SL: Radoičić je sa svojim narodom i neće da ga uplaše Svećljine pretnje

Srpska lista
Foto: Srpska lista, Fejsbuk

Vest je ažurirana

„I juče, i danas i sutra gospodin Radoičić je sa svojim narodom i nikakve lažne optužbe, montirani procesi i pretnje neće ga uplašiti niti odvojiti od svog naroda koji mu bezrezervno veruje“, reagovala je Srpska lista nakon što je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja kazao da će „svi zločinci, uključujući Radoičića biti izvedeni pred lice pravde“. Petar Petković u međuvremenu ocenjuje da se Svećlja plaši Radoičića te da je njime „opsednut“.

Svećlja je danas u južnom delu Mitrovice održao konferenciju za štampu odakle je još jednom kazao da bi najbolje bilo da Srbi sami uklone barikade, ali i da će, ukoliko KFOR ne preduzme mere, delovati kosovske institucije koje za sada čekaju.

On je na istoj konferenciji govorio i o potpredsedniku Srpske liste, Milanu Radoičiću, kojeg kosovski organi potražuju, navodeći da će on „pre ili kasnije pasti u ruke Kosovske policije“.

Kaže da KP prikuplja sve podatke o njemu, ali i da „svi zločinci“, uključujući Radoičića, treba da budu izvedeni pred lice pravde.

„Istražujemo sve informacije koje dobijemo. Kosovska policija zajedno sa drugim policijskim institucijama je veoma efikasna u prikupljanju informacija i pripremanju odgovarajućih operacija. Onog trenutka kada se ova informacija potvrdi, postaraćemo se da svaki zločinac, uključujući i Milana Radoičića, bude izveden pred lice pravde, bez oklevanja i bez kompromisa“, rekao je Svećlja.

Potom se oglasila Srpska lista sa optužbama na račun Svećlje.

Petković: Svećlja se plaši Radoičića i srpske snage

U međuvremenu je na Fejsbuku direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, poručio da je večeras stigla potvrda „koliko se Dželjalj Svećlja plaši Milana Radoičića i srpske snage i sloge iskazane na današnjem skupu i prethodnih dana na barikadama, kada je zbog njega ‘hrabro’ sazvao i konferenciju za medije“.

Ocenjuje da će Milan Radoičić „uvek biti opsesija Svećlje i ostalih ekstremista“.

„Jedino što će pasti jeste Kurtijev teror, koji srpski narod neće da trpi!“, ocenio je ovaj zvaničnik.

Iz Srpske liste poručuju Svećlji da njegove „pretnje neće uplašiti niti Radoičića, niti ijednog Srbina na barikadama“.

Svećljine učestale posete Severu, odnosno prelazima Jarinje i Brnjak, Srpska lista nazvala je „safarijem“.

„Nemoć i nervoza Dželjalja Svećlje sve više dolazi do izražaja ovih dana. Nakon što je zahvaljujući svojim safari posetama severu Kosova i Metohije i divljanju svojih specijalaca doveo do usijanja situaciju na terenu a srpski narod primorao da se brani na barikadama, on nastavlja sa lažnim optužbama protiv Srba, a posebno protiv potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića“, navela je Srpska lista u saopštenju prosleđenom medijima.

Kažu da Svećljine „pretnje i uvrede“ liderima Srpske liste, „najbolje oslikavaju antisrpski karakter“ vlade Aljbina Kurtija, čiji ministri, kako dodaju, zloupotrebljavaju svoje pozicije i institucije za obračun sa Srbima.

„Time najbolje otkrivaju represivni i diktatorski karakter režima u Prištini“, zaključila je Srpska lista, uz fotografiju Svećlje sa protesta Samoopredeljenja u vreme kada je ovaj pokret bio u opoziciji.

Na fotografiji se vidi kako aktivisti Samoopredeljenja prevrću službeni auto.

O „antisrpskom“ i „represivnom“ karakteru vlasti u Prištini danas se govorilo i na protestu kod jedne od deset barikada na Severu – u Rudaru, takođe uz podsećanje na ponašanje članova vladajućeg Samoopredeljenja u vreme dok su bili opozicija.

Bivši predsednik suda u Mitrovici, Nikola Kabašić, obratio se učesnicima protesta sa pitanjima – da li su kriminalci ili teroristi oni koji bacaju dimnu eksplozivnu napravu u skupštinu Kosova, koji zapale i unište 28 automobila Vlade Kosova u jednom danu, gađaju policiju, prevrću kamione sa srpskom robom, napadaju bivšeg predsednika i polivaju ga crvenom bojom?

Na današnjem protestu kod jedne od 10 barikada na Severu Kosova koje već 13 dana stoje, govorili su i čelnici Srpske liste – Goran Rakić i Dalibor Jevtić, ali i bivši saborac Olivera Ivanovića i bivši radnik u kosovskom pravosuđu, Marko Jakšić.

Povod za ovaj protest koji je najavljen kao „najveći ikada“ bile su izjave nemačkog ambasadora u Prištini i Aljbina Kurtija o potrebi da se uklone barikade, koje su srpskoj javnosti predstavljene kao „pretnja srpskom narodu“ i „poziv na ubijanje“.

Opširnije o protestu u:

Rakić: Nek naša dela budu takva da nas se preci ne stide a potomci ponose

KP: Protest protekao i završio se mirno i bez prijavljenih incidenata

Jakšić sa protesta Srpske liste na barikadi: Zla vremena naterala orla da zimuje među kokoškama

Kabašić o zločinima koji se spočitavaju LVV, militarizaciji Severa i institucionalnom obračunu nad Srbima

Protest na barikadi: Pored Srpske liste, danas i novi govornici

O barikadama i najnovijim dešavanjima na Severu čitajte u:

Barikade 13. dan: U podne veliki protest u Rudaru, a kod Banjske punkt

Barikade 12. dan: Pojačana retorika među zvaničnicima rezultirala protestom za sutra

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.