DS i DSS: Branković nije upisan u birački spisak. Kako je sa pogrešnim JMBG brojem mogao da glasa?

Ova vest je deo rubrike IZBORI,  april 2016.


Povodom slučaja "fantomskog birača" sa Kosova i Metohije, Sretana Brankovića, koji je zbog greške u biračkom spisku, u svom matičnom broju – glasao u svojoj "144. godini", oglasila se i opozicija. Demokratska stranka postavlja pitanje kako je neko sa pogrešnim JMBG-om uopšte mogao da glasa, podsećajući da, u skladu sa pravilima, glasač kojem se ne poklapa JMBG sa onim u biračkom spisku – ne sme da glasa. Demokratska stranka Srbije Brankovića naziva lažnim svedokom, jer on, kako navode, uopšte nije upisan u birački spisak i ističe da je slučaj "fantomski birač" novi dokaz izborne krađe. 

"Taj lažni svedok, koji kaže da je glasao za SNS, prema ličnim podacima koje je sam izneo u javnost, nije imao pravo da glasa. Jednostavnim uvidom u jedinstveni birački spisak, na adresi http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal, lako je da se utvrdi da Sretan Branković nije upisan u birački spisak i samim tim nije mogao da glasa na proteklim izborima. On u birački spisak nije upisan ni pod svojim tačnim jedinstvenim matičnim brojem, u kojem je godina rođenja 1972., ni pod brojem koji izmanipulisani, ili plaćeni Branković navodi kao grešku u biračkom spisku," navode iz DSS-a u saopštenju za medije. 

Oni ističu i da pokušajem opovrgavanja, kako navode, "jednog od bezbroj primera izborne krađe, iznošenjem lažnih dokaza i lažnih svedoka," SNS "sve dublje upada u blato laži," i dodaju da je tako, umesto "demantija dokaza o glasanju umrlih", javnim istupom Sretana Brankovića, javnost dobila "novi dokaz krađe izbora".

Sa druge strane, iz DS-a ističu da "građani očekuju odgovor" kako je Branković uopšte mogao da glasa. 

"Umesto uvreda, građani očekuju odgovor na pitanje – kako je birač za kog premijer Vučić tvrdi da je glasao za SNS, a da se u biračkom spisku‎ nalazi njegov pogrešan jedinstveni matični broj građana, uopšte i mogao da glasa, imajući u vidu član 20. Pravila o radu biračkih odbora, u kome izričito stoji da birač kome se ne poklapa JMBG sa onim koji se nalazi u biračkom spisku NE SME da glasa i birački odbor mu to NE SME dozvoliti, u protivnom poništiće se glasanje," saopšteno je iz ove stranke. 

Iz DS-a dodaju i da "građani očekuju odgovore" i na pitanja "dokle je stigla istraga i da li se saznalo ko je u MUP-u nepoznate ljude prijavio na njihove kućne adrese"; "ko je istim rukopisom potpisivao desetine i stotine birača"; "kako je moguće da su pokojnici glasali na ovim izborima"; "ko je prepravljao zapisnike na više desetina biračkih mesta", kao i kako je 60 prigovora tri dana "putovalo" do RIK-a. 

Demokrate ističu i da to što SNS "po običaju‎, uvredama i besmislenim optužbama pokušava da skrene pažnju sa važnih stvari", neće promeniti činjenicu da je, kako tvrde, "organizovala izbornu prevaru" i da čak i sada, nedelju dana nakon izbora, "krši zakon i pokušava da nađe opravdanja za izborne neregularnosti i činjenicu da je, uprkos prevarama i manipulacijama, osvojila 27 poslanika manje". 

Podsetimo, nakon što je opozicija slučaj "preminulog" i "fantomskog glasača" starog 144. godine sa KiM-a, navela kao jedan od primera izborne krađe, danas se oglasio premijer Srbije u tehničkoj vladi, Aleksandar Vučić, navodeći da se radi o Sretanu Brankoviću starom 44 godine. Nakon toga, oglasio se i sam Branković, koji je u Beograd došao sa članom predsedništva SNS-a i direktorom Kancelarije za KiM, Markom Đurićem, te u izjavi za više beogradskih medija, lično potvrdio da se radi o njemu, pokazavši lična dokumenta i potvrdivši da je došlo do greške u biračkom spisku, ali i da je glasao za, kako je naveo, SNS.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.