IZBORI na KiM-u: I broj glasova za SNS i izlaznost drastično veća nego 2014. 

Ova vest je deo rubrike IZBORI,  april 2016.


Ponedeljak, 25. april, 19:00 – Izbori na KiM-u: I broj glasova za SNS i izlaznost drastično veća nego 2014. 

Prema informacijama Pokrajinskog izbornog štaba Kosova i Metohije SNS-a, i broj glasova za ovu stranku i izlaznost na KiM-u na jučerašnjim parlamentarnim izborima znatno su veći u odnosu na 2014. godinu. 

Tako je, primera radi, za SNS 2014. godine glasalo 18.180 glasača, odnosno 51.32 odsto glasača, dok je na jučerašnjim izborima SNS dobila 31.834 glasova, odnosno 67.09 odsto, što je, u broju glasova, rast od 75.10 odsto.  

Što se tiče izlaznosti, na KiM-u je ona 2014. godine iznosila 32.96 odsto, odnosno, tada je glasalo 35.426 birača, dok je jučerašnja izlaznost bila 44.72 odsto, kada je glasalo 47.449 glasača, što je, u broju glasača, rast od 33.94 odsto.

15:45 – SNS pobedila na KiM-u

Na Kosovu i Metohiji najviše glasova osvojila je Srpska napredna stranka, rezultati su SNS-a na osnovu kompletno obrađenog materijala, prenose beogradski mediji.

SNS je, prema sopstvenim podacima, osvojila 67,09 odsto glasova, SPS 9,61 odsto glasova i SRS 8,61 odsto.

Koalicija DSS-Dveri osvojila je 4,30 odsto, SDS-LDP-LSV 2,51 odsto, DS 1,08 odsto, a Pokret "Dosta je bilo" 0,33 odsto glasova.

RIK još uvek nije saopštio rezultate glasanja na KiM-u.

09:20 – RIK: Cenzus za DS, DSS-Dveri i pokret Dosta je bilo

Srpska napredna stranka osvojila je na jučerašnjim izborima 48.26 odsto glasova, koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije 11.02 odsto, Srpska radikalna stranka 8.03 odsto glasova, dok su cenzus prešli Demokratska stranka (6.07 odsto), Dosta je bilo (5.94 odsto), koalicija SDS-LDP-LSV (5.02 odsto) i koalicija DSS-Dveri (5.01 odsto glasova) – najnoviji su rezultati Republičke izborne komisije Srbije, prenose beogradski mediji.

Ova komisija je do sada obradila 83 odsto biračkih mesta. 

Ponedeljak, 25. april, 09:50 Srpska: "Građani prepoznali pravi i jedini mogući put za spas Srbije"

Lista "Srpska" čestitala je Srpskoj naprednoj stranci i Aleksandru Vučiću "na velikoj pobedi", a građanima izbor koji im, kako ističu, "garantuje sigurnu budućnost".

"Pobeda koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke na republičkim izborima govori o tome da su građani prepoznali pravi i jedini mogući put za spas Srbije," dodaje Srpska.

Iz Srpske poručuju i da se raduju "nastavku realizovanja politike pomirenja i razvoja koju su započeli na KiM-u u vreme mandata prve Vlade Aleksandra Vučića", te da su "ponosni na doprinos koji su dali u sprovođenju te politike".

00:55 – Prvi rezultati RIK-a: SNS 49,30%, DSS i Dosta je bilo na korak od prelaska cenzusa 

Srpska napredna stranka osvojila je 49,30 odsto glasova, cenzus su prešli Srpska radikalna stranka i koalicija okupljena oko Demokratske stranke, dok su na korak od prelaska cenzusa Demokratska stranka Srbije i Dveri, kao i pokret Dostaje bilo – prvi su preliminarni rezultati Republičke izborne komisije Srbije.

Ova komisija se sa prvim rezultatima oglasila nakon više od četiri sata od zatvaranja glasačkih mesta, a do sada je obradila 27.25 odsto glasova biračkog tela. 

