Protest u Karačevu: „Kosovo nema zemlju da poklanja ikome“

Foto: Koha

Stanovnici Karačeva, sela u opštini Kamenica koje je u petak veče dospelo u žižu kosovske javnosti zbog navodnog ilegalnog prelaska administrativne linije od strane pripadnika Vojske Srbije, danas su održali protest blokiravši put na ulazu u ovo mesto.

Kako je javila prištinska Koha, meštani Karačeva su istakli transparente sa natpisima „Kosovo nema zemlju da poklanja ikome“, „Srpska žandarmerija da ne provocira na teritoriji Kosova“, „Srbija da prestane sa provokacijama protiv naroda Kosova“.

Okupio se, prema navodima Kohe, mali broj građana, iako su u obaveštenju o protestu pozvali sve građane Kosova da se i pridruže.

Prošlog petka poslanik Samoopredeljenja Mefailja Bajćinovcija (Mefail Bajqinovci) objavio video zapis iz Karačeva kod Kamenice sa tvrdnjom da je srpska žandarmerija navodno ušla u ovo mesto, nakon čega je usledio niz kritika prištinskih zvaničnika.

Početnu informaciju –  da se radilo o pripadnicima Žandarmerije, indirektno je ispravio KFOR u saopštenju u kom su naveli da se radilo  o sinhronizovanoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije duž administrativne linije, a kako bi se „obezbedila bezbednost i osiguralo da nema nezgoda“.

Uprkos ovom zvaničnom saopštenju, koje je i naišlo na kritike kosovske ministarke spoljnih poslova, Meljize Haradinaj Stuble koja je akciju KFOR-a i VS videla kao „zajedničku“, ne sinhronizovanu, i kosovski zvaničnici ali i mediji nastavljaju da pišu u navodnom ilegalnom prelasku „srpske žandarmerije“.

Meštani ovog mesta protest su najavili još u ponedeljak, a kako su tada saopštili cilj im je da ukažu na to da se osećaju nebezbedno i da zatraže da vlada razmotri situaciju u kojoj se nalaze.

O prošlonedeljnom događaju u Karačevu, kao i reakcijama koje su potom usledile, čitajte u nastavku:

KFOR: Saradnja sa KP i drugim institucijama efikasna, nastavićemo jačanje dugogodišnjeg partnerstva

Osmani: Pojačati saradnju sa KFOR-om da se ne ponove situacije poput one u Karačevu

Vulin: Nije bilo ilegalnog prelaza Vojske, u pitanju redovna patrola sa KFOR-om

Stanovnici Karačeva protestuju u sredu, ne osećaju se bezbedno

LVV o Karačevu: Institucije prebacuju odgovornost za bezbednost građana na KFOR

Haradinaj Stubla: KFOR nema mandat za zajedničke akcije sa Srbijom

KFOR o Karačevu: Zajednička patrola srpske vojske i KFOR-a

Kosovski mediji ponovo o Karačevu i srpskoj žandarmeriji, oglasili se Hoti i PDK, Haradinaj na licu mesta

KOHA: Ulazak srpske žandarmerije na Kosovo pokazuje da se vladajuća koalicija „trese“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.