Izbori u nedelju: OEBS prikuplja glasove, objavljen spisak biračkih mesta na KiM-u

Ova vest je deo rubrike IZBORI,  april 2016.


Srpski parlamentarni izbori na Kosovu održaće se po identičnom modelu iz 2014., saopšteno je iz misije OEBS-a. Građani će moći da glasaju na 90 biračkih mesta, na 21 lokaciji. Glasovi će se sakupljati u 5 biračkih centara, nakon čega će biti transportovani u centralnu Srbiju na brojanje.

Birački centri sa ograncima biće raspoređeni tako da omogućavaju, kako navode iz OEBS-a, dovoljnu pokrivenost oblasti gde se birači sa pravom glasa nalaze, dok će u centrima biti prisutno upravo OEBS-ovo osoblje. 

Spisak biračkih mesta na KiM-u

Kancelarija za KiM objavila je spisak biračkih mesta na Kosovu i Metohiji, koji možete pogledati OVDE.

"OEBS će biti staratelj operacije na Kosovu, uključujući čuvanje osetljivog materijala koji će se koristi tokom ovog procesa. Materijal, kao što su glasački listići i birački spiskovi, dostavljeni su OEBS-u od strane Republičke izborne komisije Srbije. Procedura glasanja za birače sa pravom glasa biće ista kao i 2014. godine," dodaju iz OEBS-a.

Nakon zatvaranja biračkih mesta, OEBS će prikupljene glasove sa Kosova, transportovati u Rašku i Vranje gde će ih predati RIK-u na brojanje, dodaju, takođe, iz ove misije. 

Na predstojećim parlamentarnim izborima, građani će imati priliku da biraju između 3.270 kandidata za narodne poslanike u Skupštini Srbije, sa 20 lista, među kojima su i kandidati sa KiM-a. Broj lokacija na kojima će biti biračka mesta, odlukom RIK-a, smanjen je sa 25 na 21, zbog, kako je saopšteno, bezbednosne situacije na KiM-u. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.