00:20 – RIK: Zvaničnih podataka još uvek nema

Iako su ranije najavili da će se javnosti obratiti između 22 i 23 časa, predstavnici Republičke izborne komisije neće to učiniti sve dok ne bude prebrojano 30 odsto glasova, što će se, najverovatnije, dogoditi u narednih sat vremena. 

Prema sopstvenom priznanju novinara beogradskih medija koji čekaju na konferenciju za štampu RIK-a, neuobičajeno je da ova komisija nema rezultate ni četiri sata posle zatvaranja biračkih mesta. 

Nedelja 24. april 2016, 23:59 – CeSID: Ubedljiva pobeda SNS-a, cenzus prešli DSS i Dosta je bilo

Prema najnovijem preseku rezultata vanrednih parlamentarnih izbora, lista Aleksandra Vučića osvojila je 49.6 odsto glasova, SPS i Jedinstvena Srbija 11.5 odsto, koalicija Demokratske stranke – 5,8 odsto, dok će u Narodnu Skupštinu Srbije ući i Srpska radikalna stranka i DSS-Dveri – sa 5.1 odsto, ali i pokret Dosta je bilo. Van parlamenta će, prema sadašnjim informacijama, ostati koalicija LDP, SDS i LSV. 

Iz CeSID-a su poručili i da su i dalje moguće promene, dodajući da što se tiče DSS-a i Dveri treba sačekati i informacije o broju glasova sa KiM-a, koji još uvek nisu prebrojani. 

23:06 – Pristalice SNS slave, Vučić: Na Kosovu i Metohiji očekujem još ubedljiviju pobedu

Pristalice Srpske napredne stranke su večeras u Kosovskoj Mitrovici proslavile pobedu ove stranke, objavljene prema još uvek preliminarnim podacima. Kolona automobila je, uz povremeno uključivanje sirena i srpske zastave, kružila gradom duže od 15 minuta. Gotovo istovremeno, sadašnji i verovatno budući srpski premijer Aleksandar Vučić je na konferenciji za štampu u Beogradu rekao i da treba sačekati i glasove sa Kosova, sa kojima je siguran da će, kako je rekao, "pobeda biti još ubedljivija". 

Prema prvim preliminarnim podacima CESID-a, SNS je na današnjim parlamentarnim izborima osvojio gotovo 50 odsto glasova.

21:30 – Preliminarni podaci: Na KiM-u glasalo 44% glasača

Prema prvim preliminarnim podacima, na Kosovu je glasalo 47.500 glasača, odnosno 44% odsto od ukupno upisanih birača na biračkom spisku, saopšteno je iz OEBS-a. 

20:20 – Centri za glasanje zatvoreni; još uvek se glasa u Donjoj Gušterici i Kosovskoj Mitrovici

Birački centri, odnosno centri za sakupljanje glasova na Kosovu i Metohiji zatvoreni su u 20 časova, ali se glasanje i dalje odvija u onim centrima u kojima su se birači zatekli u trenutku zatvaranja, potvrdio je za KoSSev portparol OEBS-a, Senad Šabović. Glasaće se sve dok poslednji glasač koji se bude zatekao na biračkom mestu ne glasa, zbog čega informacije o izlaznosti na KiM-u još uvek nema. Nakon što centri budu zatvoreni, glasački materijal će, u pratnji policije, biti transportovan na jedno mesto na Severu, a odatle u Rašku. Portparol misije OEBS, nije, međutim mogao i da objasni na kojem mestu će se prikupiti ovaj materijal, ali je dao uveravanja da je transport biračkog materijala bezbedan. On se takođe osvrnuo na večerašnje optužbe Patriotskog bloka o, kako su patriote saopštile, izbornoj krađi na biračkim mestima u Kosovskoj Mitrovici, odbacivši da su se konkretni primeri navodnih neregularnosti koje je koalicija DSS-DVERI navela – i dogodile. Ipak, Šabović je potvrdio da je bilo prijava o određenim neregularnostima, koje su se ticale biračkih spiskova, te da je to i bilo očekivano. 

