IZBORI, april 2016.

Osumnjičeni za ubistvo u KIA se izjasnio nevinim

Suđenje Valjonu Iberdemaju (Valon Iberdemaj) koji je osumnjičen da je septembra prošle godine, u zgradi Kosovske obaveštajne agencije (KIA) ubio Isu Sejdijua (Isa Sejdiu),...

DSS sa KiM-a u podršci Rašković-Ivić da odbije razgovor sa Vučićem: U Srbiji diktatura,...

Pokrajinski odbor Demokratske stranke Srbije "u potpunosti podržava" odluku predsednice ove stranke, Sande Rašković-Ivić, da se ne odazove eventualnom pozivu na razgovor mandatara za sastavljanje nove Vlade, Aleksandra Vučića, saopštio je danas ovaj odbor sa KiM-a.

DS i DSS: Branković nije upisan u birački spisak. Kako je sa pogrešnim JMBG...

Povodom slučaja "fantomskog birača" sa Kosova i Metohije, Sretana Brankovića, koji je zbog greške u biračkom spisku, u svom matičnom broju - glasao u svojoj "144. godini", oglasila se i opozicija. Demokratska stranka postavlja pitanje kako je neko sa pogrešnim JMBG-om uopšte mogao da glasa, podsećajući da, u skladu sa pravilima, glasač kojem se ne poklapa JMBG sa onim u biračkom spisku - ne sme da glasa. Demokratska stranka Srbije Brankovića naziva lažnim svedokom, jer on, kako navode, uopšte nije upisan u birački spisak i ističe da je slučaj "fantomski birač" novi dokaz izborne krađe. 

"Ja sam Sretan Branković, fantomski birač od 144 godine"

Sretan Branković izjavio je u Beogradu da je on taj glasač za koga opozicija tvrdi da je glasao u svojoj 144 godini. On je novinarima pokazao lična dokumenta i rekao da ne zna kako je došlo do greške u podacima u njegovom matičnom broju upisanom u birački spisak.

Postizborna trka: DSS-Dveri zatražili ponavljanje izbora na KiM-u; opozicija protestuje pred RIK-om

Opoziciona koalicija DSS-Dveri koja se trenutno nalazi u centru postizborne krize u Srbiji, sa Kosova i Metohije zatražila je od Republičke izborne komisije da poništi izbore na Kosovu i ponovi ih, ovog puta u organizaciji samog RIK-a, a ne OEBS-a. Ovoj koaliciji, prema najnovijoj odluci RIK-a, nedostaje i bukvalno jedan glas da pređu cenzus, što je slučaj, kako je sam predsednik RIK-a Dejan Đurđević rekao - koji se događa "jednom u hiljadu godina". Sve opozicione stranke, uz samu koaliciju DSS-Dveri, danima tvrde i pokušavaju da dokažu da se u Srbiji dogodila izborna krađa, a kao primere posebno navode glasanje sa Kosova i Metohije, gde su, kako navode, nepravilnosti i manipulacija glasovima "brojni i najveći".

Kosovsko-metohijska postizborna trka: Pljušte međustranačke optužbe

Glasački materijal sa Kosova i Metohije stigao je sinoć u RIK. Pronađeno je mnogo nepravilnosti, ali je rok za podnošenje primedbi RIK-u već istekao, tvrde iz koalicije DSS-Dveri iz Kosovske Mitrovice. Ni četvrti dan od izbora u Srbiji, ne jenjavaju optužbe opozicije na račun navodne izborne krađe, dok vladajući SNS i zvaničnici odbacuju ove optužbe, naglašavajući da je SNS dobio "kao suza" čiste izbore, sa istorijskim rezultatom ubedljive većine. 
Dačić Obradović

Obradović: Na Kosovu radio i brojao ko je šta hteo

Predsednik pokreta Dveri, Boško Obradović, rekao je da su predstavnici izborne liste DSS-Dveri prilikom uvida u birački materijal do sada najviše nepravilnosti uočili na Kosovu, gde je, kako je naveo, radio ko je šta hteo i brojao glasove kako je hteo.

