Pobeda Srpske liste 100%, gradonačelnici u 19 opština u prvom krugu, ni u jednoj LVV

Danas su lokalni izbori na Kosovu. Birališta su otvorena tačno u 7 časova i zatvoriće se u isto vreme uveče. Na Kosovu je u toku predizborna tišina i trajaće do zatvaranja biračkih mesta. Za razliku od većinski albanskih sredina, u opštinama gde žive Srbi, jednomesečna kampanja nije bila posebno vidljiva. Na Severu su izbori u senci dve bezbednosne i političke krize za kraće od mesec dana. Ukupan broj onih sa pravom glasa na Kosovu je 1.885.448, i ovaj spisak veći je za nešto više od 90.000 novih glasača. Sa druge strane, od ovog broja, broj glasača u četiri većinski srpske opštine na Severu je 43.553, što je za 500 više u odnosu na izbore u februaru.

23:30 – Preliminarno: 19 opština rešilo pitanje gradonačelnika, LVV nigde nije pobedilo bez drugog kruga

Sa prebrojanih više od polovine glasačkih listića, izgleda da su u 19 opština na Kosovu danas izabrani gradonačelnici i to u prvom krugu lokalnih izbora,prenosiGazeta Ekspres. Iz dosadašnjih rezultata, Dečane, Kačanik, Južna Mitrovica, Leposavić, Lipljan, Novo Brdo, Obilić, Peć, Srbica, Štrpce, Suva Reka, Uroševac, Zubin Potok, Zvečan, Đeneral Jankoviči, Ranilug, Parteš i Severna Mitrovica rešili su pitanje gradonačelnika.

Pokret Samoopredeljenje nije pobedilo ni u jednoj od ovih 19 opština. Prema rezultatima u opštinama u kojima nema očekivanog drugog kruga, PDK vodi ispred drugih albanskih stranaka. Prvi su u Uroševcu, Južnoj Mitrovici, Srbici, Kačaniku i Đeneral Jankoviću. LDK će u međuvremenu, prema ovim rezultatima, pobediti bez drugog kruga u Peći i Lipljanu, dok će AAK u Dečanima i Suvoj Reci.

22:00 – Milan Radojević – 100% pobeda i jedini kandidat

„Ovo je pobeda Srećka Sofronijevića, Ivana Todosijevića, Dragice Gašić, baka Rumene. Ovo je pobeda našeg naroda. Ovo je pobeda našeg predsednika Aleksandra Vučića. Ovim putem šaljemo velike pozdrave našem predsedniku Vučiću. Predsedniče Vučiću veliko hvala iz Severne Mitrovice“, ovim se rečima obratio predsednik Srpske liste na konferenciji za medije večeras iz sedišta Srpske liste.

Kandidat Severne Mitrovice, Milan Radojević osvojio je 100% glasova, to jest, sa 10,776 glasova sada je imao gotovo 3,000 glasova više nego na prethodnim izborima.

„Velika zahvalnost građanima na Severu gde su ostvareni najbolji rezultati do sada. Gospodin Milan Radojević je osvojio više od 10,776 glasova. U opštini Gračanica gde su naši građani pokazali visok stepen odgovornosti, naša kandidatkinja, profesorica Ljiljana Šubarić osvojila je oko četiri puta više glasova od svog kandidata (preliminarni podaci)“, kazao je Goran Rakić.

Rakić je naglasio da se još uvek radi o preliminarnim podacima, ali da nije iključeno novo obraćanje kako podaci budu pristizali.

„Naš narod je pokazao da veruje Srpskoj listi i pre svega veruje našem predsedniku Aleksandru Vučiću ali je pokazao i još nešto – da svi oni koji misle da mogu protiv svog naroda i protiv naše države, nikada neće dobiti poverenje građana, nikada neće voditi naše opštine inikada neće odlučivati o sudbini našeg naroda. Ovom pobedom u rukama našeg naroda ostaju svih 10 srpskih opština, naveo je na konferenciji za medije Goran Rakić.

Rakić je ponovio ono što je kazao na jučerašnjoj konfereniji za medije na pitanje našeg novinara – šta uverava građane da će održati ovog puta svoje obećanje ukoliko se do kraja godine ne formira ZSO.

„Ukoliko ne bude Zajednice srpskih opština neće biti ni kosovskih institucija, odnosno, Srbi neće sedeti u njima“, kazao je uz opasku da ne postavljamo hipotetička pitanja, kazavši i to, da na našu jučerašnju primedbu da nas ne pozivaju nikad na događaje, došli smo večeras.

Međutim, poziv ni za ovu konferenciju nam nije stigao.

21: 15 – Od sedam najvećih opština na Kosovu, tri gradonačelnika u prvom krugu, četiri u drugom

Prema izlaznim anketama TV Dukađini, u prvom krugu glasanja na lokalnim izborima na Kosovu pobeđuju kandidati PDK za gradonačelnike u Mitrovici i Uroševcu, a LDK u Peći.

Bedri Hamza je u Mitrovici osvojio 53 odsto glasova, podaci iste televzije pokazuju. U Uroševcu jed pobedio već aktuelni gradonačelnik Agim Aljiu sa 65,5 odsto glasova prema istim izvorima. U Peći je takođe pobedio aktuelni gradonačelnik Gazmend Muhadžeri, sa 59,8 odsto osvojenih glasova.

