Izborna hronika: Hapšenja, privođenja i žalbe zbog prekršaja u vezi sa izborima

Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

I današnji lokalni izbori na Kosovu nisu prošli bez hapšenja osumnjičenih za počinjene prekršaje u vezi sa izbornim procesom. Prvo hapšenje izvršeno je dan pre izbora u Klokotu, dok su na dan izbora uočene nepravilnosti u više opština širom Kosova.

19:18 – Uhapšen sin gradonačelnika Klokota zbog sumnje da je kupovao glasove

Tužilac Agron Uka iz Tužilaštva u Gnjilanu potvrdio je da je tokom prethodne noći uhapšen sin sadašnjeg gradonačelnika Klokota, Božidara Dejanovića, zbog sumnje da je kupovao glasove na aktuelnim lokalnim izborima.

Uka je za portal kallxo.com rekao da su pored sina Dejanovića, uhapšene još tri osobe, koje su rođaci kandidata za odbornike.

Jedan od uhapšenih je sin kandidata za odbornika, dok je drugi suprug kandidatkinje za odbornika.

„Uhapšeni su Albanac i tri Srbina. Predao sam danas sudu slučaj kupovine i prodaje glasova. Da, tamo imamo i kupce i prodavce. Albanci su kupili glas, dok su ga Srbi prodali“, rekao je Uka, a prenela Beta.

On je dodao i da su uhapšeni pronađeni sa vizit kartama Srpske liste, glasačkim listićima i dve novčanice od 100 evra.

18:20 Pritvorena dva lica u opštini Mališevo

Po nalogu tužioca, Kosovska policija pritvorila je dva lica u opštini Mališevo, zbog krivičnog dela davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem iz člana 214 KZK.

Tužilac je potvrdio da su uhapšeni jedan posmatrač i jedan menadžer biračkog mesta u gimnaziji „Hamdi Beriša“ zbog sumnje da su kupili glasove, saopšteno je medijima.

16:08 – IPŽP-u podnete prve žalbe

Izborno veće za žalbe i predstavke (IPŽP) na Kosovu saopštilo je da su politički subjekti podneli prve žalbe zbog kršenja kodeksa ponašanja za današnje lokalne izbore.

Mulj Desku (Mul), šef Sekretarijata Odbora za žalbe i predstavke (IPŽP), rekao je za Radio Slobodna Evropa da su do sada pet političkih subjekata podneli žalbe da je prekinuta izborna tišina.

„Pokret Samoopredeljenje podneo je četiri žalbe protiv Demokratskog saveza Kosova (LDK), dve za opštinu Priština, jednu za Podujevo i jednu za Junik, a jednu je podnela Nova demokratska inicijativa Kosova protiv Liberalne partije Egipta“, naveo je Desk.

13:06 – Priveden birač iz Gnjilana

Birač iz Gnjilana je fotografisao svoj glasački listić, ali je nakon sprovođenja do policijske stanice pušten po redovnoj proceduri. Portparol policije u regionu Gnjilana Ismet Hašani rekao je za Kosova Press da ova stanica pokriva sedam opština, te da je identifikovala samo ovu nepravilnost.

12:11 – Hapšenje u Suvoj Reci zbog ometanja glasanja

Danas je u opštini Suva Reka uhapšena još jedna osoba.

Ona se sumnjiči za ometanje izbornog procesa, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova, prenosi Koha.

Osumnjičeni je ometao glasanje, narušavajući mir, a razbio je i fluorescentno svetlo kojim se proverava da li je neko već glasao. Po nalogu državnog tužioca privedenom licu je određen pritvor, naveli su iz ovog tužilaštva.

11:59 – Prva hapšenja u vezi sa kršenjem izbornog procesa

Zbog sumnje da su počinili krivična dela „kršenje slobodnog odlučivanja birača“ iz člana 210. KZRK -a i „Davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem“ iz člana 212. KZRK, sinoć su u Klokotu uhapšena četiri lica: A.D, M.K, A.T. i Dž.B.

Njima je određeno 48-časovno zadržavanje.

Danas se na Kosovu održavaju lokalni izbori, na kojima učestvuje ukupno 5,364 kandidata, od čega je 166 za gradonačelnike i 5,198 kandidata za odbornike skupština opština.

U deset opština sa većinski srpskim stanovništvom, učestvuje 26 kandidata za gradonačelnike, 18 srpskih i 8 albanskih.

Ukupan broj birača je 1,885,448, što je 90,586 birača više u odnosu na vanredne parlamentarne izbore s početka ove godine – 14. februara.

Sva dešavanja u vezi sa izborima pratite u posebnoj vesti: Danas su kosovski lokalni izbori, birališta otvorena, Srbi kolektivno glasajuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.