Preliminarni podaci: SL nije dobila više od 50% podrške birača u Klokotu, ide se u drugi krug?

Srpska lista konferencija za štampu
FOTO: KoSSev

Kandidati Srpske liste za gradonačelnike uspeli su juče da obezbede više od 50 odsto podrške birača u devet većinski srpskih opština. Međutim, kandidat ove stranke u desetoj većinski srpskoj opštini – Klokotu, nije dobio podršku više od polovine birača. Klokot će, na osnovu preliminarnih podataka CIK-a, biti jedna od opština koje će, ići u drugi krug.

Kao što je i bilo očekivano, Srpska lista ostvarila je juče pobedu na lokalnim izborima u srpskim sredinama na Kosovu.

Najveća izlaznost bila je na Severu Kosova, gde je ova stranka ujedno zabeležila najbolje rezultate, kako kada su kandidati za gradonačelnike, tako i kada su kandidati za odbornike u pitanju.

Iako je pobedila u većinski srpskim opštinama južno od Ibra, rezultati nisu baš toliko zavidni kao na Severu gde su kandidati dobili preko 80 ili 90 odsto glasova, ili u Ranilugu, gde je kandidatkinja ove stranke dobila 100 odsto glasova, a zbog toga što je bila i jedini kandidat za gradonačelnika.

U Novom Brdu kandidat ove stranke, Saša Milošević, osvojio je 64.09 odsto podrške birača, dok je u opštini Gračanica Ljiljana Šubarić dobila 77.71 odsto podrške.

U Partešu, Dragan Petković dobio je 75,20 odsto, a Dalibor Jevtić u Štrpcu je osvojio 59.36 odsto.

Kandidati za gradonačelnike Srpske liste su u svim ovim većinski srpskim opštinama zadobili podršku više od 50 odsto birača.

Međutim, to nije slučaj i sa Klokotom – tj. desetom većinski srpskom opštinom.

Vladan Bogdanović, kandidat Srpske liste u ovoj opštini osvojio je 41.45 osto podrške birača od ukupno 100 odsto obrađenih biračkih mesta.

Približnu podršku birača u ovoj opštini dobio je i Strahinja Spasić ispred građanske inicijative Srpska narodna sloga, tj. 36.14 odsto glasova. Treći na listi je Saša Mirković ispred Narodnog Jedinistva sa 22.41 odsto podrške.

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, 21 opština na Kosovu moraće da održi drugi krug izbora da bi se izabrali novi gradonačelnici. Među njima je upravo i Klokot.

Zakon o lokalnim izborima nalaže da ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova, plus jedan glas od ukupnog broja, organizuje se drugi krug na kojem učestvuju dva kandidata sa najvećom podrškom birača.

Ovaj zakon ujedno nalaže da se drugi krug održava četiri nedelje nakon održavanja prvog kruga. Kandidat koji dobije većinu glasova na drugom krugu izbora je novi gradonačelnik opštine.

O svim dešavanjima u vezi sa jučerašnjim izborima čitajte na našoj tematskoj stranici: Lokalni izbori na Kosovu 2021 i u posebnoj vesti: Danas su kosovski lokalni izbori, birališta otvorena, Srbi kolektivno glasaju

U Klokotu su ujedno dan pre izbora hapšene četiri osobe osumnjičene za „kršenje slobodnog odlučivanja birača“ i „davanje ili uzimanje mita u vezi sa glasanjem“.

Kako je juče saopšteno iz tužilaštva u Gnjilanu za Kallxo, jedan od uhapšenih je sin gradonačelnika Klokota, a zbog sumnje da je kupovao glasove na aktuelnim lokalnim izborima, dok su ostali rođaci kandidata za odbornike.

O tome u posebnim vestima:

Izborna hronika: Hapšenja, privođenja i žalbe zbog prekršaja u vezi sa izborima

14 osoba uhapšeno tokom izbornog procesa, većina zbog davanja ili uzimanja mita

UNS traži da SL na konferencije poziva sve medije koji izveštavaju na KiM

Preliminarni podaci: SL nije dobila više od 50% podrške birača u Klokotu, ide se u drugi krug

Izbori – Radović: Bez bezbednosnih problema na Severu; Biševac: Podnosim tužbu zbog nepravilnosti u ZP

Ubedljiva pobeda kandidata za gradonačelnike SL na Severu

Opštine na Severu: Najviše odborničkih mesta osvojila Srpska lista

Preliminarno: 19 opština rešilo pitanje gradonačelnika, LVV nigde nije pobedilo bez drugog kruga

Metak završio u kontejneru na Jarinju

Šta su kandidati u Severnoj Mitrovici poručili danas nakon glasanja (VIDEO)

Svi „izlasci“ Srpske liste iz kosovskih institucija

Šef posmatračke misije EU iz K.Mitrovice: Izborni dan protiče glatko

Glasači u K.Mitrovici se nadaju, ali ne veruju da će doći do promena

Zatvorena biračka mesta, kolektivno glasanje, velika izlaznost na Severu, 100% pobeda u S.Mitrovici

Goran Rakić KoSSevu: Svakom prema zasluziPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.