U opštinama Priština, Prizren, Đakovica i Gnjilane će birači svoje predstavnike birati u drugom krugu glasanja.

21:00 – Počela konferencija za medije Srpske liste – 100% pobeda u Severnoj Mitrovici, kandidati PDK i LDK pobedili u tri opštine, u Prištini u drugi krug

Srpska lista, kao i ranijih godina, upravo proglašava svoju pobedu u sedištu stranke kod glavnog trga u Kosovskoj Mitrovici. Danas su održani kosovski lokalni izbori, na kojima je na Severu zabeležena rekordna izlaznost od preko 70 posto, prema prvim preliminarnim podacima. Ova izlaznost je viša u odnosu na ostatak Kosova, preliminarne najave kažu čak i skoro tri puta više u odnosu na Prištinu, odakle već stižu prvi podaci da u drugi krug idu kandidati LVV i LDK, iako je Arben Vitia imao prednost nad svojim takmacom.

Inače, u tri grad – Južnoj Mitrovici, Peći i Uroševcu, prema preliminarnim podacima koje prenose kosovski mediji, kandidati PDK i LDK pobedili su u prvom krugu.

20:05 – Svi „izlasci“ Srpske liste iz kosovskih institucija

„Predsednik je bio spreman da podrži svaku našu odluku kao što sam rekao malopre – naša odluka, to jest, odluka stranačkih organa jednoglasno je bila da se ne izađe na izbore. Međutim, na tom sastanku smo doneli zajedničku odluku da izađemo na te izbore sutra“, kazao je Goran Rakić. Time su, kaže, zadržali pravo da odluku donesu isključivo u interesu srpskog naroda.

Predsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj vladi ovo je izgovorio juče popodne na konferenciji za medije u Kosovskoj Mitrovici, koju je održao u prisustvu trojice gradonačelnika sa Severa i kandidata za gradonačelnika Zvečana.

Izneo je i još jednom najavu o izlasku iz kosovskih institucija na svim nivoima, ovog puta, precizirajući da se radi o Severu, ukoliko u toku novembra ne započnu razgovori o formiranju ZSO, a ista se ne formira, i to sa jasnim ingerencijama do kraja godine.

„Da ukoliko u toku novembra meseca ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, obaveštavam sve relevantne faktore, i Prištinu, i Beograd i Brisel, pre svega naše građane, da ćemo napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na Severu, i podneti ostavke na mestu gradonačelnika, lokalnih samouprava na Severu. Dakle, neće biti ljudi na Severu u prištinskim institucijama“, kazao je Rakić.

Ovo je 6. put da Srpska lista daje obećanja odnosno najave uslovljenog izlaska iz kosovskih institucija na svim nivoima sa konkretnim datumima. Iako ništa od zahteva nije ispunjeno, Srpska lista još uvek nije izašla ni iz jedne od institucija.

Opširnije u posebnoj vesti.

19:50 – Šta su kandidati u Severnoj Mitrovici poručili danas nakon glasanja (VIDEO)

Šta su poručili kandidati za gradonačelnike u severnoj Mitrovici u posebnoj vesti.

19:50 – Većinski srpske opštine na jugu

Na obrađenih 100 posto glasova, u Štrpcu je glasalo 56% (7,034 glasalo). U Gračanici je 43,55% (9,002) glasalo. U Ranilugu – 54,20% (2,647 glasača). U Partešu – 50,29% (2,303 glasača). U Klokotu – 58,15% (2,137 glasača). U Novom Brdu – 60,18% (5,637 glasača).

Time je i dalje najviša izlaznost na celom Kosovu na Severu.

19:30 – CIK – presek nakon zatvaranja biračkih mesta u 19:00

Ukupna izlaznost do 19 časova na Kosovu je 42,87%. Obrađeno je 97,87% glasova sa biračkih mesta. Ukupno je glasalo 790,946 glasača.

Što se tiče opština na Severu, najveća izlaznost je u Zvečanu sa 83,81% (5,765), slede Leposavić sa 74% (8,744 glasača), Severna Mitrovica sa 68,94% (12,117 glasača), dok je u Zubinom Potoku izlaznost 64,66% (4,166 glasača).

19:01 – Zatvorena biračka mesta

19:01 – Zatvorena su biračka mesta na Kosovu, premda na više mesta ima glasača koji još uvek glasaju a došli su pre zatvaranja. Za sada, upadljivo miran dan, što se glasanja tiče i na Severu i na jugu.

17:11 – Izborni proces u školi u Lapljem Selu odvija se bez problema

Izborni proces se u OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu odvija bez problema.

Ekipa RTV Kim na terenu nije uočila veće gužve, niti značajniji odziv glasača u popodnevnim satima. I ovo biračko mesto obezebeđuju pripadnici Kosovske policije.

16.45 – U multietničkom selu Gornji Livoč nadomak Gnjilana izbori u privatnom objektu

U multietničkom selu Gornji Livoč nadomak Gnjilana izbori se odvijaju u privatnom objektu. Za sada teku regularno, pa nisu zabeležene nikakve nepravilnosti, javlja RTV Puls.

Na biračkom spisku je 106 birača srpske nacionalosti, a do 15 sati je glasalo njih 14 ili 13,21 odsto upisanih.