"Još uvek je rano za presek, s obzirom na to da se u više centara još uvek glasa, jer su se u njima u trenutku zatvaranja nalazili glasači," rekao je u izjavi za KoSSev, portparol misije OEBS, Senad Šabović, dodajući da je više takvih mesta na Kosovu. 

Iako nije mogao u trenutku razgovora da potvrdi, Šabović veruje da se glasanje i dalje odvija u Tehničkoj školi u Severnoj Mitrovici, s obzirom na velike redove birača, kojih je bilo tokom čitavog dana glasanja, uključujući i poslednje sate, te da je isti slučaj u Donjoj Gušterici na centralnom Kosovu.  

Šabović je dodao i da bi se centri za prikupljanje mogli zatvoriti za najkasnije sat vremena.  

Policijska pratnja se obezbeđuje i nakon što se po konačnom završetku glasanja, glasački materijal bude prevezao na centralno sabirno mesto na Severu, a odatle u Rašku. 

Šabović, ipak, nije mogao da kaže i koje je to centralno mesto, navodeći da mu "nije poznato", ali je pružio uveravanja da je glasački materijal bezbedan.  

OEBS demantuje optužbe DSS-Dveri

Rakić odbacio optužbe patriota: Pozivam sve birače da za par sati proslavimo pobedu Srbije

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice i član glavnog odbora SNS-a, Goran Rakić, komentarisao je za naš portal optužbe patriota da je navodno danas sa "telohraniteljima upao na biračko mesto 2" i da je u "nameri da stvori atmosferu za krađu glasova izazvao incident", prekinuvši glasanje na pola sata:

"Kao prvo nemam telohranitelje. Nisu mi potrebni za moj, slobodni grad. Išao sam na slobodne demokratske izbore. Kao drugo, da li vam je realna slika da gradonačelnik izazove nered i incident i prekine glasanje? Videli ste koliki je broj ljudi glasao danas! Iz dostojanstva, ljudskog i profesionalnog, ne mogu čak ni da komentarišem ovakve sumanute laži, ponoviću, političkih gubitnika – odgovorom da to nije tačno. Molim vas, razumite da ovakve optužbe ne zaslužuju komentar. Mogu samo da odbacim sve i da još jednom pozovem sve birače da za par sati proslavimo pobedu Srbije".

Komentarišući optužbe DSS-Dveri o navodnoj izbornoj krađi SNS-a na više biračkih mesta danas u Kosovskoj Mitrovici, ali i optužbe na račun "nesposobnosti" OEBS-a i "šurovanja" OEBS-a sa SNS-om, Šabović je odbacio ove optužbe, naglašavajući da je OEBS svoj posao tokom dana obavljao profesionalno, sa obučenim osobljem, te da prijave o neregularnostima koje u svom saopštenju za medije navodi DSS-Dveri, nisu stigle u OEBS, kao i to da on sa njima nije upoznat.

Da li su OEBS-u prijavljene neregularnosti sa izbornog mesta broj 5, gde je, kako je DSS naveo, više Srba glasalo navodno pod albanskim imenima, kao i sa biračkog mesta broj 2 u koji je navodno bio uključen gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, pitali smo Šabovića.

"Ne ja za to zaista ne znam, ništa od toga nam nije prijavljeno," odgovorio je on.

Komentarišući navode DSS-Dveri da, takođe, OEBS nema kapacitete da organizuje regularno glasanje, a da se na biračkim mestima potvrdilo, kako ove patriote kažu, "šurovanje" između OEBS-a i SNS-a, Šabović je odgovorio: 

"Ja nemam nijedan drugi komentar osim tog da je OEBS profesionalno obavljao današnji posao, da imamo dobro obučeno osoblje i da smo svoj posao odgovorno radili. Imali smo određen broj prijava koje su se ticale navodnih neregularnosti u vezi sa neažuriranim biračkim spiskovima, ili toga da birači nisu mogli da se pronađu na jednom mestu i da su bili upisani na drugom, što je i bilo očekivano."

