LVV traži interpelaciju protiv Veljiua zbog događaja u Karačevu

Nakon što je u ponedeljak zatražila interpelaciju protiv kosovskog ministra obrazovanja, parlamentarna grupa Pokreta Samoopredeljenje danas je uputila isti zahtev, ali protiv ministra unutrašnjih poslova, Agima Veljiua (Veliu) zbog, kako je kosovska strana tvrdila, ilegalnog prelaska administrativne linije od strane pripadnika Vojske Srbije u selu Karačevu u Kamenici.

„Samoisključenje vlade Kosova od ustavne i zakonske odgovornosti za kontrolu granica i teritorijalnog integriteta i zaštite građana neprihvatljivo je i dodatno šteti položaju Kosova“, poručili su iz Samoopredeljenja u objavi na Fejsbuku.

Upravo zbog toga navode da je danas zamenica predsednika ovog pokreta i poslanica Fatmire Muljšaha Kolčaku (Mulhaxha Kollçaku) u ime parlamentarne grupe Samoopredeljenja pozvala na interpelaciju ministra unutrašnjih poslova i javne uprave, Agima Veljiua (Veliu).

„Ovakvo neodgovorno ponašanje – kao da taj deo nije deo teritorije Kosova, samo podstiče intervencije Srbije“, poručuju.

Pre nedelju dana selo Karačevo, u opštini Kamenica, dospelo je u žižu interesovanja kosovske javnosti zbog, kako je kosovska strana tvrdila, ilegalnog prelaska administrativne linije od strane srpske žandarmerije.

Međutim, ovu informaciju demantovao je KFOR, navodeći da se radilo o sinhronizovanoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije duž administrativne linije, a kako bi se „obezbedila bezbednost i osiguralo da nema nezgoda“.

Slične navode je potom izneo i ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, saopštivši ujedno da nije bilo nikakvog ilegalnog prelaza, te da su već nekoliko dana na delu pokušaji Prištine da „još jednom napadnu Vojsku Srbije, s ciljem da se u jednovremene patrole ubace pripadnici kosovskih policijskih snaga“. Tvrdi da je Vojska Srbije to odbila nekoliko puta.

Danima već kosovski političari i mediji se bave se ovom temom, tvrdeći dalje da se radi o žandarmeriji i da su stanovnici Karačeva „u strahu“, a zbog čega su i juče održani protesti.

Prema Kumanovskom sporazumu, Kosovska policija ne sme da ulazi u takozvani zeleni pojas oko administrativnih linija.

Selo Karačevo se nalazi upravo u ovoj pograničnoj zoni između Kosova i centralne Srbije, u opštini Kosovska Kamenica, dok se deo puta ka ovom selu nalazi na teritoriji centralni Srbije, a koji, prema ovom sporazumu, nadzire KFOR.

Osim kritika prištinskih zvaničnika povodom događaja u Karačevu, upućeni su i zahtevi KFOR-u da se pojača saradnje sa kosovskim bezbednosnim institucijama.

Danas je iz ove međunarodne misije saopšteno da je započeto planiranje izvođenja zajedničkih operativnih aktivnosti sa graničnom policijom Kosova na području ove opštine, bez detaljnijeg preciziranja gde će se patrole obavljati.

O prošlonedeljnom događaju u Karačevu, kao i reakcijama koje su potom usledile, čitajte u nastavku:

KFOR i KP započeli planiranje zajedničkih operativnih aktivnosti u Kamenici

Protest u Karačevu: „Kosovo nema zemlju da poklanja ikome“

KFOR: Saradnja sa KP i drugim institucijama efikasna, nastavićemo jačanje dugogodišnjeg partnerstva

Osmani: Pojačati saradnju sa KFOR-om da se ne ponove situacije poput one u Karačevu

Vulin: Nije bilo ilegalnog prelaza Vojske, u pitanju redovna patrola sa KFOR-om

Stanovnici Karačeva protestuju u sredu, ne osećaju se bezbedno

LVV o Karačevu: Institucije prebacuju odgovornost za bezbednost građana na KFOR

Haradinaj Stubla: KFOR nema mandat za zajedničke akcije sa Srbijom

KFOR o Karačevu: Zajednička patrola srpske vojske i KFOR-a

Kosovski mediji ponovo o Karačevu i srpskoj žandarmeriji, oglasili se Hoti i PDK, Haradinaj na licu mesta

KOHA: Ulazak srpske žandarmerije na Kosovo pokazuje da se vladajuća koalicija „trese“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.