Postizborna trka: DSS-Dveri zatražili ponavljanje izbora na KiM-u; opozicija protestuje pred RIK-om

Ova vest je deo rubrike IZBORI,  april 2016.


Opoziciona koalicija DSS-Dveri koja se trenutno nalazi u centru postizborne krize u Srbiji, sa Kosova i Metohije zatražila je od Republičke izborne komisije da poništi izbore na Kosovu i ponovi ih, ovog puta u organizaciji samog RIK-a, a ne OEBS-a. Ovoj koaliciji, prema najnovijoj odluci RIK-a, nedostaje i bukvalno jedan glas da pređu cenzus, što je slučaj, kako je sam predsednik RIK-a Dejan Đurđević rekao – koji se događa "jednom u hiljadu godina". Sve opozicione stranke, uz samu koaliciju DSS-Dveri, danima tvrde i pokušavaju da dokažu da se u Srbiji dogodila izborna krađa, a kao primere posebno navode glasanje sa Kosova i Metohije, gde su, kako navode, nepravilnosti i manipulacija glasovima "brojni i najveći". Uprkos ozbiljnim ideološkim razlikama, danas, u 13 časova ispred sedišta RIK-a u Beogradu, opozicija ujedinjena oko, kako naglašava, "odbrane demokratije i slobodne izborne volje građana Srbije", organizuje protestni skup, pozivajući sve građane – bez obzira na partijsku pripadnost – da im se pridruže, dajući im instrukcije da ne nose svoja stranačka obeležja, već srpske zastave, jer, kako kažu, danas se brani Srbija. Za sada nije poznato da li će se ovom protestu priključiti i aktivisti sa KiM-a. Osim pristalica DSS-a i Dveri, ostali opozicioni aktivisti proteklih dana u Kosovskoj Mitrovici nisu bili voljni da javno komentarišu izbore, uprkos njihovim nezvaničnim – negativnim komentarima o tome kako su izbori organizovani na KiM-u. 

"Patriotska koalicija DSS-Dveri zahteva od RIK-a da organizuje ponovne izbore na KiM-u i opere ljagu sa pravnog sistema države Srbije, nanešenu ovom izbornom krađom. Patriotska koalicija DSS-Dveri traži da izbore, kao što je to rađeno do 2012. godine, organizuje RIK. Na pošten i korektan način, kao što je to rađeno od 1999. do 2012. godine," navodi u svom najnovijem saopštenju za medije DSS-Dveri u Kosovskoj Mitrovici.

Oni podsećaju da su od RIK-a, uz podnošenje primedbi o nepravilnostima na biračkim mestima sa Kosova i Metohije, već zatražili ponavljanje izbora, ali da su iz ove institucije saopštili da je ulaganje prigovora moralo da se dogodi u okviru zakonskog roka od 24 časa nakon zatvaranja birališta, a nije se dogodilo, što je, kako ovi opozicionari navode, "bizarno".

"Kako da ulože, kada je RIK zabranio Patriotskoj koaliciji DSS-Dveri da ima posmatrače na Kosovu i Metohiji, kako na biračkim mestima, tako i prilikom brojanja glasova. Jedinstven primer u svetu da onaj ko učestvuje na izborima nema pravo na svoje kontrolore," naglašavaju iz DSS-Dveri.

Ponovili su i primere navodnih nepravilnosti sa Kosova i Metohije, koje je više opozicionih lidera koristilo proteklih dana na zajedničkim konferencijama za štampu i uključenjima kroz Internet TV iz samog RIK-a da pokaže da se radilo o "sistematskoj krađi glasova" i "najvećem broju nepravilnosti", u kojoj su povećavani glasovi vladajućoj SNS, a umanjivani glasovi opoziciji. Uz Sandu Rašković-Ivić i Boška Obradovića, predvodnika trenutno, kako opozicija veruje, najoštećenije strane, o, kako su uvereni, manipulacijama glasovima na Kosovu i Metohiji, govorili su i Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Slobodan Radulović, Boris Pajtić. U međuvremenu, skenirani primerci ovih navodnih nepravilnosti, pristiglih u RIK, osvanuli su i na pojedinim portalima i društvenim mrežama.

"Uvidom u izborni materijal, koji su članovi Patriotske koalicije DSS-Dveri imali prilike da vide u prostorijama RIK-a, konstatovana je široka i masovna krađa u organizaciji Srpske napredne stranke. Faktički nema glasačkog mesta na KiM-u gde se nije kralo – svuda i mnogo. Neverovatan je broj primera koji to dokazuju," zaključuju DSS-Dveri u Kosovskoj Mitrovici.

Srpska: Izborni postupak na KiM-u apsolutno regularan 

Osim gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, koji je ujedno i član glavnog odbora SNS-a i predsednika Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandra Spirića, povodom izbornih rezultata i optužbi opozicije, oglašavala se i lista "Srpska".

U svom najnovijem saopštenju, iz ove liste ponavljaju da je izborni postupak na KiM-u bio "apsolutno regularan", što je, dodaju, potvrdio i OEBS, a da su glasove sa KiM-a brojali i "predstavnici RIK-a i parlamentarnih stranaka, među kojima je bilo i opozicionih" i ističu da svaki pokušaj, kako navode – Borisa Tadića da "u pitanje dovede regularnost izbora na KiM-u, ne može se tumačiti nikako drugačije, nego kao pokušaj stvaranja osećaja nesigurnosti među građanima i destabilizacije Srbije."

Iz Srpske dodaju da bi neko ko tvrdi da je demokrata po opredeljenju trebalo da "ima makar toliko demokratskog potencijala da dozvoli da nadležni državni organi kažu svoju poslednju reč u izbornom postupku."

Vučić: Ko nije prešao cenzus odlučuje RIK u skladu sa glasovima

Po pitanju regularnosti izbora, oglašavao se i sam lider SNS-a i premijer Srbije, Aleksandar Vučić, koji je u izbornoj noći rekao da je SNS dobio "kao suza" čiste izbore. U današnjem najnovijem intervjuu za Informer, koji prenose svi beogradski mediji, Vučić je, komentarišući aktuelni "rat za senzus", kazao da to da li je neko prešao ili nije prešao cenzus nije pitanje želja, njegovih ili bilo čijih drugih. 

"O tome ko je prešao, a ko nije prešao cenzus odlučuje RIK, strogo u skladu sa glasovima koje je dao narod. Narod je nosilac suvereniteta, on je nama političarima dao svoje glasove," naveo je Vučić, dodajući da bi "voleo da svi pređu cenzus, zato što bi onda mogli bez skrivanja da svi jedni drugima odgovore sve što misle."

Vučić je poručio i da se ne plaši nikakvog haosa posle novog brojanja glasova i naglasio da će biti onako kako zakon nalaže i onako kako su rekli građani.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.