DSS: Sprema se velika izborna krađa u nedelju; Rakić: Dokazani politički gubitnici overiće još jedan poraz

Ova vest je deo rubrike IZBORI,  april 2016.


Odluku Republičke izborne komisije da broj biračkih mesta na Kosovu i Metohiji sa dosadašnjih 25 smanji na 21 – Pokrajinski odbor DSS-a smatra "primerom" i "maskom" za "izbornu krađu" SNS-a, za koju tvrde da će da se dogodi u nedelju. Još jedan primer navodne krađe za ovu stranku je navodni dopis gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, upućen javnim ustanovama koje su na budžetu Republike Srbije, u kojem je ovaj kosovski gradonačelnik, kako DSS tvrdi, zatražio da mu se dostave matični brojevi svih zaposlenih i članova njihovih porodica, kao i brojevi mobilnih telefona, ali i još jedan navodni Rakićev zahtev – da "svako od zaposlenih obezbedi najmanje 30 sigurnih glasova" za SNS, tvrdi se u saopštenju pokrajinskog odbora ove stranke, a nekoliko sati pred izbornu tišinu. Gradonačelnik Severne Mitrovice i član glavnog odbora SNS-a Goran Rakić je, sa druge strane, odbacio ove tvrdnje. On navodi da dopis koji DSS pominje – ne postoji, ali i da ga, kako je u telefonskoj izjavi za naš portal rekao, "ne iznenađuje oštrina i suludost komentara dokazanih gubitnika," koji su svoju šansu "imali više godina i prokockali je", i koji će "novi poraz", kako je rekao, "overiti u nedelju", kada će "građani reći svoje".

"Predstojeći parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji, organizovani po principu glasanja Srba iz dijaspore, jer ih ne organizuje RIK, već OSCE – odvijaju se u duhu pripreme za veliku izbornu krađu od strane Srpske napredne stranke (SNS)," navodi se u saopštenju DSS za medije.

OEBS, kao i 2014. godine, nema dovoljno kapaciteta da organizuje fer i regularne izbore i kao takav služi samo kao maska za izbornu krađu, navode iz ovih stranaka dalje, dodajući da su "brojni primeri za to".

"RIK je smanjio broj biračkih mesta sa 25 na 21, navodno iz bezbednosnih razloga, što je gola laž. Naime, 2004. godine, kada je bezbednost bila mnogo lošija, na Kosovu i Metohiji je bilo 90 biračkih mesta. RIK namerno smanjuje broj biračkih mesta, jer on favorizuje SNS koja poseduje državne resurse i koja može da prevozi svoje glasače, imajući u vidu da na pojedinim mestima moraju da pređu po 70 km u jednom pravcu. Takođe, sa manjim brojem biračkih mesta lakše se vrši izborna manipulacija," naglasili su iz DSS-a.

"Patriotski blok sastavljen od Dveri i DSS-a će tokom izbora u nedelju, 24. aprila, o svim izbornim manipulacijama, neregularnostima i prevarama, otkrivenim tokom glasanja – blagovremeno obaveštavati javnost i građane Srbije, kao i predstavnike OSCE-a koji su zaduženi za sprovođenje izbora," navode iz DSS-a i Dveri.

Govoreći o navodnom dopisu gradonačelnika Rakića, koji je navodno uputio svim javnim ustanovama koje su na budžetu Republike Srbije, od kojih se traži da se dostave matični brojevi svih zaposlenih i članova njihovih porodica, kao i brojevi mobilnih telefona, u saopštenju se navodi:

"Ti podaci bi se koristili za pritisak da glasaju za SNS. Ako zakažu, sledi gubitak radnog mesta. Takođe, isti 'gradonačelnik' zahteva od svih zaposlenih pod ugovorom, da svaki od njih mora da obezbedi najmanje 30 sigurnih glasova, jer u protivnom slučaju neće im biti produžen ugovor o radnom odnosu. Dobar deo lica za koje SNS pouzdano zna da nisu njegovi glasači volšebno nestaje sa biračkih spiskova, ili se, navodno greškom, šalju na udaljena biračka mesta."

