IPŽP: U roku od 24 sata podneto 46 žalbi na izborni proces

izbori 2019
FOTO: Gazeta Express

U roku od jednog dana, nakon izbora u nedelju, Izbornom veću za žalbe i predstavke (IPŽP) podneto je 46 žalbi zbog nepravilnosti u izbornom procesu, javlja.

IPŽP navodi da su žalbe podnosili pojedinci, politički subjekti, kandidati za odbornike skupština opština.

Žalbe će biti razmotrene i biće donete odluke od strane IPŽP-a u zakonskom roku od 72 sata.

„Izborni Panel za žalbe i predstavke – IPŽP, od 19:00 časova 17.10.2021, do 19:00 časova 18.10.2021, u periodu od dvadeset četiri sata od zatvaranja biračkih centara, primilo je 46 žalbi, sa navodima da je bilo nepravilnosti na dan izbora. Žalbe su podneli pojedinci, politički subjekti, kandidati za odbornike u skupštinama opština, o čemu će IPŽP razmotriti i odlučiti u zakonskom roku od 72 sata”, navodi se u saopštenju IPŽP -a, a prenosi KosovaPress.

Priroda podnetih žalbi bila je prekid izborne tišine, sponzorisanje objava i poziva za glasanje na društvenim mrežama i SMS porukama, postavljanje plakata u blizini biračkih mesta.

Žalbe su podnošene i za postavljanje fotografije sa izbora i izbornim sadržajem na društvenim mrežama, pozivanje na glasanje postavljanjem fotografije dece na društvenoj mreži Instagram.

Podnete su žalbe i zbog onemogućenog pristupa glasanju, zbog nedostatka glasova, zbog nepravilnosti na biračkim mestima, nepravilnosti u prebrojavanju glasova biračkih odbora, okupljanje ljudi kao pritisak na birače da glasaju za određeni politički subjekt, nezapečaćeni glasački listići i ostalo.

Podsetimo, tokom jučerašnjeg dana, jednu od žalbi IPŽP-u, a zbog navodno uskraćenog glasačkog prava u jednom od biračkih centara u Leposaviću, podneo je meštanin ove opštine, Vukašin Barać. On tvrdi da je drugo lice glasalo umesto njega. Više o tome u posebnoj vesti.

Jedan od kandidata za gradonačelnika Zubinog Potoka ujedno je u nedelju najavio tužbu zbog navodnih nepravilnosti tokom izbornog procesa u jednom od biračkih centara u ovoj opštini. Izneo je tvrdnje o višestrukom glasanju i glasanju na tuđe ime. Opširnije u posebnoj vesti.

Ujedno je i GI „Srpski opstanak“ još u nedelju najavila da će se pozabaviti navodnim nepravilnostima koje su uočili tokom izbornog procesa u Kosvoskoj Mitrovici.

Kako je juče saopšteno iz kosovskog tužilaštva, pripadnici Kosovske policije uhapsili su ukupno 14 osoba koje se sumnjiče za prekršaje u vezi sa lokalnim izborima. Za Sever Kosova nisu prijavljena hapšenja.

Više o hapšenjima i kršenju izbornog procesa čitajte u: 14 osoba uhapšeno tokom izbornog procesa, većina zbog davanja ili uzimanja mita

Izborna hronika: Hapšenja, privođenja i žalbe zbog prekršaja u vezi sa izborimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.