IZBORI, april 2016.

DSS sa KiM-a u podršci Rašković-Ivić da odbije razgovor sa Vučićem: U Srbiji diktatura,...

Pokrajinski odbor Demokratske stranke Srbije "u potpunosti podržava" odluku predsednice ove stranke, Sande Rašković-Ivić, da se ne odazove eventualnom pozivu na razgovor mandatara za sastavljanje nove Vlade, Aleksandra Vučića, saopštio je danas ovaj odbor sa KiM-a.

DS i DSS: Branković nije upisan u birački spisak. Kako je sa pogrešnim JMBG...

Povodom slučaja "fantomskog birača" sa Kosova i Metohije, Sretana Brankovića, koji je zbog greške u biračkom spisku, u svom matičnom broju - glasao u svojoj "144. godini", oglasila se i opozicija. Demokratska stranka postavlja pitanje kako je neko sa pogrešnim JMBG-om uopšte mogao da glasa, podsećajući da, u skladu sa pravilima, glasač kojem se ne poklapa JMBG sa onim u biračkom spisku - ne sme da glasa. Demokratska stranka Srbije Brankovića naziva lažnim svedokom, jer on, kako navode, uopšte nije upisan u birački spisak i ističe da je slučaj "fantomski birač" novi dokaz izborne krađe. 

"Ja sam Sretan Branković, fantomski birač od 144 godine"

Sretan Branković izjavio je u Beogradu da je on taj glasač za koga opozicija tvrdi da je glasao u svojoj 144 godini. On je novinarima pokazao lična dokumenta i rekao da ne zna kako je došlo do greške u podacima u njegovom matičnom broju upisanom u birački spisak.

Postizborna trka: DSS-Dveri zatražili ponavljanje izbora na KiM-u; opozicija protestuje pred RIK-om

Opoziciona koalicija DSS-Dveri koja se trenutno nalazi u centru postizborne krize u Srbiji, sa Kosova i Metohije zatražila je od Republičke izborne komisije da poništi izbore na Kosovu i ponovi ih, ovog puta u organizaciji samog RIK-a, a ne OEBS-a. Ovoj koaliciji, prema najnovijoj odluci RIK-a, nedostaje i bukvalno jedan glas da pređu cenzus, što je slučaj, kako je sam predsednik RIK-a Dejan Đurđević rekao - koji se događa "jednom u hiljadu godina". Sve opozicione stranke, uz samu koaliciju DSS-Dveri, danima tvrde i pokušavaju da dokažu da se u Srbiji dogodila izborna krađa, a kao primere posebno navode glasanje sa Kosova i Metohije, gde su, kako navode, nepravilnosti i manipulacija glasovima "brojni i najveći".

Kosovsko-metohijska postizborna trka: Pljušte međustranačke optužbe

Glasački materijal sa Kosova i Metohije stigao je sinoć u RIK. Pronađeno je mnogo nepravilnosti, ali je rok za podnošenje primedbi RIK-u već istekao, tvrde iz koalicije DSS-Dveri iz Kosovske Mitrovice. Ni četvrti dan od izbora u Srbiji, ne jenjavaju optužbe opozicije na račun navodne izborne krađe, dok vladajući SNS i zvaničnici odbacuju ove optužbe, naglašavajući da je SNS dobio "kao suza" čiste izbore, sa istorijskim rezultatom ubedljive većine. 
Dačić Obradović

Obradović: Na Kosovu radio i brojao ko je šta hteo

Predsednik pokreta Dveri, Boško Obradović, rekao je da su predstavnici izborne liste DSS-Dveri prilikom uvida u birački materijal do sada najviše nepravilnosti uočili na Kosovu, gde je, kako je naveo, radio ko je šta hteo i brojao glasove kako je hteo.

Zubin Potok: Neeksplodirana bomba u dvorištu kuće Slaviše Ristića

U dvorištu kuće kandidata za narodnog poslanika u Skupštini Srbije, Slaviše Ristića, danas je pronađena neeksplodirana ručna bomba. U ovim trenucima u selu Jagnjenica, gde se nalazi Ristićeva kuća, pripadnici Kosovske policije vrše uviđaj, a čeka se i dolazak specijalizovanih jedinica za uklanjanje eksplozivnih naprava. Ristić pretpostavlja da bomba nije bačena danas, već da je to učinjeno u nedelju, kada je takođe pucano na njegovu kuću. Ocenjuje da je napad politički motivisan sa ciljem da se zastraši. 

