KFOR i KP započeli planiranje zajedničkih operativnih aktivnosti u Kamenici

FOTO: KFOR

Regionalna komanda KFOR-a Istok počela je danas sa planiranjem izvođenja zajedničkih operativnih aktivnosti sa graničnom policijom Kosova na području opštine Kamenice, saopšteno je iz ove međunarodne misije, nakon prošlonedeljnih događaja u selu Karačevo i zahteva prištinskih zvaničnika da se pojača saradnja između kosovskih bezbednosnim institucijama i KFOR-a.

Pre nedelju dana selo Karačevo, u opštini Kamenica, dospelo je u žižu interesovanja kosovske javnosti zbog, kako je kosovska strana tvrdila, ilegalnog prelaska administrativne linije od strane srpske žandarmerije.

Međutim, ovu informaciju demantovao je KFOR, navodeći da se radilo o sinhronizovanoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije duž administrativne linije, a kako bi se „obezbedila bezbednost i osiguralo da nema nezgoda“.

Slične navode je potom izneo i ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, saopštivši ujedno da nije bilo nikakvog ilegalnog prelaza, te da su već nekoliko dana na delu pokušaji Prištine da „još jednom napadnu Vojsku Srbije, s ciljem da se u jednovremene patrole ubace pripadnici kosovskih policijskih snaga“. Tvrdi da je Vojska Srbije to odbila nekoliko puta.

Nakon brojnih negativnih reakcija prištinskih zvaničnika i zahteva upućenih KFOR-u da se pojača saradnje sa kosovskim bezbednosnim institucijama, iz ove misije je saopšteno da će nastaviti redovno patroliranje u čitavoj oblasti, a u uskoj saradnji sa Kosovskom policijom i drugim bezbednosnim organizacijama.

Danas je usledila i prva potvrda najava KFOR-a, tačnije kako su saopštili, započeto je planiranje izvođenja zajedničkih aktivnosti sa graničnom policijom Kosova na području Kamenice, bez detaljnijeg preciziranja gde će se patrole obavljati.

Prema Kumanovskom sporazumu, Kosovska policija ne sme da ulazi u takozvani zeleni pojas oko administrativnih linija.

Selo Karačevo se nalazi upravo u ovoj pograničnoj zoni između Kosova i centralne Srbije, u opštini Kosovska Kamenica, dok se deo puta ka ovom selu nalazi na teritoriji centralni Srbije, a koji, prema ovom sporazumu, nadzire KFOR.

„Regionalna komanda KFOR-a Istok počela je danas sa planiranjem izvođenja zajedničkih operativnih aktivnosti sa graničnom policijom Kosova na području Kamenice”, istakli su i dodali da je ovaj planski sastanak, usledio nakon tehničkog – između šefa operacija misije KFOR-a pod vođstvom NATO-a i direktora Kosovske policije.

Kako su naveli, na tom sastanku su obe strane izrazile obostrano zadovoljstvo nivoom dosadašnje saradnje u oblasti bezbednosti.

Istovremeno su se obavezali na jačanje saradnje kroz poboljšani nedeljni koordinacioni mehanizam, za koji navode da će omogućiti povećanje zajedničkih patrola Kosovske policije i KFOR-a na području Kamenice.

O prošlonedeljnom događaju u Karačevu, kao i reakcijama koje su potom usledile, čitajte u nastavku:

Protest u Karačevu: „Kosovo nema zemlju da poklanja ikome“

KFOR: Saradnja sa KP i drugim institucijama efikasna, nastavićemo jačanje dugogodišnjeg partnerstva

Osmani: Pojačati saradnju sa KFOR-om da se ne ponove situacije poput one u Karačevu

Vulin: Nije bilo ilegalnog prelaza Vojske, u pitanju redovna patrola sa KFOR-om

Stanovnici Karačeva protestuju u sredu, ne osećaju se bezbedno

LVV o Karačevu: Institucije prebacuju odgovornost za bezbednost građana na KFOR

Haradinaj Stubla: KFOR nema mandat za zajedničke akcije sa Srbijom

KFOR o Karačevu: Zajednička patrola srpske vojske i KFOR-a

Kosovski mediji ponovo o Karačevu i srpskoj žandarmeriji, oglasili se Hoti i PDK, Haradinaj na licu mesta

KOHA: Ulazak srpske žandarmerije na Kosovo pokazuje da se vladajuća koalicija „trese“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.