19:30 – DSS-Dveri tvrde da je izvršena izborna krađa, optužbe na račun Rakića i OEBS-a

Opozicioni Patriotski blok na Kosovu i Metohiji, na čelu sa listom DSS-Dveri, zatražio je danas, u saopštenju dostavljenom medijima, zbog odvijanja izbora u, kako navode, "nedemokratskoj i neregularnoj atmosferi, uz očigledno krađu glasova" – da se ponove izbori u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Kosovskom pomoravlju. 

Saopštavajući da su navodno brojni primeri "izbornih marifetluka Srpske napredne stranke", oni navode:

"Oni se ogledaju u tome da jedne te iste osobe glasaju više puta na različitim biračkim mestima, da se prilikom glasanja ne koriste UV lampe i sprejevi, da se ne traže lične karte i ostala identifikaciona dokumenta, da se članovima biračkih odbora, koji nisu iz SNS-a, preti da moraju da ćute pred krađom glasova, da parapolicijske snage iz redova SNS-a prete građanima da glasaju za Srpsku naprednu stranku."

Oni, takođe, u saopštenju za medije ističu da se navodni konkretan primer "krađe" dogodio na izbornom mestu broj 5 u Kosovskoj Mitrovici, gde je navodno "određeni broj Srba glasao pod albanskim imenima", dodajući da "primer bahatosti SNS-a govori i činjenica da se i rukovodstvo Socijalističke partije Srbije u Kosovskoj Mitrovici žali da se njihovim članovima biračkih odbora pretilo i zahtevalo da ne dođu na izborna mesta."

Oni dodaju i da je, takođe, kako navode patriote, "tzv. gradonačelnik u režiji Prištine, Goran Rakić, sa telohraniteljima upao na biračko mesto broj 2, izazvao nered i incident, sa namerom da stvori atmosferu za krađu glasova, zbog čega je glasanje pola sata bilo prekinuto."

Na kraju, iz DSS-a i Dveri ističu i da je "činjenica da OSCE nema kapacitete da organizuje regularno glasanje, što se danas u praksi i potvrdilo," a da se na "brojnim biračkim mestima vidi šurovanje između predstavnika SNS-a i posmatrača OSCE-a, koji zatvaraju oči pred krađom glasova partije Aleksandra Vučića."

18:20 – Do 18 časova na KiM-u glasalo gotovo 38.000 građana

Do 18 časova na Kosovu je glasalo 37.901 građanin, odnosno 35,28 odsto glasača, saopštio je OEBS.

Izlaznost u centralnoj Srbiji, prema podacima CeSID-a, do 17 časova bila je 43,5 odsto, te je tako izlaznost veća u odnosu na 2014. godinu, koja je tada, do 17 časova, iznosila 41,1 odsto, prenose beogradski mediji. 

14:30 – Drugi presek: Na KiM-u glasalo 23.484 glasača

Severna Mitrovica: Glasali i Jakšić i Nedeljković

U popodnevnim časovima u centru za prikupljanje glasova u Kosovskoj Mitrovici, glasali su i lideri opozicije sa Severa – nekadašnji lider Srba sa Severa i kandidat za poslanika ispred DSS-a, Marko Jakšić, kao i nekadašnji načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga, Radenko Nedeljković.   

Do 14 časova na Kosovu je glasalo 21,86% glasača, odnosno 23.484 građana, saopšteno je iz OEBS-a. 

U četiri opštine na Severu, uključujući Prilužje i Plemetinu, glasalo je 9.697 birača, potvrdio je za KoSSev portparol misije OEBS, Senad Šabović.

Glasanje protiče bez problema i incidenata, dok su, kao i ranije danas, jedini problem birački spiskovi, to jest, lica koja nisu upisana u ove spiskove, potvrdio je Šabović, takođe.  

