Posmatračka misija: Sagovornici ukazali na zastrašivanje od strane kandidata SL

Posmatračka misija EU koja nadgleda izborni proces predstavila je danas preliminarne nalaze u vezi sa lokalnim izborima koji su održani 17. oktobra na Kosovu. Predstavnici ove misije tvrde da je izborni proces efikasno organizovala profesionalna izborna administracija. Međutim, kažu da im je prijavljeno više slučajeva zastrašivanja i vršenja pritiska od strane kandidata i aktivista Srpske Liste koja je, kako tvrde, stekla monopol nad političkim životom u srpskim sredinama.

Posmatrači ocenjuju da je u nedelju obavljeno „mirno i uredno glasanje“, ali i da su zabeležene određene zabrinutosti u vezi sa „značajnim brojem slučajeva pomaganja pri glasanju i sistematskog nepridržavanja pravila za prihvatanje ličnih dokumenata za identifikaciju birača sa isteklim rokom važenja“.

Rukovodilac misije EU, Lukas Mandl, tvrdi i da je prebrojavanje glasačkih listića „donekle manje pozitivno ocenjeno zbog pojedinih nedoslednosti u praćenju procedure“.

Kaže i da dugogodišnji nedostaci u zakonskom okviru ostaju nerešeni, kao i skoro sve prethodno iznete izborne preporuke EU.

„Od presudne je važnosti konačno se pozabaviti ovim problemom“, naglasio je Mandl, dodajući da je „nedostatak transparentnosti u finansiranju kampanja jedno od ključnih pitanja koje se mora rešiti“.

Mandl je zaključio na današnjoj konferenciji za štampu u Prištini da su u nedelju održani lokalni izbori bili dobro organizovani, te da su se tokom kampanje poštovale osnovne slobode.

„Živahna internet kampanja i emitovane medijske debate pomogle su biračima da naprave informisan izbor“, naznačio je Mandl.

Mandl je naznačio da je veliki broj kandidata ponudio biračima stvarni izbor, osim većinski srpskih opština u kojima je, kako tvrdi, politička konkurencija bila ograničena.

„Nažalost, žene su bile nedovoljno zastupljene u trkama za gradonačelnike, a i generalno u strukturama stranke“, kazao je Mandl.

Ujedno je dodao da je Srpska lista stekla monopol nad političkim životom u srpskim sredinama, dodajući da je „nekoliko sagovornika EU posmatračke misije spomenulo slučajeve zastrašivanja i vršenja pritiska od strane kandidata i aktivista Srpske Liste“.

Mandl je ujedno kazao da je posmatračka misija uočila kršenje izborne tišine na društvenim mrežama.

Konferenciji je prisustvovala i Viola fon Kramon-Taubadel, šefica delegacije Evropskog parlamenta.

Ona se zahvalila biračima na Kosovu na tome što su „na tako demokratski način izrazili svoja politička uverenja“.

„Svojim pozitivnim učešćem na izborima pokazali ste svoju privrženost i poverenje u lokalne institucije i demokratiju. Uočili smo istinsku debatu među kandidatima i političkim strankama koje predlažu alternativne politike, ovo je još jedan važan korak za konsolidaciju kosovske demokratije“, kazala je Kramon.

Ipak i ona je kazala da su i dalje prisutni problemi koje su identifikovale i prethodne posmatračke komisije u 2017 i 2019. – to jest sužavanje političkog prostora za Srbe sa Kosova.

„U pojedinim opštinama primetili smo veliko prisustvo Srpske liste što je ograničilo nadmetanje između političkih stranaka“, tvrdi Kramon.

I ona je ukazala na to da su pojedini sagovornici misije prijavili pritisak na glasače.

„Nedostatak političkog pluralizma u opštinama na Severu Kosova nije zdrav za demokratiju i ne može se ignorisati. Svi građani Kosova, uključujući i Srbe, zaslužuju najviše demokratske standarde“, kazala je Kramon.

Šefica delegacije Evropskog parlamenta je dodala i da saznanja koja ima ova misija ukazuju na to da postoji visok stepen zastrašivanja glasača i kandidata koji nisu iz Srpske liste.

„To je ono što su nam svi sa Severa rekli – različiti sagovornici, građani i to smo stavili u izveštaj. Želeli bismo da je bilo drugačije ovog puta. Naš iskreni interes je da vidimo živahnu konkurenciju između različitih stranaka i na Severu“, naznačila je.

Podsetimo posmatračka misija EU boravi na Kosovu još od početka izborne kampanje, a na dan izbora rasporedila je više od 100 posmatrača širom Kosova.

Oni već prate proces u Centru za prebrojavanje i rezultate i rešavanje svih predstavki i žalbi.

Ova misija će ujedno posmatrati i drugi krug izbora za gradonačelnike.

Kako je za KoSSev potvrdio na dan izbora Lukas Mandl, misija kojom predvodi objaviće početkom sledeće godine celokupni izveštaj o izbornom procesu sa svim preporukama.

O svim dešavanjima u vezi sa jučerašnjim izborima čitajte na našoj tematskoj stranici: Lokalni izbori na Kosovu 2021 i u posebnoj vesti: Danas su kosovski lokalni izbori, birališta otvorena, Srbi kolektivno glasaju

IPŽP: U roku od 24 sata podneto 46 žalbi na izborni proces

Izbore trebalo odložiti dok se ne izvrši demilitarizacija, bezbednosni marketing opasan

„Ljiljana Šubarić će najmanje biti gradonačelnik, izaći će ljudi iz senke”

Meštanin Leposavića žalio se IPŽP-u: Neko je glasao umesto mene

Osmani: ilegalne srpske strukture uticale na izbornu trku i volju birača

Izborna hronika: Hapšenja, privođenja i žalbe zbog prekršaja u vezi sa izborima

14 osoba uhapšeno tokom izbornog procesa, većina zbog davanja ili uzimanja mita

UNS traži da SL na konferencije poziva sve medije koji izveštavaju na KiM

Preliminarni podaci: SL nije dobila više od 50% podrške birača u Klokotu, ide se u drugi krug

Izbori – Radović: Bez bezbednosnih problema na Severu; Biševac: Podnosim tužbu zbog nepravilnosti u ZP

Ubedljiva pobeda kandidata za gradonačelnike SL na Severu

Opštine na Severu: Najviše odborničkih mesta osvojila Srpska lista

Preliminarno: 19 opština rešilo pitanje gradonačelnika, LVV nigde nije pobedilo bez drugog kruga

Metak završio u kontejneru na Jarinju

Šta su kandidati u Severnoj Mitrovici poručili danas nakon glasanja (VIDEO)

Svi „izlasci“ Srpske liste iz kosovskih institucija

Šef posmatračke misije EU iz K.Mitrovice: Izborni dan protiče glatko

Glasači u K.Mitrovici se nadaju, ali ne veruju da će doći do promena

Zatvorena biračka mesta, kolektivno glasanje, velika izlaznost na Severu, 100% pobeda u S.Mitrovici

Goran Rakić KoSSevu: Svakom prema zasluzi

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.