Haradinaj Stubla: KFOR nema mandat za zajedničke akcije sa Srbijom

Foto: Ridvan Slivova/Telegrafi

„Sa Srbijom je sprovedena zajednička, a ne sinhronizovana akcija patroliranja, a za to niko nema mandat“, napisala je kosovska ministarka spoljnih poslova, Meljiza Haradinaj Stubla povodom jučerašnjeg razjašnjenja KFOR-a o zajedničkoj  patroli sa srpskom vojskom usled koje je navodno došlo do prelaska grupe srpskih vojnika na teritoriju sela Karačevo.

Od petka uveče ne jenjava interesovanje kosovske javnosti za navode poslanika Samoopredeljenja Mefailja Bajćinovcija (Mefail Bajqinovci) koji je objavio video zapis iz Karačeva kod Kamenice sa tvrdnjom da je srpska žandarmerija navodno ušla u ovo mesto, pozivajući kosovske bezbednosne institucije da „hitno reaguju u cilju zaštite građana, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova“.

Nakon brojnih reakcija kosovskih zvaničnika, o slučaju se tek juče u popodnevnim časovima oglasio KFOR, navodeći da su sprovodili sinhronizovanu patrolu KFOR-a i Vojske Srbije duž administrativne linije, kako bi se obezbedila bezbednost i osiguralo da nema nezgoda. Naznačili su i to da se administrativna linija proteže na oko 350 kilometara i nije jasno označena na terenu, niti je definisana prirodnim i prepoznatljivim elementima terena, kao što su reke ili planinski lanci.

Na ovo je danas „kada smo ih sve videli i čuli“ reagovala „pojašnjenjem“ Haradinaj Stubla.

Radi se o „ilegalnom i neovlašćenom ulasku srpske žandarmerije na teritoriju Kosova“. KFOR optužuje da nije sproveo sinhronizovanu, već zajedničku akciju sa Srbijom, za šta nema mandat.

„Sinhronizovano patroliranje podrazumeva da svaka vojna formacija deluje na svojoj teritoriji i ne prelazi granicu. Strane se dogovore da se kreću duž granice i u određenim trenucima izveštavaju jedni druge o tome šta su zatekli tokom sinhronizovane patrole“, napisala je na Fejsbuku.

Ova članica koalicione vlade zatražila je, ne preciziravši od koga da se „zabrinutim ljudima objasni da li je Srbija prekršila sporazum sa NATO ušavši 300 metara na teritoriju Kosova, ili je to učinjeno uz prethodno odobrenje“.

I nakon zvaničnog saopštenja KFOR-a o sinhronizovanoj akciji sa Vojskom Srbije, kosovski zvaničnici i dalje tvrde da se radi o pripadnicima srpske Žandarmerije.

Događaj je loš i za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine jer kako je napisala „srpska vojna i policijska uniforma na teritoriji Kosova otvara rane nekažnjenih zločina i trauma rata 1999.“

„ Sigurnosni mehanizmi ni na koji način ne bi trebali dozvoliti, a još manje olakšati takve patrole na teritoriji Republike Kosovo, koje izazivaju zabrinutost i nesigurnost tamošnjih građana, narušavaju mir i izazivaju nasilje i samoodbranu.

Pozvala je i međunarodnu zajednicu da  poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, koje je priznato od strane 2/3 zemalja – 22 od 27 država članica EU i 26 od 30 država članica NATO-a, kao i da poštuju odluku Međunarodnog suda pravde koji je potvrdio zakonitost proglašenja nezavisnosti.

Reakcija lidera AAK, Ramuša Haradinaja, čija članica je i Haradinaj Stubla, juče je bila povod za medijske napise o još jednom raskolu u koaliciji.

Haradinaj je u subotu posetio Karačevo, dan nakon što su se tamo videle srpske snage, i putem Fejsbuka zatražio od kosovskih institucija da obezbede sigurnost za sve građane i više ne dozvoljavaju „ovakve provokacije“.

Na to je kosovski premijer, Avdulah Hoti odgovorio da „bezbednost Kosova ne može niko da ugrozi i da na mestu nezgode nije potrebno paradiranje, a da se nema pojma kako se događaj desio“.

AAK je ranije kritikovala partnere iz LDK i zbog načina na koji se vodi dijalog sa Beogradom, a za koji ocenjuju da je netransparentan.

Povezani članci:

KFOR o Karačevu: Zajednička patrola srpske vojske i KFOR-a

Kosovski mediji ponovo o Karačevu i srpskoj žandarmeriji, oglasili se Hoti i PDK, Haradinaj na licu mesta

KOHA: Ulazak srpske žandarmerije na Kosovo pokazuje da se vladajuća koalicija „trese“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.