Đurić: Istorijski rezultat SNS-a na Kosmetu

Srpska napredna stranka osvojila je 67,09 odsto glasova na teritoriji Kosova i Metohije, pokazali su rezultati te stranke na osnovu kompletno obrađenog materijala, rekao je član Predsedništva te stranke Marko Đurić na konferenciji za novinare i istakao da je to istorijska pobeda naprednjaka na KiM.

Kosovska opozicija: Srpski izbori udarac integraciji Srba; Zeri optužio Marića da je organizovao prevoz...

Jučerašnje izbore za Skupštinu Srbije na Kosovu i Metohiji, pored ubedljive pobede SNS, obeležile su pre svega gužve u centrima za sakupljanje glasova usled smanjenog broja lokacija za glasanje, kao i nesređeni birački spiskovi. Izbore su obeležile i negativne reakcije kosovskih zvaničnika ali koje u jučerašnjem izbornom danu nisu bile vidljive za srpsku zajednicu. Kosovska opozicija bila je posebno glasna u kritikama na račun kosovske vlade i kosovskog premijera, Ise Mustafe, ocenjujući da je održavanje srpskih izbora na Kosovu neprihvatljivo. Oni smatraju da srpski izbori na KiM-u predstavljaju kršenje "suvereniteta i Ustava Republike Kosovo", ali i "udarac naporima" da se Srbi integrišu u kosovski sistem.

"Srbija krši sporazume, Tahiri optužila Evropsku uniju" (VIDEO)

Srpska strana i dalje krši sporazume o energetici i telekomunikacijama. Kasnije, na osnovu sporazuma postignutih u Briselu, ona mora da podnese zahtev za licencu u kosovskim institucijama, prenosi KTV.

Pucano na kuću Slaviše Ristića

Na kuću kandidata za poslanika u Skupštini Srbije, Slaviše Ristića, večeras je pucano iz vatrenog oružja, potvrđeno je za KoSSev u Kosovskoj policiji, a informaciju je potvrdio i sam Ristić. U trenutku pucnjave u Ristićevoj kući, koja se nalazi u selu Jagnjenica, u Zubinom Potoku, nalazilo se 12 članova njegove porodice, među kojima su bila i deca. Povređenih nema. U ovim trenucima u kući Ristića nalaze se pripadnici Kosovske policije koji vrše uviđaj i razgovaraju sa porodicom. 

IZBORI: Pobeda SNS-a u Pećkom okrugu

Glasanje se i u sredinama naseljenim srpskim stanovništvom južno od Ibra odvija bez problema. Biračka mesta otvorena su jutros u 7 časova, birački materijal je prethodno dostavljen na vreme. Visoka izlaznost zabeležena je još od ranih jutarnjih časova, a najveća je zabeležena u opštini Novo Brdo - selo Prekovce, kao i u Gračanici i Donjoj Gušterici. U ostalim opštinama OEBS predviđa najveću izlaznost između 12 i 13 časova. 

IZBORI na KiM-u: I broj glasova za SNS i izlaznost drastično veća nego 2014. 

Sva glasačka mesta, odnosno jedinice za prikupljanje glasova - na Kosovu jutros su otvorena na vreme, u 7 časova, potvrdio je za KoSSev portparol misije OEBS, Senad Šabović. Neregularnosti nije bilo, a prvi podaci o izlaznosti očekuju se između 10 i 11 časova. Centri za prikupljanje glasova biće otvoreni do 20 časova. 

Izbori u nedelju: OEBS prikuplja glasove, objavljen spisak biračkih mesta na KiM-u

Pet biračkih centara sa ograncima biće otvoreno 24. aprila na Kosovu, saopštila je misija OEBS-a. Iako nije saopšteno u kojim delovima KiM-a će se nalaziti ovi birački centri, kako navode iz OEBS-a, oni će omogućiti "dovoljnu pokrivenost oblasti gde se birači sa pravom glasa nalaze", a koji će glasati za narodne poslanike Skupštine Srbije. 