Gužve u centrima za sakupljanje glasova na centralnom KiM-u su velike, upravo zbog nesređenih biračkih spiskova koje je OEBS dobio od RIK-a. 

I građani u Kosovskoj Mitrovici, takođe, čekaju na red kako bi glasali, dok je jedan od razloga za redove u mitrovičkom centru za sakupljanje glasova, to što je Tehnička škola u  kojoj se odvija glasanje – jedino mesto u ovoj opštini gde građani mogu da ostvare svoje glasačko pravo. 

12:25 – Glasačka atmosfera iz Kosovske Mitrovice: "Ništa ne znam Bogami ja. Ko je jači, onaj će da pobedi"​

U hodnicima Tehničke škole "Mihajlo Petrović Alas" u Kosovskoj Mitrovici, u kojoj se u 11 jedinica za prikupljanje glasova danas glasa za parlamentarne izbore Republike Srbije, pred podne su već stvoreni redovi glasača. Jedan od razloga za redove jeste to što je ovo jedini centar za prikupljanje glasova u opštini Kosovska Mitrovica.

Birači su mahom neraspoloženi za razgovor. Kratko su u prolazu odgovarali na naša pitanja šta misle o današnjim izborima i šta bi to buduća vlada trebalo da uradi kada su u pitanju Srbi sa Kosova i Metohije.

"Ništa ne znam Bogami ja. Ko je jači, onaj će da pobedi," rekao je jedan naš stariji sugrađanin, odgovarajući na naše pitanje šta misli o parlamentarnim izborima.

"Žurim, žurim," kratko je odgovorio jedan naš, takođe, stariji sugrađanin.

"Neka blago dedi, pitaj ove mlađe," dodao je drugi.

Na naše pitanje šta bi to buduća vlada trebalo da uradi kada su u pitanju Srbi sa KiM-a, oni malo pričljiviji kažu:

"Treba malo oštrije da bude, ono što kažu, da se to i uradi. Oštrije malo za ove bivše lopove."

"Puno toga ima da se uradi, samo što svi obećavaju posle…."

"Neka nastavi ovako – da se stvore srpske opštine, biće nam bolje sa njima."

11:00 – Prvi presek: Na KiM-u glasalo gotovo 8.000 glasača, na Severu 2.214

Do 10 časova na Kosovu je glasalo 7,4% glasača, odnosno 7.925 građana. U mitrovičkom regionu – četiri opštine na Severu, glasalo je 2.214 glasača, potvrdio je za KoSSev portparol misije OEBS, Senad Šabović. Za sada nema neregularnosti, ali se javio određeni broj građana koji se ne nalaze na biračkom spisku. U Kosovskoj Mitrovici, u centrima za glasanje u tehničkoj školi, gužve su velike, te građani duže čekaju u redovima, kako bi iskoristili svoje biračko pravo. 

"Što se tiče regularnosti, ima određeni broj ljudi koji nije na biračkom spisku, što je već ustaljeni problem. Mi smo spiskove dobili od RIK-a, trudimo se da svakom glasaču pomognemo da pronađe u kojem se centru nalazi. Nije veliki broj građana i to je jedini problem koji imamo za sada," dodao je Šabović, odgovarajući na pitanje da li je bilo nekih nepravilnosti u dosadašnjem toku glasanja. 

Najveća izlaznost očekuje se oko 13 časova i 17, dok su u jedinicama za prikupljanje glasova u tehničkoj školi u Kosovskoj Mirtrovici gužve velike. 

O raspoloženju mitrovičkih glasača, uskoro detaljnije.

08:55 – Izbori: Centri za prikupljanje glasova na KiM-u otvoreni na vreme, zvaničnici već glasali

Sva glasačka mesta, odnosno jedinice za prikupljanje glasova – na Kosovu jutros su otvorena na vreme, u 7 časova, potvrdio je za KoSSev portparol misije OEBS, Senad Šabović. Neregularnosti nije bilo, a prvi podaci o izlaznosti očekuju se između 10 i 11 časova. Centri za prikupljanje glasova biće otvoreni do 20 časova. Glasali su već i prvi predstavnici opštinskih rukovodstava u kosovskom i srpskom sistemu.