16:13 – U mestu Rapča u opštini Dragaš pravo glasa ima 1.600 građana

„U mestu Rapča u opštini Dragaš pravo glasa ima 1.600 građana. Od toga će na glasanje izaći oko 500 ljudi, s obzirom na to da dobar deo stanovništva živi u dijaspori. Izborni proces se obavlja u OŠ ’9.maj’, a do sada je glasalo oko 200 ljudi“, kazao je Zećir Zurapi za RTV Kim.

16:08 – IPŽP-u podnete prve žalbe

Izborno veće za žalbe i predstavke (IPŽP) na Kosovu saopštilo je da su politički subjekti podneli prve žalbe zbog kršenja kodeksa ponašanja za današnje lokalne izbore.

Mulj Desku (Mul), šef Sekretarijata Odbora za žalbe i predstavke (IPŽP), rekao je za Radio Slobodna Evropa da su do sada pet političkih subjekata podneli žalbe da je prekinuta izborna tišina.

„Pokret Samoopredeljenje podneo je četiri žalbe protiv Demokratskog saveza Kosova (LDK), dve za opštinu Priština, jednu za Podujevo i jednu za Junik, a jednu je podnela Nova demokratska inicijativa Kosova protiv Liberalne partije Egipta“, naveo je Desk.

16:00 – CIK: Izlaznost do 15 časova u srpskim sredinama južno od Ibra 

Izlaznost u Gračanici je 32,19% ili 6.476 lica na osnovu 97,32% obrađenih listića, u Ranilugu 40,34%, u Partešu 36,30%, Kloktu 37,93%, Novom Brdu 47,19% i Štrpcu 41,85%.

15:40 – Procenti izlaznosti u regionu Peći do 15 časova

Do 15 časova na biračkom mestu u Goraždevcu glasala je 261 osoba odnosno 19.34% od upisanih 1.349 glasača.

U Osojanu je od upisanih 530 birača do 15 časova glasalo njih 125 ili 23.59%.

U biračkom centru u selu Crkolez u opštini Istok od upisanih 872 birača pravo glasa iskoristilo je njih 257 što je 29,47%. U tom selu gde je biračko mesto multietničko, ali na izbore uglavnom izlaze pripadnici albanske zajednice, dok Srbi u manjem broju koriste pravo glasa.

U biračkom centru Biča pravo glasa ima 117 glasača. Broj onih koji su glasali do sada je 11 što je 2.56%, dok su u selu Vidanje pravo glasa iskoristila 54 glasača od ukupno 391 upisanih na birački spisak (13.81%), javio je Radio Goraždevac.

15:18 – Šef posmatračke misije EU iz K.Mitrovice: Izborni dan protiče glatko

Šef posmatračke misije EU, Lukas Mandl, posetio je danas izborni centar u Kosovskoj Mitrovici – OŠ „Sveti Sava“. Potvrdio je da za sada izbori protiču glatko, te najavio potpuni izveštaj ove misije sa preporukama za početak sledeće godine.

Kaže da za sada izborni dan protiče bez problema, te da nisu uočili nepravilnosti.

Ceo intervju i video možete pogledati u posebnoj vesti.

15:12 – CIK: Izlaznost na Kosovu 26,92%, na Severu najviše u Zvečanu

Do 15:12 časova na Kosovu je glasalo 26,92%, odnosno 475.611 glasača na osnovu 93,70% obrađenih listića., upravo je saopšteno iz CIK-a.

U Severnoj Mitrovici do sada je glasao 9,751 građanin, što je 55% na osnovu 100% obrađenih listića.

U Zubinom Potoku do istog perioda izašlo je 2,727 glasača što je 45,84% na osnovu 92,33% obrađenih listića.

Zvečan, izlaznost do 15:12 – 3,915, odnosno 56,91% na osnovu 100% obrađenih listića.

U Leposaviću izašlo 4,525 ljudi ili 46,38%, na osnovu 76,78% obrađenih listića.

14:27 – KP apeluje da se poštuju mere tokom izbora

Kosovska policija, na osnovu operativnog plana za lokalne izbore 2021. godine, apeluje na sve učesnike u izbornom procesu, kako na formalno uključene, tako i na glasače da poštuju epidemiološke mere tokom glasanja.

U cilju sprovođenja mera, kontrole se primenjuju na one koji ne sprovode mere protiv kovid-19, a zakonske mere su preduzete i preduzimaće se u kontinuitetu, dodaje KP.

13:40 – Glasao predsednika skupštine Gljauk Konjufca

Predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca, glasao je danas na Pedagoškom fakultetu, prenosi Ekonomia Online. On je nakon glasanja medijima rekao da je danas dan demokratije.

„Danas je važan dan demokratije, jer će građani Kosova preko slobodnog i demokratskog glasanja dati legitimiet lokalnoj vlast u našoj Republici.“

Ocenio je da izborni proces dobro protiče i izrazio nadu da će se glasanje uspešno završiti.

13:06 – Priveden birač iz Gnjilana

Birač iz Gnjilana je fotografisao svoj glasački listić, ali je nakon sprovođenja do policijske stanice pušten po redovnoj proceduri.

Portparol policije u regionu Gnjilana Ismet Hašani rekao je za Kosova Press da ova stanica pokriva sedam opština, te da je identifikovala samo ovu nepravilnost.

12:51 – Radonići: Izborni dan protiče bez problema

Predsednik Centralne izborne komisije Kosova, Krešnik Radonjići, izjavio je da izborni proces za sada protiče bez problema i većih napravilnosti.