Zubin Potok: Neeksplodirana bomba u dvorištu kuće Slaviše Ristića

U dvorištu kuće kandidata za narodnog poslanika u Skupštini Srbije, Slaviše Ristića, danas je pronađena neeksplodirana ručna bomba. U ovim trenucima u selu Jagnjenica, gde se nalazi Ristićeva kuća, pripadnici Kosovske policije vrše uviđaj, a čeka se i dolazak specijalizovanih jedinica za uklanjanje eksplozivnih naprava. Ristić pretpostavlja da bomba nije bačena danas, već da je to učinjeno u nedelju, kada je takođe pucano na njegovu kuću. Ocenjuje da je napad politički motivisan sa ciljem da se zastraši. 

Đurić: Istorijski rezultat SNS-a na Kosmetu

Srpska napredna stranka osvojila je 67,09 odsto glasova na teritoriji Kosova i Metohije, pokazali su rezultati te stranke na osnovu kompletno obrađenog materijala, rekao je član Predsedništva te stranke Marko Đurić na konferenciji za novinare i istakao da je to istorijska pobeda naprednjaka na KiM.

Kosovska opozicija: Srpski izbori udarac integraciji Srba; Zeri optužio Marića da je organizovao prevoz...

Jučerašnje izbore za Skupštinu Srbije na Kosovu i Metohiji, pored ubedljive pobede SNS, obeležile su pre svega gužve u centrima za sakupljanje glasova usled smanjenog broja lokacija za glasanje, kao i nesređeni birački spiskovi. Izbore su obeležile i negativne reakcije kosovskih zvaničnika ali koje u jučerašnjem izbornom danu nisu bile vidljive za srpsku zajednicu. Kosovska opozicija bila je posebno glasna u kritikama na račun kosovske vlade i kosovskog premijera, Ise Mustafe, ocenjujući da je održavanje srpskih izbora na Kosovu neprihvatljivo. Oni smatraju da srpski izbori na KiM-u predstavljaju kršenje "suvereniteta i Ustava Republike Kosovo", ali i "udarac naporima" da se Srbi integrišu u kosovski sistem.

"Srbija krši sporazume, Tahiri optužila Evropsku uniju" (VIDEO)

Srpska strana i dalje krši sporazume o energetici i telekomunikacijama. Kasnije, na osnovu sporazuma postignutih u Briselu, ona mora da podnese zahtev za licencu u kosovskim institucijama, prenosi KTV.

Pucano na kuću Slaviše Ristića

Na kuću kandidata za poslanika u Skupštini Srbije, Slaviše Ristića, večeras je pucano iz vatrenog oružja, potvrđeno je za KoSSev u Kosovskoj policiji, a informaciju je potvrdio i sam Ristić. U trenutku pucnjave u Ristićevoj kući, koja se nalazi u selu Jagnjenica, u Zubinom Potoku, nalazilo se 12 članova njegove porodice, među kojima su bila i deca. Povređenih nema. U ovim trenucima u kući Ristića nalaze se pripadnici Kosovske policije koji vrše uviđaj i razgovaraju sa porodicom. 

IZBORI: Pobeda SNS-a u Pećkom okrugu

Glasanje se i u sredinama naseljenim srpskim stanovništvom južno od Ibra odvija bez problema. Biračka mesta otvorena su jutros u 7 časova, birački materijal je prethodno dostavljen na vreme. Visoka izlaznost zabeležena je još od ranih jutarnjih časova, a najveća je zabeležena u opštini Novo Brdo - selo Prekovce, kao i u Gračanici i Donjoj Gušterici. U ostalim opštinama OEBS predviđa najveću izlaznost između 12 i 13 časova. 

IZBORI na KiM-u: I broj glasova za SNS i izlaznost drastično veća nego 2014. 

Sva glasačka mesta, odnosno jedinice za prikupljanje glasova - na Kosovu jutros su otvorena na vreme, u 7 časova, potvrdio je za KoSSev portparol misije OEBS, Senad Šabović. Neregularnosti nije bilo, a prvi podaci o izlaznosti očekuju se između 10 i 11 časova. Centri za prikupljanje glasova biće otvoreni do 20 časova. 

