Kosovska opozicija: Srpski izbori udarac integraciji Srba; Zeri optužio Marića da je organizovao prevoz Roma na glasanje

Ova vest je deo rubrike IZBORI,  april 2016.


Jučerašnje izbore za Skupštinu Srbije na Kosovu i Metohiji, pored ubedljive pobede SNS, obeležile su pre svega gužve u centrima za sakupljanje glasova usled smanjenog broja lokacija za glasanje, kao i nesređeni birački spiskovi. Izbore su obeležile i negativne reakcije kosovskih zvaničnika koje u jučerašnjem izbornom danu nisu bile vidljive za srpsku zajednicu. Kosovska opozicija bila je posebno glasna u kritikama na račun kosovske vlade i kosovskog premijera, Ise Mustafe, ocenjujući da je održavanje srpskih izbora na Kosovu neprihvatljivo. Oni smatraju da srpski izbori na KiM-u predstavljaju kršenje "suvereniteta i Ustava Republike Kosovo", ali i "udarac naporima" da se Srbi integrišu u kosovski sistem. U kosovskim medijima su srpski izbori i danas u fokusu pažnje i to uz vest da je, kako prenosi portal Zeri, srpski ministar u kosovskoj vladi, Ljubomir Marić, navodno juče organizovao prevoz Roma iz Romske mahale, iz Južne Mitrovice u severnu, kako bi glasali. Marić je za naš portal snažno demantovao ove navode, nazvavši ih medijskim neistinama, podsećajući istovremeno da su napadi u kosovskim medijima na njega učestali. 

AAK: Izbori krše Ustav Kosova

"Glasanje za parlamentarne izbore Srbije na Kosovu je neprihvatljivo. Stav institucija Republike Kosovo da omoguće da se na Kosovu glasa na izborima druge zemlje, predstavlja ozbiljno kršenje suvereniteta i Ustava zemlje," navode iz Alijanse za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja. 

Ocenjuju da su jučerašnji izbori i "udarac naporima da se srpska manjina integriše u kosovske institucije".

Zeri: Marić organizovao transport Roma kako bi glasali; Marić demantuje

I dan nakon izbora, oni su i dalje u fokusu kosovskih medija, te je tako portal Zeri danas objavio i tekst u kojem se navodi da su "Srbi masovno glasali za SNS", ali i da je kosovski ministar za administraciju lokalne samouprave, Ljubomir Marić, navodno učestvovao u transportu Roma iz Južne Mitrovice u severnu, kako bi glasali, i to tako što je Rome navodno prevozio upravo njegov vozač. Zeri je naveo i puno ime i prezime, kako tvrdi, Marićevog vozača, ali i da je Romima u zamenu za glas isplaćivano po 30 evra. 

Marić je u izjavi za naš portal snažno demantovao navode ovog kosovskog medija, ističući da se radi o medijskim neistinama.  

"To su potpuni nonsensi koji imaju za cilj samo napad na one koji se bore da promene sve ono loše što nam se dešava poslednjih 16 godina. Mene ovo ne iznenađuje, jer je ovo još jedan u nizu napada na mene koji su učestali u albanskim medijima u poslednje vreme. Sigurno je da nekome smetam, jer sam principijelan, borim se da svi živimo bolje i da ostvarimo svoja prava. Očigledno je da postoje snažne interesne grupe u Prištini kojima smetam, ali ja nameravam da nastavim da radim u interesu svih građana, bez obzira na njihovu rasnu, etničku, ili političku pripadnost," rekao je Marić. 

"Koncesiju koju Vlada Kosova čini za Vladu Srbije, kao i glasanje na Kosovu za izbore u Srbiji, takođe su protiv interesa samog srpskog stanovništva," dodaju iz ove stranke i zaključuju:

"Mi i Srbija smo dve nezavisne države, a svaki pokušaj da se mešamo u unutrašnje sisteme jedni drugih, takođe, podriva i stabilnost u regionu. Vlada koja je izgubila svoj legitimitet ne može više da radi suprotno interesima građana Kosova."

Samoopredeljenje: Srpski izbori na Kosovu – "flagrantno kršenje suvereniteta" Kosova

Iz Samoopredeljenja takođe upućuju kritike na račun Mustafe. Navode da je kosovski premijer "više delovao kao portparol Vlade Srbije" i umesto da zabrani održavanje izbore bio je "potpuno u funkciji njihove organizacije i u službi Srbije", a da tako "zvanično daje legitimitet prisustvu Srbije i njenim tvrdnjama o Kosovu". 