“Za sada sve ide prema planu i nema većih nepravilnosti, takođe mi smo posvećeni poštovanju svih antikovid mera koje su na snazi. Što se tiče preliminarnih rezultata, očekujemo da rezultati budu objavljeni u 19:30, dalje ćemo videti kada možemo dati ažurirane preliminarne rezultate”, izjavio je Krešnik za RTK2.

12:48 – Điakobi obišao glasački centar u Gračanici

Nešto iza podneva glasački centar u OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici obišao je vršilac dužnosti otpravnika poslova Misije SAD na Kosovu, Nikolas Džej Điakobi. On je obišao birački centar i razgovarao sa članovima biračkih odbora.

„Došli smo da se uverimo da su izbori slobodni i fer. Ovo je više neformalni monitoring, a EU ima veću posmatračku misiju, kao i neki drugi. Naš cilj je da se uverimo da svi na Kosovu imaju šansu da se njihov glas čuje, što je zaista važan deo demokratije. Svi govore kako su parlamentarni izbori važni, ali realnost je, i mi to govorimo u SAD, da je naša politika lokalna“, rekao je on, prenosi RTV Kim.

12:47  – U Štrpcu glasao Dalibor Jevtić

U Štrpcu je danas glasao Dalibor Jevtić, kandidat Srpske liste za predsednika ove opštine.

Jevtić je izrazio nadu da će izbori proteći u najboljem redu, posebno što se tiče zdravlja ljudi.

12:45 – Kandidat za gradonačelnika Leposavića ispred Srpske liste Zoran Todić glasao je u srednjoj školi u ovom mestu

„Svi koji imaju pravo glasa imaju tu mogućnost da izaberu svoje predstavnike koji će ih predstavljati u periodu koji je ispred nas. Naravno najbitnije je da se ovaj izborni proces da se obavi i završi na najbolji mogući način, da sve protekne u najboljem mogućem redu“, naveo je on, prenosi RTV Kim.

Izbori u Leposaviću protiču u najboljem redu, a prisutna su i tri tima posmatrača EU.

12:39 – Glasači u K.Mitrovici se nadaju, ali ne veruju da će doći do promena

Građani Kosovske Mitrovice imaju podeljena mišljenja o onome šta će se dogoditi nakon današnjih lokalnih izbora. Ipak, većina od onih sa kojima smo jutros razgovarali su pesimisti. Dok pojedini veruju u pozitivne promene, drugi nemaju nikakva očekivanja od izbora. Tvrde da „ne veruju sebi, a tek drugima“, a pojedini i da su izašli na izbore samo kako bi „ispoštovali proceduru“.

Ceo tekst pročitajte u posebnoj vesti.

12:08 – Glasali Osmani i Kurti 

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, iskoristila je danas svoje biračko pravo na Tehničkom fakultetu u Prištini, gde je oko podneva glasala za izbor gradonačelnika i novo opštinsko rukovodstvo.

Nakon glasanja pozvala je građane da izađu u velikom broju na birališta, istovremeno ističući da moraju voditi računa o antikovid merama koje su na snazi.

Kosovski mediji javili su u međuvremenu da je glasanje danas u Prištini obavio i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

12:01 – Šef kancelarije EU na Kosovu prati proces glasanja

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Tomaš Sunjog, prati proces lokalnih izbora na Kosovu, prenosi Ekonomia Onlajn.

Tokom posete biračkom mestu u školi „Ismailj Ćemailji“ u Prištini, rekao je da su izbori važni za demokratiju i govorio o tome kako protiče izborni dan na Severu Kosova.

„Ranije smo odredili jedan broj dugoročnih posmatrača za srpske opštine i danas ćemo poslati posmatrače koji će ostati kraće. Naravno, trebalo bi spomenuti i brojne međunarodne organizacije koje pomažu. Takođe, i mnoge ambasade koje nisu deo EU. Za mene je veoma važno da postoji dobar napredak u svim opštinama. Naravno, srpske opštine su deo Kosova, deo demokratije, pa učestvuju na izborima. Opštine su deo kosovskog sistema”, rekao je Sunjog.

11:47 – Demokratija na delu sa 120 posmatrača

Nevladina organizacija Demokratija na delu prati izbore sa svojih 120 posmatrača. Za sada nema nikakvih nepravilnosti, kaže za RTV Kim član posmatračke misije Marko Trajković.

„Nisu primećene nikakve neregularnosti od otvaranja biračkih mesta. Imamo 120 posmatrača na celom Kosovu, radimo u smanjenom kapacitetu, što se tiče posmatrača u srpskim sredinama takođe je to manji broj nego prethodnih godina, imamo ukupno petnaest posmatrača u srpskim sredinama“, kazao je Trajković.

11:11 – CIK : Izlaznost do 11h – 8,29%

Do 11 časova glasalo je 8,29%, odnosno 147.780 glasača, upravo je saopšteno iz CIK-a.

Što se tiče opština na Severu, najveća je izlaznost u Severnoj Mitrovici 30,96%, zatim u u Zvečanu 29,42%, u Leposaviću 19,9%, i u Zubinom Potoku 15,50%.

U Severnoj Mitrovici glasalo 5,486 ljudi – obrađeno 100%,  Zubinom Potoku 926 – obrađeno 94,07%, u Zvečanu glasalo 2,024 – obrađeno 100% i Leposaviću 1.899 – obrađeno 75,2%. 

Izlaznost u Gračanici je 13,16%, u Novom Brdu je 15,75%, u Ranilugu 12,04%, Partešu 10,53%, Klokotu 9,22%, Štrpcu 12,65%.

