Izbori za poslanike Skupštine Srbije: Pogledajte ko su kandidati sa KiM-a

Republička izborna komisija Srbije objavila je zbirne izborne liste za parlamentarne izbore za narodne poslanike u Skupštini Srbije koji će se održati 24. aprila. Građani će imati priliku da biraju između 3.270 kandidata sa 20 lista, među kojima su i oni sa Kosova i Metohije, a kojih je najviše na listi Demokratske stranke Srbije i Dveri. Ovi izbori održaće se na KiM-u najverovatnije po modelu iz 2014. godine, kada je za "sakupljanje glasova" bila odgovorna misija OEBS-a, dok su se glasovi brojali u centralnoj Srbiji. U nastavku pročitajte ko su kandidati za narodne poslanike sa KiM-a i na kojim su listama.

Lista "Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje", koja ima 250 kandidata i koja će biti prva na glasačkom listiću, ima četiri kandidata sa KiM-a, a to su – Stanija Kompirović, Milovan Krivokapić i Krstimir Pantić iz Kosovske Mitrovice i Dragan Veljković iz Štrpca. 

 Proverite da li ste upisani u birački spisak 

Da li ste upisani u jedinstveni birački spisak možete pogledati OVDE, unošenjem svog JMBG broja. 

Socijalistička partija Srbije sa Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića Palme, ima 250 kandidata, a sa KiM-a – Zvonimira Stevića i Dejana Radenkovića iz Prištine, Snežanu Paunović iz Peći, Ljiljanu Krstić iz Gnjilana, Milivoja Galjka iz Zvečana, Božu Stanojevića iz Kosovske Kamenice i Jasminu Antić iz Kosovske Mitrovice. 

Srpska radikalna stranka, na svojoj listi od 250 kandidata, ima šest sa Kosova – Danila Kostića i Dragutina Perića iz Prištine, Dobrosava Dobrića i Dragana Mlađovića iz Zvečana, Zvonka Mihajlovića iz Štrpca i Nevenu Radojević iz Zubinog Potoka. 

Lista "Dveri – Demokratska stranka Srbije – Sanda Rašković-Ivić – Boško Obradović" ima ukupno 240 kandidata, među kojima su i Slaviša Ristić i Sonja Kompirović iz Zubinog Potoka, Miodrag Stolić iz Vučitrna, Goran Milenković i Mile Vukojević iz Leposavića, Ljiljana Ljumović, Marko Jakšić i Nemanja Jakšić iz Kosovske Mitrovice i Dragiša Miljković iz Zvečana.

"Savez za bolju Srbiju", Borisa Tadića i Čedomira Jovanovića, ima ukupno 250 kandidata, a dva sa KiM-a – Gorana Bogdanovića i Branka Ninića iz Leposavića, kao i Srpsko ruski pokret na čijoj su listi od 200 kandidata i Rodoljub Barać iz Jošanice i Mirjana Marković iz Leposavića. Isti broj kandidata sa Kosova ima i Demokratska stranka čijoj listi su Predrag Stojković iz Koretišta u Gnjilanu i Janko Petrović iz Peći. 

Na listi "Srbija za sve nas", Borka Stefanovića, nalazi se jedan kandidat sa KiM-a – Dejan Nedeljković iz Zvečana.


Izbori na KiM-u najverovatnije po modelu iz 2014. 

Ovi parlamentarni izbori trebalo bi da se održe i na KiM-u. Iako se o načinu glasanja još uvek nije definitivno odlučilo, izbori bi trebalo da se održe po identičnom modelu iz 2014, kada je za "sakupljanje glasova" bila odgovorna misija OEBS-a, dok su se glasovi brojali u centralnoj Srbiji. Broj sakupljačkih centara na KiM-u, kako ih naziva Priština, odnosno biračkih, kako ih naziva Beograd, još uvek nije saopšten, a predstavnici OEBS-a danas se, nakon boravka u Beogradu, nalaze na konsultacijama u Prištini. Uskoro će, kako najavljuju, saopštiti i detalje o načinu glasanja i broju centara.

Predizborna tišina počinje 21. aprila u ponoć i traje do zatvaranja biračkih mesta 24. aprila u 20 časova, dok glasanje 24. aprila počinje u 7.00 i trajaće do 20 časova. RIK će izborne rezultate objaviti najkasnije 28. aprila u 20 časova. 


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.