Osmani: ilegalne srpske strukture uticale na izbornu trku i volju birača

Osmani Lukas
FOTO: Kosovsko predsedništvo

Kosovska predsedsednica, Vjosa Osmani, sastala se danas sa delegacijom posmatračke misije EU koja nadgleda izborni proces. Osmani je na ovom sastanku poručila da su na izbornu trku u većinski srpskim opštinama „uticale ilegalne srpske strukture“.

Sa kosovskom predsednicom su se danas sastali predvodnik ove delegacije Lukas Mandl, evropska poslanica i izvestiteljka za Kosovo, Viola fon Kramon i drugi eksperti.

Osmani je pohvalila izborni proces, naznačivši da je „potvrđen standard o održavanju slobodnih i demokratskih izbora koji je izgradilo Kosovo“.

Osmani je na ovom sastanku ujedno kazala da su, na osnovu informacija sa kojima raspolažu kosovske institucije, na izborni proces u većinski srpskim opštinama uticale „ilegalne srpske strukture“.

Kako je naznačila, ove institucije su „uticale na trku između političkih subjekata i izražavanje slobodne volje glasača“.

Kosovska predsednica se zahvalila posmatračkoj misiji EU zbog spremnosti da „prisustvuju i stanu uz Kosovo na svakom koraku učvršćivanja demokratije“.

„Predsednica Osmani je zahvalila na pozitivnom odgovoru koji je dobila od Evropskog parlamenta i pohvalila prisustvo ove delegacije u nadgledanju izbora“, poručili su iz predsedništva.

Iz predsedništva ujedno navode da je delegacija EU ocenila izborni proces kao demokratski, „koji karakteriše visok nivo profesionalizma i integriteta institucija, ali i građana Kosova“.

Podsetimo, posmatračka misija EU koja nadgleda lokalne izbore na Kosovu, boravila je juče – tokom izbornog dana i na Severu Kosova, tačnije u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je za KoSSev juče kazao predvodnik ove delegacije Lukas Mandl, nešto posle 13.00, izborni proces tekao je glatko i bez problema. Najavio je da će početkom sledeće godine biti objavljen celokupni izveštaj sa svim preporukama.

O svim dešavanjima u vezi sa jučerašnjim izborima čitajte na našoj tematskoj stranici: Lokalni izbori na Kosovu 2021 i u posebnoj vesti: Danas su kosovski lokalni izbori, birališta otvorena, Srbi kolektivno glasaju

Izborna hronika: Hapšenja, privođenja i žalbe zbog prekršaja u vezi sa izborima

14 osoba uhapšeno tokom izbornog procesa, većina zbog davanja ili uzimanja mita

UNS traži da SL na konferencije poziva sve medije koji izveštavaju na KiM

Preliminarni podaci: SL nije dobila više od 50% podrške birača u Klokotu, ide se u drugi krug

Izbori – Radović: Bez bezbednosnih problema na Severu; Biševac: Podnosim tužbu zbog nepravilnosti u ZP

Ubedljiva pobeda kandidata za gradonačelnike SL na Severu

Opštine na Severu: Najviše odborničkih mesta osvojila Srpska lista

Preliminarno: 19 opština rešilo pitanje gradonačelnika, LVV nigde nije pobedilo bez drugog kruga

Metak završio u kontejneru na Jarinju

Šta su kandidati u Severnoj Mitrovici poručili danas nakon glasanja (VIDEO)

Svi „izlasci“ Srpske liste iz kosovskih institucija

Šef posmatračke misije EU iz K.Mitrovice: Izborni dan protiče glatko

Glasači u K.Mitrovici se nadaju, ali ne veruju da će doći do promena

Zatvorena biračka mesta, kolektivno glasanje, velika izlaznost na Severu, 100% pobeda u S.Mitrovici

Goran Rakić KoSSevu: Svakom prema zasluziPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.