Predizborne aktivnosti opozicije na KiM-u: DSS-Dveri najavili otvaranje Poslaničke kancelarije; Srpsko ruski pokret predstavio program

Ova vest je deo rubrike IZBORI,  april 2016.


Ukoliko kandidati za poslanike opozicione liste "Demokratska stranka Srbije – Dveri" budu u novom sazivu Skupštine Srbije, u Kosovskoj Mitrovici će se, nakon 24. aprila, otvoriti Poslanička kancelarija. Ona bi građanima omogućila da o svojim problemima razgovaraju sa poslanicima skupštine, najavili su na današnjoj konferenciji za medije, u ovom gradu, predstavnici opozicionih stranaka. Razlozi za njeno otvaranje su, kako je objasnio na konferenciji za medije kandidat za poslanika Skupštine Srbije iz redova DSS-a, Slaviša Ristić, "nagomilani problemi" Srba za koje "šira javnost u Srbiji ne zna". Još jedna stranka koja se zalaže za savez i jake veze sa Ruskom federacijom, te protivi briselskim sporazumima, danas je u Kosovskoj Mitrovici, takođe, održala predizbornu aktivnost. Svoj program, po prvi put u Kosovskoj Mitrovici, predstavio je i Srpsko ruski pokret. 

Ristić o Kancelariji za KiM: Nije to kancelarije gde Srbi mogu da rešavaju svoje probleme 

Govoreći o Kancelariji za Kosovo i Metohiju, Ristić je ocenio da je ona "posebno poslednjih meseci postala – ne Kancelarija za pomoć Srbima na KiM-u, već Kancelarija Srpske napredne stranke," navodeći da je "jedini i osnovni zadatak" ove kancelarije da "vodi predizbornu kampanju SNS-a".

"Nije to, nažalost, kancelarije gde Srbi mogu da rešavaju svoje probleme," dodao je Ristić. 


Ristić kandidat i za potpredsednika Skupštine Srbije

"U okviru DSS-a postoji načelan dogovor da, s obzirom na to da ćemo posle ulaska u Skupštinu, kao politička stranka imati pravo da predloži potpredsednika, a da taj čovek bude upravo Slaviša Ristić," rekao je Marko Jakšić. 

"Srpske institucije, poput pravosuđa, policije, lokalnih samouprava, opština ili su ugašene, ili se gase u periodu koji je pred nama…Nažalost, narod ovde nema svoje institucije kod kojih može da rešava svoje konkretne probleme. Imamo ove druge, takozvane kosovske institucije, koje nisu naše, nisu narodne i koje rešavaju probleme koji su u interesu takozvanog nezavisnog Kosova, a ne one koji su u interesu srpskog naroda na KiM," kazao je Ristić.

On je naveo i da je jedan od razloga za otvaranje kancelarije to što dosadašnji poslanici sa KiM-a "ne samo da nisu zastupali interese naroda sa ovih prostora, već se nisu javljali i govorili za govornicom", dodajući i da ova buduća kancelarije nije "marketinški potez u predizbornoj kampanji":

"Ona će biti otvorena za sve, gde će ljudi moći da dođu i rešavaju probleme – upravo one koje nisu u mogućnosti da reše u legalnim institucijama, kojih nema, koje ne mogu i ne žele da reše u kosovskim institucijama. Mi ćemo te probleme beležiti i građani mogu biti potpuno sigurni da ćemo ih iznositi u Narodnoj Skupštini Srbije, kako na samim sednicama, tako na skupštinskim odborima."

On je istovremeno iskoristio priliku da pozove građane da masovno izađu na izbore, navodeći da se održavaju "pod velikom presijom i torturom". 

"Srpski su ovo izbori, neka narod izađe masovno na njih i pobeda ovog naroda će biti ukoliko na tim na izborima glasaju slobodno. Bez slobode ne samo da nema izbora, bez slobode nema života na ovim prostorima. Ukoliko naši sugrađani slobodno glasaju na ovim izborima, za one političke opcije za koje misle da će im doneti dobro, ja sam siguran da će naša lista dobiti najveći broj glasova," zaključio je Ristić.

Na konferenciji za medije govorio je i nekadašnji lider Srba sa Severa Kosova i kandidat za narodnog poslanika DSS-a, Marko Jakšić. On se zajedno sa Ristićem, još jednom, takođe, osvrnuo na predizbornu kampanju, onemogućavanje odražavanja tribine DSS-a i Dveri u prethodno ugovorenom prostoru u Zvečanu, bombaški napad na halu u Zubinom Potoku, pre posete premijera Srbije, Aleksandra Vučića, ali i na trenutno društveno-političku situaciju. 

Srpsko ruski pokret predstavio program

Sa druge strane, danas je po prvi put u Kosovskoj Mitrovici još jedna stranka opozicione orjentacije – Srpsko ruski pokret, održala predizbornu aktivnost, predstaviviši svoj program. Ova stranka na predstojećim parlamentarnim izborima ima ukupno 200 kandidata za poslanike Narodne skupštine, a među njima je i Rodoljub Barać iz Jošanice na KiM-u. Politički cilj ove stranke je "aktivno učestvovanje ruske nacionalne manjine u kulturnom, obrazovnom, verskom životu Srbije". Okuplja građane Srbe i pripadnike ruske nacionalne manjine. Zalaže se za "najveći mogući specijalni status između Republike Srbije i Ruske federacije", celovitost Republike Srbije, uz Kosovo i Metohiju, a protiv je Briselskog sporazuma, objasnio je generalni sekretar ove stranke, Dragiša Badivuk. 

"Srpsko ruski pokret se zalaže za očuvanje i celovitost države. Za nas je KiM uvek i ostaće u sastavu Republike Srbije i ne možemo da imamo neko drugo mišljenje. Protiv smo ulaska u NATO. Protivili smo se čak i Briselskom sporazumu, tom odnosu Beograda i Prištine kojim se utvrđuju neke obaveze koje su vezane za predaju tamošnjim albanskim vlastodršcima," rekao je on. 

Objašnjavajući političke stavove za koje se zalaže ovaj pokret, on navodi da je to i vojni savez sa Ruskom federacijom, "oprezna politika" Srbije prema EU i njenim finansijskim organizacijama, MMF-u, Svetskoj banci.

"Pokušali bismo pristupanje BRIKS-u i finansijskim organizacijama evro-azije," objasnio je Badivuk. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.