DSS: Sprema se velika izborna krađa u nedelju; Rakić: Dokazani politički gubitnici overiće još...

Odluku Republičke izborne komisije da broj biračkih mesta na Kosovu i Metohiji sa dosadašnjih 25 smanji na 21 - Pokrajinski odbor DSS-a smatra "primerom" i "maskom" za "izbornu krađu" SNS-a, za koju tvrde da će da se dogodi u nedelju.

OEBS potvrdio da će sprovoditi srpske izbore na Kosovu

Misija OEBS potvrdila je da će u nedelju, 24. aprila, učestvovati u organizovanju prikupljanja glasova na parlamentarnim izborima koje je raspisala Srbija, a koji će se sprovesti i na Kosovu. Za sada nije poznato gde će tačno biti otvoreni centri za glasanje. 

Konvencija SNS-a u Kosovskoj Mitrovici: Samo vlada na čelu sa Vučićem može da čuva...

Samo jaka vlada na čelu sa Aleksandom Vučićem može da štiti srpske nacionalne interese i da čuva narod na Kosovu i Metohiji, poručeno je danas sa predizborne konvencije Srpske napredne stranke u Kosovskoj Mitrovici. Na konvenciji, održanoj u Mitrovičkom dvoru, pored lokalnih predstavnika - predsednika Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandra Spirića, gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, kandidata za poslanika u Skupštini Srbije i odbornika u SO Severna Mitrovica, Milovana Krivokapića, govorio i zamenik direktora Kancelarije za KiM, Željko Jović. 

Predizborne aktivnosti opozicije na KiM-u: DSS-Dveri najavili otvaranje Poslaničke kancelarije; Srpsko ruski pokret predstavio...

Ukoliko kandidati za poslanike opozicione liste "Demokratska stranka Srbije - Dveri" budu u novom sazivu Skupštine Srbije, u Kosovskoj Mitrovici će se, nakon 24. aprila, otvoriti Poslanička kancelarija. Ona bi građanima omogućila da o svojim problemima razgovaraju sa poslanicima skupštine, najavili su na današnjoj konferenciji za medije, u ovom gradu, predstavnici opozicionih stranaka. Razlozi za njeno otvaranje su, kako je objasnio na konferenciji za medije kandidat za poslanika Skupštine Srbije iz redova DSS-a, Slaviša Ristić, "nagomilani problemi" Srba za koje "šira javnost u Srbiji ne zna". Još jedna stranka koja se zalaže za savez i jake veze sa Ruskom federacijom, te protivi briselskim sporazumima, danas je u Kosovskoj Mitrovici, takođe, održala predizbornu aktivnost. Svoj program, po prvi put u Kosovskoj Mitrovici, predstavio je i Srpsko ruski pokret. 

Izbori za poslanike Skupštine Srbije: Pogledajte ko su kandidati sa KiM-a

Republička izborna komisija Srbije objavila je zbirne izborne liste za parlamentarne izbore za narodne poslanike u Skupštini Srbije koji će se održati 24. aprila. Građani će imati priliku da biraju između 3.270 kandidata sa 20 lista, među kojima su i oni sa Kosova i Metohije, a kojih je najviše na listi Demokratske stranke Srbije i Dveri. Ovi izbori održaće se na KiM-u najverovatnije po modelu iz 2014. godine, kada je za "sakupljanje glasova" bila odgovorna misija OEBS-a, dok su se glasovi brojali u centralnoj Srbiji. U nastavku pročitajte ko su kandidati za narodne poslanike sa KiM-a i na kojim su listama.

Predizborni skup DSS-Dveri: Ukoliko budemo u vladi, u prvom času ukinućemo sve briselske sporazume

Nećemo se smiriti dok na čelo Srbije ne dođe patriotska vlada koja će vratiti državu Srbiju na Kosovo i Metohiju. Aleksandar Vučić predaje Kosovo i Metohiju albanskim teroristima. Za njega najskuplja reč nije KiM, već Briselski sporazum

NAJNOVIJE

Dve žene pod barjakom

Prištinska veza Milivoje Miki mihajlović

Kula od karata

Blerim Shala Bljerim Šalja

Šta će biti Dan posle?

Darko Dimitrijević

Tajfuni zla oduvali narod

Vaš stav: ROSU, Đurić, Srpska…