KP: Protest protekao i završio se mirno i bez prijavljenih incidenata

Protest barikade Rudare
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Kako smo se i sami uverili na licu mesta, sada je Kosovska policija potvrdila da je današnji protest održan na barikadi u Rudaru protekao i završio se bez prijavljenih incidenata i mirno. Ujedno iz policije demantuju medijske natpise, da su navodno pojedini Srbi koji su sa juga dolazili na isti protest – u tome sprečeni. 

Prema proceni KP, koja je pred sam početak protesta u Rudaru saopštila da će ga obezbeđivati, na njemu je bilo oko 1,500 učesnika.

Sa druge strane, prema proceni našeg portala, bilo je prisutno barem tri puta više ljudi, dok je prema navodima direktora Kancelarije za KiM na ovom protestu bilo preko 10.000 učesnika.

Kosovska policija ujedno je iskoristila priliku da demantuje, kako su naveli, objave nekih medija da su autobusi sa putnicima koji su nameravali da odu na protest u Rudare u tome sprečeni i to od strane policije.

„Takve objave u medijima ne stoje i neistinite su“, kažu u policiji.

Objasnili su da je autobus zapravo zaustavljen i to po rutinskoj kontroli, ali da su tada pojedini putnici iz njega odbili da budu legitimisani.
„Dakle dobrovoljno tj. sopstvenom voljom nisu nastavili dalje“, tvrde iz policije.

Danas je o tome govorio i gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić i to na samom skupu u Rudaru. Kazao je da su na putu do Zvečana pojedini Srbi sa juga zaustavljani od strane Kosovske policije i tako sprečeni da dođu na protest.


U međuvremenu, Jevtić se oglasio još jednom, sada na Tviteru, poručivši da je „istina o tome da nisu zaustavili i vratili autobuse iz Štrpca jednaka istini da je danas u Rudaru bilo 1,500 Srba“, te da je „saopštenje KP šlag na torti“.

Autobusi su se, tvrdi Jevtić, u Štrpce vratili oko 11.30 časova, a nakon što je policija kazala da „linija nije registrovana“.

„Autobusi su najpre zaustavljeni kod fabrike ‘Silkapor’, gde je napisana kazna za topograf. Nakon 100 metara zaustavljeni opet. Opet se traže sva dokumenta, kreće legitimisanje putnika, i potom pretres autobusa da ‘slučajno nema nekog oružja.’ Policija zatim kaže da autobusi ne mogu da nastave jer ‘linija nije registrovana'“, naveo je Jevtić.

Tačno u 12 časova danas, kako je i najavljeno, na barikadama je počeo, „najveći protestni skup ikada“, kako su ga juče najavili predstavnici Srpske liste. Protest je održan na barikadi u Rudaru kod krsta.

Krizni štab ranije je saopštio da su dva razloga za današnji protest – izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija na, koju su videli kao „poziv na nestanak i ubijanje Srba na barikadama“, ali i izjava nemačkog ambasadora u Prištini Jerna Rodea – za drugu stranu shvaćena kao „podrška Prištini“.

Kosovska policija je ujedno pre početka ovog protesta, saopštila da će se, poštujući pravo na javna okupljanja i mirne proteste, starati o održavanju javnog reda i mira. 

Pripadnici Kosovske policije, međutim, nisu bili vidljivi na protestu.

Opširnije o današnjem skupu čitajte u:

Rakić: Nek naša dela budu takva da nas se preci ne stide a potomci ponose

Jakšić sa protesta Srpske liste na barikadi: Zla vremena naterala orla da zimuje među kokoškama

Kabašić o zločinima koji se spočitavaju LVV, militarizaciji Severa i institucionalnom obračunu nad Srbima

Protest na barikadi: Pored Srpske liste, danas i novi govornici


O barikadama čitajte u:

Barikade 13. dan: U podne veliki protest u Rudaru, a kod Banjske punkt

Barikade 12. dan: Pojačana retorika među zvaničnicima rezultirala protestom za sutra

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.