Kosovski mediji ponovo o Karačevu i srpskoj žandarmeriji, oglasili se Hoti i PDK, Haradinaj na licu mesta

FOTO: Fejsbuk stranica Ramuš Haradinaj

Vest je ažurirana

16:20Zajednička patrola KFOR-a i srpskih snaga, Fejsbuk stranica OVK poziva na protest u Karačevu i preti odgovorom iz ’98-99

Kako je za Ekonomia Online kazao gradonačelnik Kamenice, Ćendron (Qendron) Kastrati, pozivajući se na objašnjenje iz KFOR-a, u pitanju je bila zajednička patrola srpskih snaga i KFOR-a. Mediji u Prištini koji prenose ovu vest, navode da kosovske institucije o tome nisu bile obaveštene.

Međutim, isti portal je u kasnijoj vesti objavio navodni poziv sa Fejsbuk stranice pod nazivom „Oslobodilačka vojska Kosova“, koja je pozvala na sutrašnji odlazak i protest u Karačevu, o čemu su navodno obavestili i predsednika „Udruženja veterana OVK“ Hisni Gucatija i Kosovsku policiju, ali da novinari nisu uspeli da stupe u kontakt sa administratorima stranice.

U istom se saopštenju naglašava, da ukoliko „država Kosovo ne preduzme mere za ono što se dešava u Karačevu, onda mogu dobiti odgovore kao 1998-1999″.

15:15 – Haradinaj u Karačevu: Institucije ne smeju dozvoliti provokacije srpske žandarmerije

U Karačevo je otišao lider AAK Ramuš Haradinaj – dan nakon što je poslanik Samoopredeljenja objavio video za koji tvrdi da pokazuje srpsku žandarmeriju koja ulazi u Karačevo. Nedostaju zvanične potvrde da se to dogodilo. Iz policije za kosovske medije kažu da tamo nisu pronašli srpsku žandarmeriju. KFOR i srpska strana se nisu još uvek oglasili.

„Danas u Karačevu, zajedno sa zamenikom gradonačelnika Kamenice, Fatonom Jakupijem. Posetili smo selo i razgovarali sa stanovnicima tog kraja nakon nedavne provokacije srpske žandarmerije. Sigurnosne institucije na Kosovu moraju obezbediti sigurnost za sve građane i više ne dozvoljavaju ovakve provokacije“, napisao je bivši kosovski premijer na Fejsbuku.

Inače, na slici koju je objavio, na tabli na kojoj se uz zaštitni znak KFOR-a i UNMIK-a za pažnju navodi da se ulazi na teritoriju Srbije, ispisano je UČPMB („Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca“) i PDK.

 

 

11:28 – Od sinoć mediji u Prištini prenose informacije o navodnom ulasku srpske žandarmerije u Karačevo, a danas se ovoj temi priključio i kosovski premijer Avdulah Hoti, kojeg je Aljbin Kurti ranije optužio da je planirao specijalnu policijsku akciju u Karačevu i Zubinom Potoku a što on tada nije odobrio. Nakon njega i PDK. Istovremeno, Kosovska policija saopštava da srpske specijalce nije tamo zatekla. Ovo nije prvi put da kosovski mediji izveštavaju o navodnom boravku srpske žandarmerije.

Selo Karačevo se nalazi u pograničnoj zoni između Kosova i centralne Srbije, u opštini Kosovska Kamenica, u gnjilanskom kraju, a pogranične linije u ovom delu ranije su regulisane između Republike Srbije i BJR Makedonije. 

Prema Kumanovskom sporazumu, ne nadzire ga Kosovska policija, već KFOR. 

Juče je, kako je javila Koha, koja je u ažuriranom blogu izveštavala o ovoj temi, poslanik Samoopredeljenja Mefailj Bajćinovci (Mefail Bajqinovci) objavio video zapis iz Karačeva kod Kamenice sa tvrdnjom da je srpska žandarmerija navodno ušla u ovo mesto, pozivajući kosovske bezbednosne institucije da „hitno reaguju u cilju zaštite građana, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova“.