Izbori u nedelju: OEBS prikuplja glasove, objavljen spisak biračkih mesta na KiM-u

Pet biračkih centara sa ograncima biće otvoreno 24. aprila na Kosovu, saopštila je misija OEBS-a. Iako nije saopšteno u kojim delovima KiM-a će se nalaziti ovi birački centri, kako navode iz OEBS-a, oni će omogućiti "dovoljnu pokrivenost oblasti gde se birači sa pravom glasa nalaze", a koji će glasati za narodne poslanike Skupštine Srbije. 

DSS: Sprema se velika izborna krađa u nedelju; Rakić: Dokazani politički gubitnici overiće još...

Odluku Republičke izborne komisije da broj biračkih mesta na Kosovu i Metohiji sa dosadašnjih 25 smanji na 21 - Pokrajinski odbor DSS-a smatra "primerom" i "maskom" za "izbornu krađu" SNS-a, za koju tvrde da će da se dogodi u nedelju.

OEBS potvrdio da će sprovoditi srpske izbore na Kosovu

Misija OEBS potvrdila je da će u nedelju, 24. aprila, učestvovati u organizovanju prikupljanja glasova na parlamentarnim izborima koje je raspisala Srbija, a koji će se sprovesti i na Kosovu. Za sada nije poznato gde će tačno biti otvoreni centri za glasanje. 

Konvencija SNS-a u Kosovskoj Mitrovici: Samo vlada na čelu sa Vučićem može da čuva...

Samo jaka vlada na čelu sa Aleksandom Vučićem može da štiti srpske nacionalne interese i da čuva narod na Kosovu i Metohiji, poručeno je danas sa predizborne konvencije Srpske napredne stranke u Kosovskoj Mitrovici. Na konvenciji, održanoj u Mitrovičkom dvoru, pored lokalnih predstavnika - predsednika Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandra Spirića, gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, kandidata za poslanika u Skupštini Srbije i odbornika u SO Severna Mitrovica, Milovana Krivokapića, govorio i zamenik direktora Kancelarije za KiM, Željko Jović. 

Predizborne aktivnosti opozicije na KiM-u: DSS-Dveri najavili otvaranje Poslaničke kancelarije; Srpsko ruski pokret predstavio...

Ukoliko kandidati za poslanike opozicione liste "Demokratska stranka Srbije - Dveri" budu u novom sazivu Skupštine Srbije, u Kosovskoj Mitrovici će se, nakon 24. aprila, otvoriti Poslanička kancelarija. Ona bi građanima omogućila da o svojim problemima razgovaraju sa poslanicima skupštine, najavili su na današnjoj konferenciji za medije, u ovom gradu, predstavnici opozicionih stranaka. Razlozi za njeno otvaranje su, kako je objasnio na konferenciji za medije kandidat za poslanika Skupštine Srbije iz redova DSS-a, Slaviša Ristić, "nagomilani problemi" Srba za koje "šira javnost u Srbiji ne zna". Još jedna stranka koja se zalaže za savez i jake veze sa Ruskom federacijom, te protivi briselskim sporazumima, danas je u Kosovskoj Mitrovici, takođe, održala predizbornu aktivnost. Svoj program, po prvi put u Kosovskoj Mitrovici, predstavio je i Srpsko ruski pokret. 

Izbori za poslanike Skupštine Srbije: Pogledajte ko su kandidati sa KiM-a

Republička izborna komisija Srbije objavila je zbirne izborne liste za parlamentarne izbore za narodne poslanike u Skupštini Srbije koji će se održati 24. aprila. Građani će imati priliku da biraju između 3.270 kandidata sa 20 lista, među kojima su i oni sa Kosova i Metohije, a kojih je najviše na listi Demokratske stranke Srbije i Dveri. Ovi izbori održaće se na KiM-u najverovatnije po modelu iz 2014. godine, kada je za "sakupljanje glasova" bila odgovorna misija OEBS-a, dok su se glasovi brojali u centralnoj Srbiji. U nastavku pročitajte ko su kandidati za narodne poslanike sa KiM-a i na kojim su listama.
Dušan Janjić u kolumni +381 sa Bljerimom Šaljom na portalu "KoSSev"

Not the same, but nothing new either