11.06 – Suva Reka: Uhapšena jedna osoba zbog ometanja izbora

U opštini Suva Reka uhapšena je jedna osoba zbog ometanja izbornog procesa, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova, prenosi Koha.

Ova osoba je privedena po nalogu državnog tužioca jer je, kako se navodi, prekršila član 214. Krivičnog zakonika.

Osumnjičeni je ometao glasanje, narušavajući mir a razbio je i fluorescentno svetlo kojim se proverava da li je neko već glasao. Po nalogu državnog tužioca privedenom licu je određen pritvor.

10:20 – Klokot: Četiri osobe uhapšene sinoć zbog kupovine glasova

Državni tužilac u saradnji sa Kosovskom policijom saopštio je da su sinoć u kasnim satima u Klokotu uhapšene četiri osobe, sa inicijalima A.D, M.K, A.T. i Dž.B., u vezi sa izbornim procesom i sumnja se da su počinili krivična dela „Kršenje slobodnog odlučivanja birača“ iz člana 210. KZRK -a i „Davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem“ iz člana 212. KZRK.

Prema izveštaju, četvorica osumnjičenih koji su uhapšeni po nalogu državnog tužioca poslati su u pritvor na 48 sati.

10:36 – Lokalni izbori u Leposaviću za sada protiču bez problema 

Za mesto gradonačelnika nadmeću se Zoran Todić iz Srpske liste i Šakir Hetemi iz Demokratske partije Kosova.

U ovoj opštini ima 25 biračkih mesta u 18 biračkih centara, a pravo na glasanje ima 12.707 građana.

Kako prenose lokalni mediji, glasanje za sada protiče u najboljem redu.

10:33 – Izborni dan i u Partešu protiče bez problema

U Osnovnoj školi Dositej Obradović na dva biračka mesta pravo glasa ima 1.472 birača.

U Opštini Parteš-Pasjane pravo glasa ima 4.579 građana. Glasa se u tri biračka centra u kojima ima ukupno sedam biračkih mesta.

Građani na ovim izboriima biraju novo opštinsko rukovodstvo, predsednika i skupštinske odbornike. Nemaju prevelika očekivanja, ali se nadaju boljim danima, prenosi RTK2.

10:18 – Atić na glasanju u Bošnjačkoj mahali, čeka u redu za glasanje

Kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice ispred više albanskih stranaka, Erden Atić, nešto posle 10 časova stigao je u birački centar u Bošnjačkoj mahali.

Nedugo zatim, Atić je i obavio svoje građansko pravo.

Kandidat ispred više albanskih stranaka, uredno je stajao u redu sa ostalim glasačima.

10:15 – U Zvečanu glasao odlazeći gradonačelnik

Odlazeći gradonačelnik Zvečana, Vučina Janković, obavio je glasanje ovog jutra u Zvečanu, javlja RKP.

10:13 – Raseljeni organizovano na glasanje

Autobusima iz Beograda, Niša i Kragujevca, kao i privatnim prevozima, raseljeni sa Kosova, uz pomoć Kancelarije za KiM, organizovano od sinoć kreću ka Kosovu kako bi dali svoj glas na današnjim lokalnim izborima, prenosi TV Pink.

Više desetina građana krenulo je put Kosova, kako bi podržalo svoj narod i iskoristilo svoje glasačko pravo.

09:50 – Do 9.00 u Severnoj Mitrovici glasala 2.672 glasača

Do 9 časova u biračkim centrima u STŠ „Mihailo Petrović Alas“, OŠ „Sveti Sava“ i u Medicinskoj školi u Severnoj Mitrovici, glasalo je 2.672 glasača, prenosi RKP.

Očekuju su informacije za ostale biračke centre, odnosno biračka mesta u ovoj opštini.

09:47 – CIK zabranio menadžerima biračkih centara izjave za medije

Centralna izborna komisija je zabranila upravnicima biračkih centara da govore za medije, prenosi Kosova Press.

Sat i po nakon otvaranja biračkih mesta u Gnjilanu, OIK je obavestila menadžere da ne komentarišu izborni proces, izjavIla je upravnica biračkog centra u školi „Thimi Mitko“, Sevdije Sadiku.

Predsedavajući OIK u Gnjilanu, Ferid Šabani, potvrdio je da je CIK odlučio da menadžeri ne treba da se oglašavaju za medije. Naveo je da razlog za tu odluku nije poznat.

09:42 – Gračanica: Odlazeći gradonačelnik obavio glasanje

Odlazeći gradonačelnik Gračanice, Srđan Popović, pristigao je na biračko mesto u OŠ „Kralj Milutin“ sa desetak saradnika i dvojicom kandidata za odbornike, prenosi RTV Kim.

Ubrzo su svi ispunili građansku dužnost.

09:21 – Haradinaj glasao u pratnji supruge

Lider AAK, Ramuš Haradinaj, iskoristio je svoje pravo glasa zajedno sa svojom suprugom Anitom Haradinaj.

Oni su glasali u srednjoj školi „Ali Sokoli“ u Prištini. Nakon glasanja, Hardinaj je pozvao građane da izađu na izbore.

Dodao je da glasaju i da ne ostavljaju glasove kod kuće, prenosi Gazeta Express.

