Patrijarh Porfirije apelovao na Ministarstvo kulture da odloži donošenje Zakona o kulturnom nasleđu, Gojković prihvatila

Porfirije
FOTO: TV Hram/Printscreen

Vest je ažurirana

Gojković: Prihvaćeni predlozi SPC za Nacrt zakona

U međuvremenu, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obavestila je danas Patrijarha srpskog Porfirija da su na radnom sastanku prihvaćene sugestije i predlozi koje je Srpska pravoslavna crkva uputila na Nacrt zakona o kulturnom nasleđu, a u cilju poboljšanja i unapređenja teksta Nacrta zakona, saopštilo je ministarstvo.

Gojković je u pismu patrijarhu naglasila da se tekst na koji su dostavljene primedbe i sugestije ne nalazi u fazi Predloga zakona, te time ni u postupku usvajanja pred Vladom Republike Srbije, niti pred Narodnom skupštinom, navodi se u saopštenju.

“Srpska Pravoslavna Crkva je najveći pojedinačni vlasnik duhovnog, pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa u Republici Srbiji, ali nažalost nije bila uključena u proces izrade veoma važnog Zakona o kulturnom nasleđu, koji zadire i u njeno unutrašnje funkcionisanje” ukazao je srpski patrijarh Porfirije u dopisu koji je uputio ministarki kulture Republike Srbije, Maji Gojković.

Ukazujući na manjkavost određenih članova Nacrta ovog zakona, a znajući da je zajednički cilj očuvanje kulturnog nasleđa, kako je navedeno u saopštenju, patrijarh je ministarki predložio da se usvajanje ovog zakona odloži do daljnjeg.

Kako je patrijarh istakao, u šest članova nacrta ovog zakona pominje se Vojvodina, dok se ni u jednom članu ne pominje Kosovo i Metohija kao „AP“, gde je kulturno nasleđe, kako je navedeno, “najugroženije i gotovo svakodnevno, izloženo napadima i devastiranju”.

Patrijarh je ukazao na mogućnost, kako je naveo, „nedobronamenih zaključaka da je izostavljanjem južne srpske pokrajine iz teksta ovog krovnog zakona, pokrajina isključena iz sistema državne brige“.

To svakako, kako je kazao, nije slučaj, ali može da umanji značaj ogromnih napora koje Srbija čini u zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Članom 102 Nacrta zakona, Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, kazao je patrijarh, de fakto je ukinuto pravo da kulturno nasleđe čiji je vlasnik, koristi za sopstvenu misiju, za koju su ta kulturna dobra vekovima i stvarana.

Primenom ovog člana, kako su pravnici savetovali patrijarha, striktnom primenom ovog člana Crkva bi od vlasnika bila svedena na korisnika, kojoj bi posle osam vekova bila uskraćena osnovna vlasnička prava koja su svetinja u svim demokratski uređenim društvima i državama, naveo je patrijarh u pismu Gojković.

Izmenama i dopunama predloženog Nacrta, zakon neće biti u suprotnosti sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, što je sada nesumnjivo slučaj.

“Usvajanje ovakvog zakona ne bi doprinelo zajedničkoj dvodecenijskoj intenzivnoj borbi Srpske Pravoslavne Crkve i države da svoje kulturno nasleđe na prostoru Kosova i Metohije sačuvaju u svom okrilju, kao i u ustavnom i sistemu zaštite kulturnih dobara Republike Srbije” zaključio je patrijarh Porfirije u saopštenju koje prenosi SPC.

Pitanje kulturne baštine se u javnosti posebno aktuelizovalo početkom aprila kada je Evropa Nostra  uvrstila Visoke Dečane na listu 7 najugroženijih spomenika kulture Evrope za 2021. godinu.

To je pokrenulo talas oštrog protivljenja kosovskih zvaničnika ovoj odluci. Tako su, između ostalih aktivnosti, objavljivana skenirana pisma najviših zvaničnika iz Prištine Evropi Nostri, UNESCO-u, zapadnim državama, ali i srpskom ministru kulture i Narodnom muzeju u kojem su zatražili povratak eksponata u prištinski muzej. UNESCO-u su se kosovski zvaničnici obratili sa zahtevom da Visoke Dečane i još tri manastira uklone sa liste ugroženog svetskog nasleđa na Kosovu, uklone Srbiju kao odgovornu državu za njih, a dodaju Kosovo. Ujedno su zatražili i da se Kosovo primi u UNESCO, za koje su se pohvalili kako brine o raznolikosti života i pravima svih.

Ovo pismo izazvalo je seriju negativnih reakcija Eparhije raško-prizrenske, igumana Visokih Dečana, kao i beogradskih zvaničnika, naglašavajući da su imovina SPC i vernici na udaru već godinama i navodeći konkretne primere, a eparhija raško-prizrenska je i suspendovala komunikaciju sa kosovskim vlastima dok se ne sprovede odluka Ustavnog suda o povraćaju zemlje manastiru Visoki Dečani.

Povezani članci:

Eparhija: Bespredmetno odgovarati na Kurtijevo pismo, a da se ne pokaže poštovanje sudskih odluka i vladavine prava

Kurti pisao igumanu V. Dečana, želi da poseti manastir i razgovara o pitanjima od „zajedničkog interesa“

Vladika Teodosije: Zapaljiva retorika kosovskih lidera direktno podiže etničke i verske tenzije

Posle Blinkena, Vl. Irinej pisao i Salivenu, zatražio da se uskrati podrška kosovskim vlastima zbog odnosa prema Crkvi i Srbima

V. Dečani: Poštovanje zakona, verska i etnička raznolikost glavni kriterijumi za zrelost vlade ali Kosovo pokazalo da to ne važi

Ljiburn Aljiu: Protivim se zaobilaznici puta Dečane-Plav, opasan presedan

Albanski istoričari iz Dečana: Ambasadori Kvinte da ne zahtevaju sprovođenje odluke o zemlji manastira

ERP, Kvinta i EU podsećaju: Pet godina prošlo, odluka o 24h zemlje manastira V. Dečani nije sprovedena

Kurti, Osmani, Konjufca pisali Unesku da skine 4 manastira sa liste ugroženih i da Srbija nije odgovorna za njih

Prištinski muzej traži od Beograda da vrati eksponate, Kancelarija za KiM ponavlja da je to kulturno blago Srbije

Gervala i Čeku pisali Evropa Nostri zbog V. Dečana: Uklonite ga sa liste ugroženih i otklonite štetu ugledu Kosova

 Kurti i Osmani pisali Evropa Nostri pre konačne odluke o Dečanima: Crkve na Kosovu nisu ugrožene

Vladika Teodosije upozorio na „agresivan“ pritisak i negativnu medijsku kampanju protiv SPC i Dečana

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.