KFOR: Saradnja sa KP i drugim institucijama efikasna, nastavićemo jačanje dugogodišnjeg partnerstva

KFOR
FOTO: KFOR

„Saradnja između KFOR-a i Kosovske policije i drugih bezbednosnih institucija je veoma efikasna i svakodnevno raste“, poručuju iz KFOR-a. Reakcija je usledila nakon zajedničke sinhronizovane patrole, ove formacije i Vojske Srbije u blizini administrativnog prelaza koja je izazvala lavinu negativnih reakcija prištinskih zvaničnika, ali i zahteva upućenih KFOR-u da se pojača saradnje sa kosovskim bezbednosnim institucijama.

Komandant KFOR-a Erik Rajli (Eric Rilei) sastao se juče sa gradonačelnikom Kamenice, Ćendronom Kastratijem, opštine u kojoj se nalazi selo Karačevo a koje je proteklih dana dospelo u žižu javnosti zbog navodnog ilegalnog prelaska pripadnika vojske Srbije preko administrativne linije.

Sastanak je, poručuju iz KFOR-a, bio deo redovnih kontakata koji se održavaju između osoblja KFOR-a i lokalnih vlasti na Kosovu.

Tema razgovora je bila bezbednost građana u ovoj oblasti.

„Pukovnik Rajli je još jednom potvrdio posvećenost KFOR-a da nastavi sa jačanjem svojih trajnih i nepristrasnih napora kako bi se osiguralo da lokalna situacija bude od koristi svim građanima koji žive u opštini“, navodi se u saopštenju KFOR-a.

Poručuju da će vojnici KFOR-a nastaviti redovno patroliranje u čitavoj oblasti, a u uskoj saradnji sa Kosovskom policijom i drugim bezbednosnim organizacijama.

Komandant KFOR-a, general-major Mikele Risi saopštio je da će KFOR nastaviti da „jača dugogodišnje partnerstvo sa lokalnim institucijama i bezbednosnim organizacijama i međunarodnom zajednicom“.

“Saradnja između KFOR-a i kosovske policije i drugih bezbednosnih institucija veoma je efikasna i svakodnevno raste kroz konsolidovane mehanizme zajedničke koordinacije na različitim operativnim nivoima. Cilj je da se dalje ojača zaštita, bezbednost i sloboda kretanja svih zajednica na Kosovu koje KFOR želi da uveri, u korist lokalne bezbednosti i regionalne stabilnosti.”

Do sastanka predstavnika KFOR-a i opštine Kamenica došlo je pet dana nakon što je poslanik Samoopredeljenja Mefailja Bajćinovcija (Mefail Bajqinovci) objavio video zapis iz Karačeva kod Kamenice sa tvrdnjom da je srpska žandarmerija navodno ušla u ovo mesto, nakon čega je usledio niz kritika prištinskih zvaničnika.

KFOR je dan kasnije saopštio da je reč o sinhronizovanoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije duž administrativne linije, a kako bi se „obezbedila bezbednost i osiguralo da nema nezgoda“.

Potom se oglasio i ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, koji je saopštio da je reč o „jednovremenoj patroli između Vojske Srbije i KFOR-a iz pravca sela Muhovac do sela Donje Karačevo, po unapred utvrđenoj administrativnoj liniji“, ujedno saopštivši da nije bilo nikakvog ilegalnog prelaza.

General Risi sastao se ujedno pre dva dana sa predsednicom Kosovske skupštine, Vjosom Osmani, koja je nakon događaja u Karačevu zatražila produbljivanje saradnje između ove vojne strukture i bezbednosnih institucija Kosova, a kako bi se građani osećali sigurno i kako bi se, izbegle slične situacije. Slične zahteve uputio je juče i kosovski premijer, Avdulah Hoti.

O prošlonedeljnom događaju u Karačevu, kao i reakcijama koje su potom usledile, čitajte u nastavku:

Osmani: Pojačati saradnju sa KFOR-om da se ne ponove situacije poput one u Karačevu

Vulin: Nije bilo ilegalnog prelaza Vojske, u pitanju redovna patrola sa KFOR-om

Stanovnici Karačeva protestuju u sredu, ne osećaju se bezbedno

LVV o Karačevu: Institucije prebacuju odgovornost za bezbednost građana na KFOR

Haradinaj Stubla: KFOR nema mandat za zajedničke akcije sa Srbijom

KFOR o Karačevu: Zajednička patrola srpske vojske i KFOR-a

Kosovski mediji ponovo o Karačevu i srpskoj žandarmeriji, oglasili se Hoti i PDK, Haradinaj na licu mesta

KOHA: Ulazak srpske žandarmerije na Kosovo pokazuje da se vladajuća koalicija „trese“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.