09:19 – Stojanović glasao u Gračanici

Samostalni kandidat za gradonačelnika Gračanice, Branimir Stojanović, glasao je nešto posle 9 časova u biračkom centru u OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici, javlja RTV Kim.

09:17 – Zvečan: Glasanje obavili Milović i Pantović

Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Zvečana Dragiša Milović glasao je u biračkom centru u Zvečanu, javlja reporterka Radija Kontakt Plus.

Glasala je i samostalna kandidatkinja za gradonačelnicu Zvečana Slađana Pantović.

09:10 – Arsenijević i Milunović stigli na glasanje

Kandidat za gradonačelnika i odbornika iz GI Srpski opstanak, Aleksandar Arsenijević i Dušan Milunović, stigli su na glasanje u Osnovnu školu Sveti Sava u severnom delu Mitrovice.

Dvojica kandidata pojavili su se na glasanje sa prelepljenim flasterom preko usta na kojima je pisalo: „STICKER“.

Nakon što su obavili glasanje, obratili su se medijima. Na samom početku obraćanja pomenuli su da su tokom glasanja primetili nepravilnosti, ali i poručili da će time pozabaviti nakon izbora.

Performansom sa stikerima želeli su da simbolično pošalju poruku građanima, da treba da se oslobode svake vrste straha i da slobodno vode svoj život.

„Skidanjem naših stikera je samo vid da su stikeri već dugo na ustima srpskog naroda na severu Kosova i Metohije i samnom tim, hteli smo da damo na značaju da smo upravo mi naše stikere skinuli i progovorili, da ohrabrimo druge da isto urade“, poručio je Arsenijević.

Kažu da su danas časno obavili svoju dužnost, a kada je u pitanju kampanja poručuju da je bila opterećena vanrednim dešavanjima.

09:04 – Ambasada SAD u Prištini: Odluke gradonačelnika utiču na svakodnevni život

Ambasada SAD u Prištini pozvala je građane Kosova da iskoriste priliku da obave glasanje, kako bi se njihov glas čuo.

„Opštinski lideri su važni. Njihove odluke, bilo da je davanje prioriteta školama, radovima na putevima, javnom prevozu, prikupljanju smeća ili drugim projektima, utiču na kvalitet vašeg života svakog dana. Ne propustite priliku da se vaš glas čuje“, poruka je ambasade SAD u Prištini povodom današnjih izbora na Kosovu.
08:46 – Otvorena biračka mesta u Orahovcu i Velikoj Hoči

Otvorena su biračka mesta u Orahovcu i Velikoj Hoči, a Srbi će glasati u prostorijama OŠ „Dositej Obradović“ u Orahovcu i prostorijama OŠ „Svetozar Marković“ u Velikoj Hoči, prenosi RTV Kim.

08:43 – Danas glasaju i zatvorenici

Glasanje će se danas odvijati i u kosovskim popravnim ustanovama, gde se trenutno nalazi 1.637 zatvorenika.

Portparol Kosovske popravne službe, Fljorent Gaši, rekao je da će se oni pobrinuti za stvaranje prostora i nesmetano odvijanje procesa u koordinaciji sa Centralnom izbornom komisijom. Biračke spiskove i materijale obezbediće CIK.

08:30 – Eljezi: Sva biračka mesta otvorena na vreme

Centralna izborna komisija (CIK) objavila je da su sva biračka mesta na Kosovu ovog jutra otvorena na vreme. Portparol CIK-a, Valjmir Eljezi, rekao je da je broj biračkih mesta na kojima je počeo proces glasanja 883 sa ukupno 2.477 biračkih mesta.

CIK ujedno poziva sve građane sa pravom glasa, da ostvare svoja ustavna prava, pravo glasa i izlazak na glasanje.

Takođe, u ovom prvom satu početka procesa glasanja, obaveštavaju sve birače da na veb stranici CIK-a (kkz-ks.org), aplikacija nastavlja sa radom, a putem nje svi građani mogu pronaći svoje biračko mesto.

Eljezi je najavio da će tokom današnjeg dana, radi redovnog informisanja o izlaznosti i napretku izbornog procesa, CIK održati konferencije u 11:30; 15:30 i 19:30. Za petu i konačnu konferenciju, povodom objavljivanja preliminarnih rezultata, CIK će blagovremeno obavestiti javnost.

08:22 – Biračka mesta u srpskim sredinama u Peći, Istoku i Klini otvorena na vreme

U sredinama gde živi srpska zajednica u regionu Peći otvorena su na vreme. U selima Biča i Vidanje glasanje je počelo u sedam časova, prenosi Radio Goraždevac.

U najvećem povratničkom selu Osojane, u opštini Istok, biračko mesto je otvoreno takođe na vreme, gde su samo desetak minuta kasnije pristigli su i prvi birači.

U regionu Peći prvih sat vremena glasanja proteklo je u najboljem redu, javlja ovaj medij.

08:17 – Radojević i Rakić pozvali građane da ostvare svoje glasačko pravo

Nakon što su ostvarili svoje glasačko pravo, predsednik Srpske liste, Goran Rakić i trenutni kao i kandidat za novog gradonačelnika Severne Mitrovice, Milan Radojević, obratili su se medijima ispred Tehničke škole.

I jedan i drugi zvaničnik kazali su da pri otvaranju biračkih centara nije bilo nikakvih problema, i za sada sve protiče u najboljem redu.

Obojica su pozvali građane da ostvare svoje biračko pravo.

