Izbori – Radović: Bez bezbednosnih problema na Severu; Biševac: Podnosim tužbu zbog nepravilnosti u ZP

Foto: KoSSev

Glasanje u četiri opštine na Severu tokom jučerašnjih lokalnih izbora bezbednosno je proteklo u najboljem redu, potvrdio je za KoSSev portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović. Međutim, policiji u Z.Potoku juče je prijavljena nepravilnost na jednom biračkom mestu, ali je po izlasku na teren zaključeno da do iste nije došlo, kazao je Radović. Sa druge strane, kandidat za gradonačelnika ispred GI Zubin Potok, Slaviša Biševac, iznosi tvrdnje da je na jednom biračkom mestu došlo do višestrukog glasanja i glasanja u tuđe ime. Najavljuje podnošenje tužbe.

Juče su na Kosovu održani lokalni izbori, na kojima je u većinski srpskim sredinama, prema preliminarnim rezultatima, pobedu odnela Srpska lista. U sve četiri opštine na Severu glasačko pravo imalo je ukupno 43,553 birača. Oni su mogli da glasaju na 74 biračka mesta, u sklopu 44 biračka centra.

Kako je dan nakon izbora potvrdio za KoSSev Branislav Radović, sa bezbednosne strane nije bilo nikakvog intervenisanja policije i glasanje je održano u najboljem redu.

„Glasanje je u sve četiri opštine na Severu bezbednosno proteklo u najboljem redu, bez problema i uočenih prekršaja“, naveo je Radović.

Ipak, jedan prekršaj u vezi sa izbornim procesom prijavljen je sinoć na samom kraju glasanja u jednom od biračkih centara u Zubinom Potoku.

Radović navodi, da je jedna osoba prijavila da je uočila nepravilnosti u ovom biračkom centru, a da je naime u pitanju „krađa glasova“.

Policijski i relevantni istražiteljski službenici su po izlasku na teren, istražili da li je u pitanju nepravilnost, ali su proveravajući glasačke kutije i spiskove utvrdili da prekršaja nema i da je sve u redu, kazao je Radović.

Slučaj je u policiji klasifikovan kao „lažno prijavljivanje“.

Sa druge strane, kandidat za gradonačelnika Zubinog Potoka ispred Građanske inicijative Zubin Potok, Slaviša Biševac u izjavi za lokalni medij kazao je da je uočio niz nepravilnosti tokom glasanja u ovoj opštini.

Biševac kaže da je prekršaje uočio od strane komisije koja je bila ispred Srpske liste i Opštinske izborne komisije, istovremeno potvrdivši da je u jednom trenutku intervenisala policija.

„Tokom izbornog procesa zabeleženo je više nepravilnosti od strane komisije koja je bila ispred SL i OIK. Intervenisala je i policija na jednom mestu jer smo morali da prijavimo člana komisije koji je glasao u tuđe ime (SL lista). Dolazili su da glasaju više puta lično sprovođeni do biračkih mesta od strane kandidata za odbornika SL i drugih opštinskih službenika“, naveo je Biševac za Zubin Potok INFO.

Biševac ujedno tvrdi da su primetili veliki broj nevažećih listića, a posebno kada su kandidati za odbornike u pitanju.

„Listiće nam prikazuju kao nevažeće, iako je glas za listu. Zbog toga je sad nastao problem na još jednom biračkom mestu. Od 10 prikazanih glasova, posle intervencije našeg člana i ponovnog brojanja bilo je 39. Sramota na šta su sve ljudi spremni“, kazao je Biševac.

Navodi da će tražiti ponovno brojanje glasova, kao i da će uložiti tužbu.

Pripadnici Kosovske policije uhapsili su ukupno 14 osoba koje se sumnjiče za prekršaje u vezi sa lokalnim izborima koji su juče održani na Kosovu. Za Sever Kosova nisu prijavljena hapšenja, prenosi prištinska Koha.

Više o hapšenjima i kršenju izbornog procesa čitajte u: 14 osoba uhapšeno tokom izbornog procesa, većina zbog davanja ili uzimanja mita

Izborna hronika: Hapšenja, privođenja i žalbe zbog prekršaja u vezi sa izborima

O svim dešavanjima u vezi sa jučerašnjim izborima čitajte na našoj tematskoj stranici: Lokalni izbori na Kosovu 2021 i u posebnoj vesti: Danas su kosovski lokalni izbori, birališta otvorena, Srbi kolektivno glasajuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.