„Danas oko 17:00, srpska žandarmerija je ušla na oko jedan kilometar na teritoriju Kosova, tačnije u selu Karačevo, opština Kamenica. Sigurnosne kamere snimile su 11 uniformisanih i naoružanih pripadnika koji su prošli kroz parkiralište restorana ‘Oksigen’ koji je u vlasništvu Aduruma Krasnićija. Kosovske bezbednosne institucije moraju hitno da deluju u cilju zaštite građana, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova. Po prvi put, srpska žandarmerija slobodno patrolira Karačevom“, saopštio je on, dok su kosovski mediji prenosili ažurirane informacije sinoć u vezi sa ovom temom.

Međutim, ni sinoć, ni danas kosovske institucije, pre svega policija, nisu potvrdile događaj, navodeći za medije u Prištini da proverom terena nisu zatekli srpsku žandarmeriju.

Danas je reagovao kosovski premijer Avdulah Hoti, koji, je preko svoje Fejsbuk stranice, u kratkoj poruci naveo da će uskoro imati detaljan izveštaj o situaciji u Karačevu, ali i da:

„Naši građani u tom delu neće biti bez zaštite institucija. Naše akcije biće u skladu sa ustavom i zakonima i biće koordinisane dobro sa svim bezbednosnim mehanizmima u zemlji“.

Krajem aprila, tadašnji kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti saopštio je da je otkazao „nove operacije specijalnih jedinica u Zubinom Potoku i Karačevu“. Akcije su prethodno zatražili bivši ministar policije Agim Veljiu i tadašnji zamenik premijera – Avdulah Hoti. Obojica su smenjeni – prvo Veljiu, što je bio i neposredni povod da Avdulah Hoti pokrene inicijativu za izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi. Nakon što je gotovo u ponoć izglasano nepoverenje, prvo što je Kurti uradio kao premijer krajem aprila, bilo je upravo da smeni Avdulaha Hotija.

Kurti je takođe napomenuo tada i da policijske intervencije za Zubin Potok i Karačevo koje je on sprečio, iako predložene od strane Veljiua i Hotija – su u stvari bile igre Hašima Tačija.

PDK: „Udar na suverenitet“

A nakon Hotija, oglasila se i PDK koja u osudi „otvorenoj pretnji teritorijalnom integritetu bezbednosti“ kritikuje vladu i KFOR zato što to „tolerišu“.

Kako Koha javlja, Demokratska stranka Kosova u saopštenju za javnost kaže da „najoštrije osuđuje prisustvo srpske vojske na teritoriji Kosova“.

„Ova akcija koju tolerišu Vlada Kosova i KFOR ozbiljno je kršenje nacionalnog suvereniteta i bezbednosti. To je otvorena pretnja teritorijalnom integritetu i bezbednosti građana Kosova. Kontinuirane provokacije srpskih vojnih snaga u pograničnim selima i na teritoriji Kosova naočigled KFOR-a, koji ima odgovornost ovde, neprihvatljive su“, saopštila je PDK.

PDK dalje dodaje da potreba za „relaksacijom i razumevanjem odnosa između suseda, ne opravdava akciju ulaska srpske vojske na teritoriju Kosova“.

„Ovo je suprotno tom cilju, to je provokacija i kršenje suvereniteta. U trenutku kada su vođe za oslobođenja države Kosovo na udaru, koje su vodile pravednu borbu upravo protiv te ubojite vojske, nije trenutak za takve eksperimente sa simbolima koji građanima zemlje vraćaju samo bol i teror“, prenosi Koha saopštenje PDK.

Kritikovali su i Hotija i Kurtija, a kosovsku vladu i međunarodnu zajednicu pozvali „da brzo reaguju i preduzmu direktne akcije kako bi zaustavili ove direktne provokacije protiv suvereniteta zemlje i izbegli svaki mogući sukob koji bi mogao uticati na dosadašnja dostignuća“.

Srpska žandarmerija fotografisana duboko u Karačevu; srpska strana: Stoka prelazi sa Kosova

Gazeta Express: U selu Karačevo u Kamenici kockarnice rade bez problema

Indeksonline: Sve veći broj ilegalnih kockarnica u pograničnom delu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.