Stanovnici Karačeva protestuju u sredu, tvrde da se ne osećaju bezbedno

Zastave Karačevo
Foto: Zeri

Stanovnici sela Karačevo najavili su za sredu protest zbog navodnog ulaska „srpske žandarmerije“ u ovo mesto prošlog petka, javlja Zeri.

„Stanovnici sela Karačevo u opštini Kamenica i dalje su zabrinuti nakon ulaska srpske žandarmerije na ovo mesto“, izjavio je za Zeri predstavnik Mesne zajednice za selo Karačevo, Seljver Lenjani (Selver Lenjani).

Od petka uveče ne jenjava interesovanje kosovske javnosti za navode poslanika Samoopredeljenja Mefailja Bajćinovcija (Mefail Bajqinovci) koji je objavio video zapis iz Karačeva kod Kamenice sa tvrdnjom da je srpska žandarmerija navodno ušla u ovo mesto, pozivajući kosovske bezbednosne institucije da „hitno reaguju u cilju zaštite građana, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova“.

Nakon brojnih reakcija kosovskih zvaničnika, o slučaju se tek u subotu u popodnevnim časovima oglasio KFOR, navodeći da su sprovodili sinhronizovanu patrolu KFOR-a i Vojske Srbije duž administrativne linije, kako bi se obezbedila bezbednost i osiguralo da nema nezgoda. Naznačili su i to da se administrativna linija proteže na oko 350 kilometara i nije jasno označena na terenu, niti je definisana prirodnim i prepoznatljivim elementima terena, kao što su reke ili planinski lanci.

Iako je KFOR potvrdio da je organizovao akciju sinhronizovanog patroliranja sa pripadnicima Vojske Srbije, svi kosovski zvaničnici koji su se oglasili po ovom pitanju i dalje ponavljaju inicijalnu informaciju da se radi o pripadnicima Žandarmerije.

Zbog tog događaja, stanovnici ovog mesta, koje je u subotu posetio i lider AAK, Ramuš Haradinaj, najavili su protest za sredu u 12:30 i pozvali ostale građane Kosova da im se pridruže.

„Tražimo od njih da uzmu u razmatranje situaciju u Karačevu. Građani su zabrinuti, to što se dešava nije u redu. Pozivamo sve da budu učesnici ovog protesta“, naglasio je Lenjani.

Takođe je izjavio da nakon ovog događaja nijedan institucionalni zvaničnik nije posetio ovo selo, ali dodao i da pripadnici Kosovske policije sada patroliraju u ovom mestu. Snimak jedne patrole u Karačevu objavio je i Klan Kosova juče.

Povezani članci:

LVV o Karačevu: Institucije prebacuju odgovornost za bezbednost građana na KFOR

Haradinaj Stubla: KFOR nema mandat za zajedničke akcije sa Srbijom

KFOR o Karačevu: Zajednička patrola srpske vojske i KFOR-a

Kosovski mediji ponovo o Karačevu i srpskoj žandarmeriji, oglasili se Hoti i PDK, Haradinaj na licu mesta

KOHA: Ulazak srpske žandarmerije na Kosovo pokazuje da se vladajuća koalicija „trese“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.