14 osoba uhapšeno tokom izbornog procesa, većina zbog davanja ili uzimanja mita

Hapšenje
Ilustracija/Foto: GazetaExpress

Pripadnici Kosovske policije uhapsili su ukupno 14 osoba koje se sumnjiče za prekršaje u vezi sa lokalnim izborima koji su juče održani. Za njih 13 određen je pritvor, dok je otvoreno ukupno šest slučajeva, potvrđeno je iz kosovskog tužilaštva, prenosi prištinska Koha.

Kosovsko tužilaštvo saopštilo je da su dan pre izbora u opštini Klokot uhapšene četiri osobe osumnjičene za „kršenje slobodnog odlučivanja birača“ i „davanje ili uzimanje mita u vezi sa glasanjem“.

Kako je juče saopšteno iz tužilaštva u Gnjilanu za Kallxo, jedan od uhapšenih je sin sadašnjeg gradonačelnika Klokota, Božidara Dejanovića, zbog sumnje da je kupovao glasove na aktuelnim lokalnim izborima, dok su ostali rođaci kandidata za odbornike.

U Mališevu su pritvorene tri osobe u dva odvojena slučaja – dve zbog „davanja ili uzimanja mita u vezi sa glasanjem“ i jedna zbog „ometanja procesa glasanja“.

Juče je potvrđeno iz Tužilaštva da su u Mališevu uhapšeni jedan posmatrač i jedan menadžer biračkog mesta u gimnaziji „Hamdi Beriša“ zbog sumnje da su kupili glasove.

Ujedno je saopšteno da su u Srbici pritvorene tri osobe osumnjičene za povredu tajnosti glasanja.

Isto toliko osoba privedeno je i u Kosovu Polju zbog falsifikovanja rezultata glasanja.

Iz ovog tužilaštva su naveli da će nastaviti da prate izborni proces do završetka prebrojavanja svih glasova.

Specijalno tužilaštvo Kosova potvrdilo je ujedno juče za prištinsku Kohu da je u Suvoj Reci uhapšena jedna osoba koja se tereti za ometanje izbornog procesa.

Više o hapšenjima i kršenju izbornog procesa čitajte u: Izborna hronika: Hapšenja, privođenja i žalbe zbog prekršaja u vezi sa izborima

O svim dešavanjima u vezi sa jučerašnjim izborima čitajte na našoj tematskoj stranici: Lokalni izbori na Kosovu 2021 i u posebnoj vesti: Danas su kosovski lokalni izbori, birališta otvorena, Srbi kolektivno glasajuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.