Cele izjave gradonačelnika kao i predsednika Srpske liste, moćićete da pogledate na našem portalu posle 19.00, odnosno nakon zatvaranja birališta.

08:11 – Glasanje počelo na vreme i u opštini Novo Brdo

Kako javlja reporter RTV Puls, u biračkom centru 1415 u OŠ „Petar Petković Njegoš“ u Gornjem Kuscu, glasanje je počelo tačno u sedam časova, a izborni materijal je dostavljen blagovremeno.

U ovom biračkom centru glasaju meštani Kusca i sela Melce i Kosača.

U biračke spiskove u ovoj opštini sa srpskom većinom registrovano je 9.367 birača. Među prvima su glasali zaposleni u Zdravstvenom centru Gnjilane.

08:08 – U Donjoj Gušterici glasala Ljiljana Šubarić

Kandidatkinja Srpske liste za gradonačelnicu Gračanice, Ljiljana Šubarić, glasala je na glasačkom mestu u OŠ „Knez Lazar“ u Donjoj Gušterici, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta

Glasačko mesto u OŠ „Knez Lazar“ u Donjoj Gušterici otvoreno je na vreme.

08:02 – Glasao predsednik Srpske liste 

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, glasao je tačno u 8 časova na jednom od biračkih mesta u Tehničkoj školi u Severnom delu Kosovske Mitrovice.

Odmah zatim uz njega je glasao i gradonačelnik, a ujedno i novi kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice, Milan Radojević. 

Glasanje su obavili i potpredsednik Srpske liste, Igor Simić, kao i predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, i više desetina građana.

07:50 – Srpska lista – tradicionalno kolektivno glasanje

Foto: KoSSev
07:51 – Glasanje u Tehničkoj školi

 

07:45 – Kod Tehničke škole prisutan veliki broj medija

Ispred najvećeg biračkog centra u Severnoj Mitrovici, primetan je veći broj medija, kako lokalnih tako i iz Beograda, a tu je i veliki broj albanskih odnosno kosovskih medija.

07:42 – Policija obezbeđuje glasanje u Tehničkoj školi

Ispred Tehničke škole u Severnoj Mitrovici nalaze se dva policajca, koja nadgledaju i obezbeđuju tok glasanja.

07:40 – Gračanica: Glasanje na vreme počelo u svih 30 biračkih mesta

I južno od Ibra jutros je počelo glasanje na lokalnim izborima, za gradonačelnike i opštinske parlamente.

Glasanje protiče bez problema u svih 13 biračkih centara i 30 biračkih mesta.

07:20 – Dimitrijević: U Severnoj Mitrovici svih sedam biračkih centara otvoreno na vreme

Svih sedam biračkih centara i 23 biračka mesta u Severnoj Mitrovici je otvoreno na vreme,  kazao je za KoSSev predsednik Opštinske izborne komisije, Slobodan Dimitrijević.

Otvaranje centara je, kako je kazao, proteklo bez problema.

Dimitrijević dodaje da su za glasanje potrebna kosovska dokumenta, a usled tehničkih problema zbog kojih građani nisu mogli da produže ili izvade svoja dokumenta, za glasanje će važiti čak i dokumenta istekla u poslednjih 6 meseci.

Nakon zavrsetka glasanja u Severnoj Mitrovici, svi glasovi se donose prvo u Tehničku školu, a potom se šalju u Centar za prebrojavanje glasova u Kosovu Polju, kazao je Dimitrijević.
07:20 – Otvorena biračka mesta u Medicinskoj školi

Birački centar u Medicinskoj školi u Severnoj Mitrovici otvoren je u 07.00.

Prvi glasač u ovoj školi glasao je u 7.05, javlja reporter Radio Kontakt Plus-a.

07.15 – Biračka mesta otvorena i u Zvečanu

U 7.00 otvorena su birački centri i u Zvečanu.

Prvi glasač glasao je u biračkom centru u Zvečanu, u Osnovnoj Školi „Vuk Karadžić“, odmah po otvaranju, javlja reporter Radija Kontakt Plus.

07:13 – Goraždevac: Građani glasaju u OŠ „Janko Jovićević“

U Goraždevcu građani mogu da glasaju na biračkom mestu u Osnovnoj Školi „Janko Jovićević“. Ovo je jedino biračko mesto u srpskim sredinama u opštini Peć, javlja Radio Goraždevac.

U Istoku se u srpskim sredinama glasa na dva biračka u povratničkom selu Osojane i u Crkolezu. Povratnici u opštini Klina imaju dva biračka mesta u selima Vidanje i Biča a u samom gradu još dva biračka mesta na kojima su predsedavajući komisija iz srpske zajednice.

07:10 – Birački centar u OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici otvoren na vreme

Birački centar u OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici otvoren je na vreme, tačno u 7.00. Polako pristižu i prvi glasači, prenosi RTV Kim.

Biralište obezbeđuju pripadnici Kosovske policije. Pravo glasa u ovom biračkom centru u Gračanici imaju 7.393 glasača na osam biračkih mesta. Na teritoriji opštine Gračanica pravo glasa ima 20.671 birač u 13 biračkih centara na 30 biračkih mesta.

7:04 – S.Mitrovica: Birački centar Tehnička škola otvoren za glasanje

Tačno u 7.00 birački centar u Tehničkoj školi „Mihajlo Petrović Alas“ je otvoren, a odmah zatim ušli su i prvi birači.