Opravdanje Ise Mustafe da izbori Srbije na Kosovu proističu iz dvojnog državljanstva je manipulacija. Namerno izbegavaju činjenicu o nepriznavanju državnosti Kosova od strane Srbije, kao i flagrantno kršenje suvereniteta zemlje i institucionalnosti. Srbija je ovim izborima potvrdila svoje prisustvo na Kosovu, a istovremeno u praksi oživljava svoj stav da je Kosovo deo Srbije, dodaju, takođe, iz Samoopredeljenja. 

Iako su izbori na KiM-u održani po modelu iz 2014. godine, prema kojem se oni održavaju kao u dijaspori, zbog čega su se glasovi brojali u centralnoj Srbiji, iz Samoopredeljenja navode i da su se izbori održavali u skladu sa Ustavom Srbije. 

"Nema sumnje da su izbori Srbije na Kosovu bili u skladu sa Ustavom Srbije, a u suprotnosti sa Ustavom Republike Kosovo. Prema Ustavu, Republika Kosovo je nezavisna, suverena, demokratska, jedinstvena i nedeljiva. I suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo je neotuđiv, neodvojiv i štiti se svim sredstvima predviđenim Ustavom i zakonom. Izbori koji mogu biti održani u Republici Kosovo samo su izbori za lokalne, ili centralne institucije Republike Kosovo, u organizaciji Centralne izborne komisije Republike Kosovo," zaključuju iz ovog pokreta i ističu da kosovska vlada juče "nije uspela da izvrši svoje dužnosti". 

Seljimi: Nije prekršen Ustav

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova, Petrit Seljimi, tvrdi, suprotno kosovskoj opoziciji.

"U Republici Kosovo nije bilo zvaničnika srpskog CIK-a i nije prekršen Ustav Kosova, već je posrednik bio OEBS. Dali smo dozvolu OEBS-u za prikupljanje glasova. Vlada Kosova nije organizovala ove izbore," rekao je Seljimi u intervjuu za RTK, a preneli kosovski mediji. 

NISMA: Srpski izbori – uvreda za "državu Kosovo" 

I Inicijativa za Kosovo (NISMA) smatra da je odluka kosovskih institucija da "dozvoli" održavanje parlamentarnih izbora Srbije na Kosovu – neprihvatljiva i da predstavlja "uvredu za državu Kosovo".

"Dopuštanje naših institucija da se na Kosovu glasa na izborima druge zemlje je ozbiljna povreda Ustava Kosova. Ova akcija je takođe u suprotnosti sa naporima naše zemlje za integraciju srpske manjine u naše institucije," dodaju iz NISMA-e. 

"Kosovo i Srbija su dve nezavisne države. Mešanje u unutrašnje sisteme jedni drugih, podriva i stabilnost u regionu. Inicijativa za Kosova smatra da Vlada Kosova, već neustavna i nelegitimna, ne može više da radi suprotno interesima građana Kosova," zaključuju iz ove kosovske opozicione stranke. 

Pacoli: Srpski izbori neprihvatljivi, neko treba da odgovara

Juče se, takođe, oglasio i lider kosovske Alijanse za novo Kosovo (AKR) i poznati biznismen, Bedžet Pacoli. I on je kritikovao održavanje srpskih izbora na KiM-u. 

"Potpuno je besmisleno da Srbija organizuje izbore unutar Kosova. Kako se jednog dana možemo nazivati nezavisnom i suverenom državom, a sutradan da imamo izbore druge zemlje, na nekontrolisan način, na našoj teritoriji? Naravno, ovo je neprihvatljivo i neko treba da odgovara za ovo. Koliko je meni poznato, premijer Mustafa je rekao da se ovo neće dogoditi. Šta se dogodilo? Oni će nam sada reći da je to 'zbog međunarodnog pritiska' ili 'će to biti bilateralni'," naveo je Pacoli.  

On je istovremeno kritikovao kosovsku vladu, ističući da radi "u skladu sa potrebama u trenutku" i da nije u stanju "da napravi strategiju". 

"Na isti način ostavljate građane Kosova, koji improvizuju svoj opstanak u svakom pogledu. Sve ovo se dešava, jer vi, kao vlada, nemate ni viziju, ni ljubav prema Kosovu," zaključio je on. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.