sporazum sa KFOR-om, ni sa kakvim KPS“, rekao je Vulin i dodao da Beograd ne prepoznaje nikoga osim KFOR-a, kao nekoga ko je zadužen za bezbednost na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije.

Od petka uveče, na Kosovu ne jenjava interesovanje za događaj do kog je došlo u petak kada je poslanik Samoopredeljenja Mefailja Bajćinovcija (Mefail Bajqinovci) objavio video zapis iz Karačeva kod Kamenice sa tvrdnjom da je srpska žandarmerija navodno ušla u ovo mesto, pozivajući kosovske bezbednosne institucije da „hitno reaguju u cilju zaštite građana, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova“.

Nakon brojnih reakcija kosovskih zvaničnika, o slučaju se tek u subotu u popodnevnim časovima oglasio KFOR, navodeći da su sprovodili sinhronizovanu patrolu KFOR-a i Vojske Srbije duž administrativne linije, kako bi se obezbedila bezbednost i osiguralo da nema nezgoda. Naznačili su i to da se administrativna linija proteže na oko 350 kilometara i nije jasno označena na terenu, niti je definisana prirodnim i prepoznatljivim elementima terena, kao što su reke ili planinski lanci.

Stanovnici ovog mesta navode da se zbog ovog događaja osećaju nebezbedno i najavili su proteste za sredu tražeći od kosovske vlade da razmotre situaciju u Karačevu.

Povezani članci:

Stanovnici Karačeva protestuju u sredu, ne osećaju se bezbedno

LVV o Karačevu: Institucije prebacuju odgovornost za bezbednost građana na KFOR

Haradinaj Stubla: KFOR nema mandat za zajedničke akcije sa Srbijom

KFOR o Karačevu: Zajednička patrola srpske vojske i KFOR-a

Kosovski mediji ponovo o Karačevu i srpskoj žandarmeriji, oglasili se Hoti i PDK, Haradinaj na licu mesta

KOHA: Ulazak srpske žandarmerije na Kosovo pokazuje da se vladajuća koalicija „trese“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.