Šef posmatračke misije EU iz K.Mitrovice: Izborni dan protiče glatko

Šef posmatračke misije EU, Lukas Mandl, posetio je danas izborni centar u Kosovskoj Mitrovici – OŠ „Sveti Sava“. Potvrdio je da za sada izbori protiču glatko, te najavio potpuni izveštaj ove misije sa preporukama za početak sledeće godine.

Kaže da za sada izborni dan protiče bez problema, te da nisu uočili nepravilnosti.

„Posmatračka izborna misija EU nadgleda izborni dan, to je važan dan za demokratiju svako ko ima pravo glasa trebalo bi da glasa, kako bi doprineo demokratiji“, kazao je Mandl za KoSSev.

Mandl je dodao da je tokom izbornog dana posetio više biračkih mesta, kao i da su njegove kolege iz posmatračke misije posetile više od 100 ovakvih mesta širom Kosova.

„Stekao sam dobar utisak, vrlo detaljan uvid, na svim biračkim mestima koja sam posetio, kao i u Severnoj Mitrovici“, dodao je Mandl.

Podseća da je posmatračka misija EU pristigla na Kosovo još pre mesec dana, kako bi pratila proces pre izbornog dana, tj. izbornu kampanju.

„Posmatračka misija je vršila posmatranje u nedeljama pre izbora, izbornu kampanju, dan predizborne tišine, pratiće i dane koji će uslediti, kada je reč o brojanju glasova“, kazao je.

Naznačio je da će preliminarnu izjavu ova misija objaviti u utorak, te da će konačnim izveštajem informisati javnost početkom sledeće godine o izbornom procesu koji će sadržati i preporuke.

„To radimo za dobrobit Kosova i ljudi, kako bi im pružili pravu podršku u razvijanju demokratije“, naznačio je Mandl za KoSSev.

Mandl nije mogao sada da kaže da li su uočene nepravilnosti tokom predizborne kampanje.

„Ovo je veoma kompeksan proces i mi pratimo različite aspekte izbora. Imamo eksperte za društvene mreže, imamo eksperte za medije, finasiranje i za svaki deo izbornog procesa. Tako da, možete da pretpostavite da danas mi ne možemo da damo nikakvu konkretnu izjavu. Zato ću vas zamoliti da budete strpljivi, kako bi se sačinila adekvatna preporuka što je pre moguće. Ali da bi bila adekvatna, neophodno je da prođe neko vreme“, kazao je ovaj zvaničnik EU.

Danas se na Kosovu održavaju lokalni izbori, na kojima učestvuje ukupno 5,364 kandidata, od čega je 166 za gradonačelnike i 5,198 kandidata za odbornike skupština opština.

U deset opština sa većinski srpskim stanovništvom, učestvuje 26 kandidata za gradonačelnike, 18 srpskih i 8 albanskih.

Ukupan broj birača je 1,885,448, što je 90,586 birača više u odnosu na vanredne parlamentarne izbore s početka ove godine – 14. februara.

Sva dešavanja u vezi sa izborima pratite u posebnoj vesti: Danas su kosovski lokalni izbori, birališta otvorena, Srbi kolektivno glasaju

Autor intervjua: Ivan MitićPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.