Ove patriote u nastavku svog izbornog saopštenja podsetile su i na, kako tvrde, ranije izborne krađe:

"Nažalost, velika krađa glasova desila se i 2014. godine kada je opet OSCE bio organizator izbora, zbog čega su članovi glavnog odbora DSS-a sa KiM-a na svojim glavnim odborima predočili da je na KiM-u izvršena velika izborna krađa. Ondašnje rukovodstvo DSS-a na čelu sa Andrejom Mladenovićem i Nenadom Popovićem je zataškalo celu situaciju, zbog svojih pozicija i šurovanja sa SNS-om, zbog čega su i osvanuli na njihovim izbornim listama. Iskustvo iz 2014. godine govori da je krađa izvršena tokom transporta izbornog materijala sa KiM-a u Rašku i Vranje, kao i prilikom primopredaje i prebrojavanja glasova."

Rakić: Dokazani politički gubitnici overiće još jedan poraz u nedelju 

Gradonačelnik Severne Mitrovice i član glavnog odbora SNS-a, Goran Rakić, odbacio je ove tvrdnje, nazivajući ih "suludim" komentarima "dokazanih političkih gubitnika".

"Ne postoji nikakav dopis, uostalom, pozivam ih da ga objave ako ga imaju. Tačno je jedino da ja, kao gradonačelnik, raspolažem spiskovima zaposlenih u institucijama, onih za koje plate stižu od privremenih institucija samouprave, to jest, iz Prištine," kaže u telefonskoj izjavi za naš portal Rakić, kojeg smo zatekli na putu ka Beogradu gde se danas održava završna konvencija SNS-a.

"Odgovorno tvrdim da je sve ostalo – ne samo laž, već pre svega, jedan školski primer nedostatka fer pleja u političkoj komunikaciji. Ne iznenađuje me, međutim, oštrina i suludost ovakvih komentara. Večeras počinje izborna tišina i, jedino što je ovoj grupici dokazanih političkih gubitnika takozvane patriotske koalicije preostalo, jeste da bezočno lažu i koriste zapaljivu retoriku, računajući na preusmeravanje teških osećanja i iskustva koje naš narod na KiM-u ima svih ovih godina. Na žalost, ovako stradaju naši građani, njima je najmanje sada potrebno da se neko igra njihovima sudbinama i osećanjima u teškom vremenu i izazovima sa kojima mi na Severu živimo. Siguran sam ipak, videćete u nedelju, da narod zna da prepozna pravu politiku i pravog vođu, a to je realna i poštena politika Srpske napredne stranke i našeg premijera Vučića," rekao je Rakić za KoSSev.

18:00 Kancelarija za KiM: Broj biračkih mesta isti, smanjen broj lokacija

U međuvremenu, reagovali su i iz službe za medije Kancelarije za KiM, koji tvrde da je DSS netačno naveo i podatak da je RIK odlučio da smanji broj biračkih mesta na KiM sa dosadašnjih 25 na 21.

"Na predstojećim republičkim parlamentarnim izborima u nedelju, na KiM-u biće omogućeno glasanje na 90 biračkih mesta, kao i 2014," rekli su za KoSSev iz ove kancelarije.

"Ova skupina takozvanih patriota je svoju šansu imala nekoliko godina dok je bila na vlasti i prokockala je to, a nov poraz overiće u nedelju," dodao je on.

Osvrćući se na optužbe o tome da se sprema izborna krađa, Rakić kaže: 

"To ne želim čak ni da komentarišem. RIK je jasno saopštio zašto imamo četiri izborne lokacije manje, ali to svakako ne može da utiče na rezultat. Dovoljno je videti ovoliku brojnost, uočiti energiju i ovako pozitivna osećanja kod građana i u centralnoj Srbiji i kod Srba na KiM-u, pa bi i najapolitičnijoj osobi bilo jasno da oni koji ih inspirišu na sve to – ubedljivo i pošteno pobeđuju. Politiku premijera Vučića prepoznaju kako građani, tako i naši međunarodni partneri. Građani će svoje reći u nedelju."Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.