U vreme otvaranja biračkog centra nije bilo prisutno mnogo ljudi, ali je samo 5 minuta kasnije ispred ove škole pristigao veći broj ljudi.

Na ulaznim vratima škole nalazi se lice koje poseduje kod sebe sredstva za dezinfekciju i koji je zadužen da time dezinfikuje svakog birača koji tu ulazi.

Građani uglavnom nose maske. Oni koji ih nemaju, njima ih na ulazu dodeljuju radnici zaduženi za praćenje primene epidemioloških mera tokom glasanja.

CIK je predvideo da se glasanje obavlja uz zaštitne mere u pandemiji – nošenje zaštitnih maski, fizičku udaljenost od dva metra ispred ulaza u biračko mesto i na samom biračkom mestu, te dezinfekcija ruku na ulazu i izlasku sa biračkog mesta.

Od birača se na biračkim mestima neće tražiti dokaz da su vakcinisani, no to neće važiti za članove biračkih odbora i posmatrače.

Takođe, mera zabrane kretanja od 22 časa do 5 časa neće važiti od 16. do 18. oktobra za sva lica koja su zvanično angažovana na organizaciji i sprovođenju izbornog procesa.

Statistika

Na izborima učestvuje ukupno 5,364 kandidata, od čega je 166 za gradonačelnike i 5,198 kandidata za odbornike skupština opština.

U deset opština sa većinski srpskim stanovništvom, učestvuje 26 kandidata za gradonačelnike, 18 srpskih i 8 albanskih.

Ukupan broj birača je 1,885,448, što je 90,586 birača više u odnosu na vanredne parlamentarne izbore s početka ove godine – 14. februara.

Glasanje poštom obavljalo se mesec dana od 15. septembra do 15. oktobra, a 15,532 glasača kvalifikovalo se za glasanje ovim putem. Radi se o građaima koji žive van Kosova. Inače, 3,320 prijava je odbijeno tokom peroda prijavljivanja (10. jula i završio se 18. avgusta 2021), jer nisu zadovoljile zakonske kriterijume.

Broj novih birača koji će prvi put glasati je 41,012, od kojih je 24,697 punoletno nakon poslednjih izbora, kao i 8,937 birača za koje se smatra da su upisani po prvi put u centralni matični registar nakon februarskih izbora. Novi glasači je i 7,378 ljudi kojima su izdata kosovska dokumenta posle 14. februara, a koji su bili uklonjeni sa biračkog spiska zbog toga što su imali UNMIK-ova identifikaciona dokumenta.

Takođe, broj onih koji su usled smrti odstranjeni sa biračkog spiska nakon 14. februara je 18,252. Takođe, postoji i 1,158 ljudi koji su se odrekli kosovskog državljanstva i uklonjeni su sa biračkog spiska.

Ukupan broj biračkih centara je 883 sa ukupno 2,477 biračkih mesta.

Sto posmatrača Izborne posmatračke misije Evropske unije (EU EOM) prate izbore – glasanje i prebrojavanje glasova. Tu su i drugi posmatrači.

Sever

Što se Severa tiče, u sve četiri opštine, ukupan broj birača je 43,553, za KoSSev je potvrdio direktir NVO „ACDC“ koja prati i današnje izbore – Dušan Radaković. Na ovim izborima, u odnosu na poslednje izbore u februaru, birački spisak se uvećao za 500 novih glasača.

Prema podacima ove organizacije u Severnoj Mitrovici je registrovan 17,721 glasač, Leposaviću 12,707, Zvečan ima 6,897 i Zubin Potok oko 6,443.

Oni će glasati na 74 biračka mesta: U Severnoj Mitrovici – 23, Leposaviću – 25, Zubinom Potoku – 14 i Zvečanu – 12.

Ova biračka mesta biće organizovana u 44 biračka centra – Leposaviću – 18, Sevenoj Mitrovici – 7, Zubinom Potoku – 12 i Zvečanu – 7.

Srpska lista je juče na dan izborne tišine održala konferenciju za medije. Medijima se obratio predsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj vladi Goran Rakić, uz prisustvo trojice gradonačelnika sa Severa i kandidata za gradonačelnika u Zvečanu. Zašto su oodržali konferenciju na dan izborne ćutnje i šta su rekli, objavićemo nako isteka izborne tišine.

Početkom i pred kraj predizborne kampanje na Severu je dva puta izbijala politička i bezbednosna kriza.

Trinaestodnevna blokada magistralnih puteva kod Jarinja i Brnjaka od strane Srba i boravak specijalnih jedinica kosovske policije kako bi se 20. septembra sprovela odluke kosovske vlade o reciprocitetu, odnosno uvođenju PROBA tablice za vozila sa srpskim tablicama završila se dogovorom u Briselu, odnosno potvrdom da se uvode nalepnice.

Druga kriza je izbila ove nedelje kada je Kosovska policija na 26 lokacija širom Kosova sprovela akciju, zvanično potvrđenu – kao borbu protiv šverca, od čega je pokušala da to izvede na 9 lokacija u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, ali je uspela da to učini na samo jednoj. Nakon pobune lokalnih Srba kada je vršen pretres apoteke koju drži Albanac koji se takođe nalazio na listi osumnjičenih krijumčara, došle su ponovo jedinice specijalne policije i demonstranti su se sukobili sa njima. Najteže je bilo u Zvečanu gde je vatrenim oružjem ranjen Srećko Sofronijević.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.