Osmani: Pojačati saradnju sa KFOR-om da se ne ponove situacije poput one u Karačevu

Osmani RISI

Tri dana nakon navodnog ilegalnog prelaska grupe pripadnika Vojske Srbije preko administrativne linije na teritoriju sela Donje Karačevo na Kosovu, i navoda KFOR-a i srpskog ministarstva odbrane da je reč o zajedničkoj sinhronizovanoj patroli, predsednica kosovske skupštine zatražila je od komandanta KFOR-a produbljivanje saradnje sa kosovskim bezbednosnim institucijama kako ne bi ponovo došlo do sličnih situacija.

Predsednica kosovske skupštne, Vjosa Osmani, sastala se danas sa komandantom KFOR-a, general-majorom Mikeleom Risijem.

Osmani je, kako se navodi u saopštenju kosovske skupštine koje prenosi prištinska Koha, poručila Risiju da „veoma ceni spremnost KFOR-a da obezbedi mirno i sigurno okruženje“.

„Ali je takođe zahtevala produbljivanje saradnje između ove vojne strukture i bezbednosnih institucija Kosova kako bi se građani zemlje osećali sigurno i kako bi se izbegle situacije poput one u Karačevu“, navodi se u saopštenju Skupštine.

Osmani je ujedno saopštila da je „Kosovo definisalo svoje granice 17. februara 2008“. godine te poručila da bi građani trebalo da se osećaju bezbedno na celom Kosovu.

Dok Osmani poziva na bolju koordinaciju sa KFOR-om, Samoopredeljnje tvrdi da bi lokalne bezbednosne strukture trebalo da obezbeđuju bezbednost na čitavom Kosovu. Međutim, prema Kumanovskom sporazumu, Kosovska policija ne sme da ulazi u takozvani zeleni pojas oko administrativnih linija.

Selo Karačevo se nalazi upravo u ovoj pograničnoj zoni između Kosova i centralne Srbije, u opštini Kosovska Kamenica.

Deo puta ka ovom selu nalazi se na teritoriji centralni Srbije, koji, prema Kumanovskom sporazumu nadzire KFOR.

Od petka uveče, na Kosovu ne jenjava interesovanje za događaj do kog je došlo u petak kada je poslanik Samoopredeljenja Mefailja Bajćinovcija (Mefail Bajqinovci) objavio video zapis iz Karačeva kod Kamenice sa tvrdnjom da je srpska žandarmerija navodno ušla u ovo mesto, pozivajući kosovske bezbednosne institucije da „hitno reaguju u cilju zaštite građana, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova“.

Nakon brojnih reakcija kosovskih zvaničnika, o slučaju se tek u subotu u popodnevnim časovima oglasio KFOR, navodeći da su sprovodili sinhronizovanu patrolu KFOR-a i Vojske Srbije duž administrativne linije, kako bi se obezbedila bezbednost i osiguralo da nema nezgoda.

Naznačili su i to da se administrativna linija proteže na oko 350 kilometara i nije jasno označena na terenu, niti je definisana prirodnim i prepoznatljivim elementima terena, kao što su reke ili planinski lanci.

Danas se oglasio i ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, koji je saopštio da je reč o „jednovremenoj patroli između Vojske Srbije i KFOR-a iz pravca sela Muhovac do sela Donje Karačevo, po unapred utvrđenoj administrativnoj liniji“.

Ujedno je saopštio da nije bilo nikakvog ilegalnog prelaza, te da su već nekoliko dana na delu pokušaji Prištine da „još jednom napadnu Vojsku Srbije, s ciljem da se u jednovremene patrole ubace pripadnici kosovskih policijskih snaga“. Tvrdi da je Vojska Srbije to odbila nekoliko puta.

Pročitajte još:

Vulin: Nije bilo ilegalnog prelaza Vojske, u pitanju redovna patrola sa KFOR-om

Stanovnici Karačeva protestuju u sredu, ne osećaju se bezbedno

LVV o Karačevu: Institucije prebacuju odgovornost za bezbednost građana na KFOR

Haradinaj Stubla: KFOR nema mandat za zajedničke akcije sa Srbijom

KFOR o Karačevu: Zajednička patrola srpske vojske i KFOR-a

Kosovski mediji ponovo o Karačevu i srpskoj žandarmeriji, oglasili se Hoti i PDK, Haradinaj na licu mesta

KOHA: Ulazak srpske žandarmerije na Kosovo pokazuje da se vladajuća koalicija „trese“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.