Beograd i Priština pozdravljaju najavljeni sastanak u Beloj kući, a EU inicijativu kao podršku dijalogu u Briselu

Nova runda razgovora u sklopu obnovljenog briselskog dijalog između Beograda i Prištine na visokom nivou zakazana je za 7. septembar, međutim, očekuje se da će se srpski i kosovski lideri sastati ujedno i pet dana ranije, ali u sklopu „pregovora“ u Beloj Kući u Vašingtonu pod pokroviteljstvom izaslanika američkog predsednika, Ričarda Grenela. Pozdravi povodom najavljenog sastanka stižu iz Beograda i Prištine, ali i Evropske unije, uz naznaku da podržavaju sve inicijative, kao podršku dijalogu pod okriljem EU.

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, najavio je ovog jutra na svom Tviter nalogu da će se 2. septembra održati sastanak srpskih i kosovskih lidera radi pregovora u Beloj kući.

„Srećni smo što možemo da najavimo da će se lideri Kosova i Srbije sastati u Beloj kući 2. septembra, radi pregovora“, poručio je Grenel bez iznošenja drugih detalja.

O čemu će se razgovarati u Vašingtonu potom su pojasnili kosovski premijer, Avdulah Hoti, kao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

„2. septembra sastajemo se u Beloj Kući kako bismo razgovarali sa srpskom stranom, kao dve nezavisne zemlje, o velikim projektima ekonomske saradnje koji će promeniti ekonomsku perspektivu Kosova i regiona“, poručio je Hoti u objavi na Fejsbuku.

Predsednik Srbije je potvrdio ove navode, ali uz naznaku da Srbija neće tretirati Kosovo kao nezavisnu državu.

Pozdravljamo napore ka dijalogu pod okriljem EU

Nakon najave o sastanku u Vašingtonu, oglasila se Evropska unija saopštivši da pozdravljaju sve inicijative, ali kao podršku dijalogu pod okriljem EU.

„Evropska unija pozdravlja svako uključivanje trećih strana u naporima kako bi se pomoglo Kosovu i Srbiji da se dogovore o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa“, rekla je za Radio Slobodna Evropa Nabila Masrali, portparolka EU za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku.

Naglasila je da je EU primila k znanju najavu američkog izaslanika za dijalog Ričarda Grenela (Richard Grenell) o održavanju sastanka lidera Kosova i Srbije u Beloj Kući 2. septembra.

“Za EU, Sjedinjene Američke Države su važan partner. Delimo iste ciljeve u regionu i dobrodošla je podrška SAD-a koja nadopunjuje dijalog koji olakšava EU”, izjavila je Nabila Masrali.

Portparolka EU za spoljnu politiku i bezbednost je podsetila da put ka Evropskoj uniji za Kosovo i Srbiju vodi kroz dijalog pod okriljem EU.

Tači pozdravio održavanje sastanka u Beloj Kući

Kosovski predsednik, Hašim Tači, oglasio se ovog jutra, takođe, pozdravivši najavljeni sastanak Beograda i Prištine 2. septembra u Beloj kući.

„Pozdravljam sastanak najavljen u Beloj kući i razgovore Kosova i Srbije. Zahvalni smo SAD na izuzetnoj posvećenosti miru i stabilnosti u regionu“, napisao je Tači na Tviter nalogu.

Čitaku: Slobodne i demokratske nacije mogu uvek računati na podršku SAD

Zahvalnost SAD na podršci nakon objave Grenela o sastanku u Vašingtonu, uputila je i kosovska ambasadorka u Sjedinjenim Američkim Državama, Vljora Čitaku.

“Hvala vam što ste se pobrinuli da slobodne i demokratske nacije mogu uvek računati na SAD”, poručila je Čitaku retvitujući objavu Ričarda Grenela.

Podsetimo, u prošlosti su se često mogle čuti poruke iz Prištine da bi SAD terbalo da imaju značajniju ulogu u dijalogu između Beograda i Prištine, kao i da bi čak one trebalo da predvode ovim procesom, dok se sa istim nastavilo i nakon nedavnog ponovnog pokretanja dijaloga u Briselu.

Kosovska ministarka spoljnih poslova, Meljiza Haradinaj Stubla, juče je, komentarišući navode predsednika SAD o potpisivanju sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, poručila da bi do konačnog sporazuma između Beograda i Prištine takođe trebalo doći uz posredovanje SAD.

Sličnu poruku, a povodom istog sporazuma uputio je i lider AAK, Ramuš Haradinaj

Za potpisivanje konačnog Sporazuma između Beograda i Prištine – „uzajamnim priznavanjem unutar postojećih granica“ neophodna je vodeća uloga SAD, poručio je.

Podsetimo, razgovor u Beloj kući prethodno je bio zakazan za 27. jul. Međutim, kosovska delegacija otkazala je svoje prisustvo, svega nekoliko dana pre samog sastanka, a nakon što je Specijalno tužilašvo u Hagu saopštilo da je podnelo Specijalizovanim većima Kosova na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija, koji je zajedno sa premijerom, Avdulahom Hotijem trebalo da bude deo prištinske delegacije.

Istom optužnicom tereti se i predsednik PDK, Kadri Veselji, kao i druga lica, a za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Grenel je potom saopštio da je u planu novi termin sastanka.

Pročitajte još:

Vučić: Srbija učestvuje u razgovorima u Vašingtonu, Kosovo nećemo tretirati kao nezavisnu državu

Grenel najavio sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu 2. septembra

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.