"Svi naši centri i ogranci otvoreni su na vreme, sve je u redu. Nije bilo značajnijih kašnjenja, eventualno na neki minut, zbog tehničkih razloga, ali sve teče u redu," rekao je Šabović. 

Mirno je nedeljno jutro na Severu. Odziv birača je za jutro izbornog dana očekivano niži, a na glasanje u ovim prvim časovima idu mahom stariji građani. 

Oliver Ivanović glasa u toku dana 

U toku dana glasaće i lider Građanske inicijative "Srbija demokratija pravda" – Oliver Ivanović.

"Ekipa će doći do njega. On, nažalost, već nekoliko puta glasa na ovaj način. U svakom slučaju, i Oliver će ispuniti svoju građansku dužnost i glasaće," rekla je u izjavi za KoSSev Ivanovićeva supruga, Milena Ivanović. 

Glasali su i predstavnici lokalne samouprave i političari. Kosovski gradonačelnik Goran Rakić i njegov kolega – predsednik srpskog privremenog organa, koji je ujedno i njegov zamenik u kosovskoj SO – Aleksandar Spirić, glasali su jutros u Tehničkoj školi. Lider opozicione DSS, bivši predsednik opštine Zubin Potok, Slaviša Ristič, glasaće u 10 časova u Zubinom Potoku, gde se glasanje odvija u osnovnoj školi "Jovan Cvijić". Predsednik Srpske, Slavno Simić glasaće takođe u 10 časova, u srednjoj tehničkoj školi "Nikola Tesla" u Leposaviću.

Na Severu 35 jedinica za glasanje, pojačano prisustvo policije

Građani na Severu Kosova moći će da glasaju u 35 jedinica za prikupljanje glasova, na 6 lokacija.  

U Kosovskoj Mitrovici se glasa u zgradi tehničke škole "Mihajlo Petrović Alas", u kojoj se nalazi 11 jedinica za glasanje, u Zvečanu se glasa u zgradi osnovne škole "Vuk Karadžić", u kojoj se nalazi 7 jedinica. U Zubinom Potoku glasa se u zgradi osnovne škole "Jovan Cvijić" u, takođe, 7 jedinica, dok se u opštini Leposavić glasa u zgradi tehničke škole "Leposavić", u 5 jedinica, u zgradi osnovne škole u Donjoj Sočanici, u 2 jedinice i u osnovnoj školi u Lešku, u 3 jedinice.

Zbog održavanja reda i mira danas će na Severu biti pojačano prisustvo Kosovske policije, potvrđeno je ranije za KoSSev iz ove policije.

 

Na 90 jedinica za sakupljanje glasova, na 21 lokaciji, u 5 centara i 16 ogranaka, nalaze se po tri posmatrača OEBS-a, uz koordinatore. Centri će biti zatvoreni u 20 časova, nakon čega će prikupljeni glasovi biti transportovani u Rašku i Vranje na primopredaju RIK-u radi daljeg brojanja, rekao je Šabović.

Srpski parlamentarni izbori na Kosovu održavaju se po identičnom modelu iz 2014., a birački materijal, kao što su glasački listići i birački spiskovi, ranije su dostavljeni OEBS-u od strane Republičke izborne komisije Srbije.  

Na ovim parlamentarnim izborima, građani imaju priliku da biraju između 3.270 kandidata za narodne poslanike u Skupštini Srbije, sa 20 lista, među kojima su i kandidati sa KiM-a. Broj lokacija centara za sakupljanje glasova, prethodno je odlukom RIK-a smanjen sa 25 na 21, zbog, kako je saopšteno, bezbednosne situacije na KiM-u. 

Pravo glasa na KiM-u na ovim izborima ima 106.094 birača.


Spisak biračkih mesta, odnosno centara za prikupljanje glasova na KiM-u, možete pogledati OVDE.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.