Bajden zahteva od Senata još 200 miliona dolara za Kosovo

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Millennium Challenge Corporation (MCC) potvrdila je da u zahtevu koji joj je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) uputio za godišnji budžet za 2022. godinu, postoji i 200 miliona koji se smatraju neophodnim za realizaciju američkih projekata na Kosovu.

U dokumentu Opravdavanje budžeta Kongresa za 2022., objavljenog od strane MCC, navodi se da će se kroz razvoj gasnog sektora i obnovljivih izvora pokušati da se olakša podrška stanovnika Kosova u uglju, izveštava Gazeta Express.

„MCC i Vlada završili su studije 2020. godine da bi ocenili tri predložena projekta: razvoj kosovskog sektora prirodnog gasa, uspostavljanje energetskih rezervi za uravnoteženje energetskog sistema i poboljšanje distribucije električne energije. Nakon pregleda rezultata studija, vlada je nastojala da krene napred sa razvojem gasnog sektora i stvaranjem energetskih rezervi s ciljem olakšavanja integracije obnovljivih izvora, ublažavanja kosovske zavisnosti od uglja i postizanja ciljeva dekarbonizacije“, navedeno je u dokumentu.

Oni su predviđali ove projekte kao oblik za ekonomski razvoj Kosova, kaže se u obrazloženju budžeta u dokumentu.

Primena MCC projekata dolazi kao rezultat sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije.

Korporacija Millennium Challenge poručila je da se nada saradnji sa novom vladom. Međutim, skepticizam prema saradnji dveju strana može se povećati nakon što je premijer Aljbin Kurti rekao da neće sprovoditi Vašingtonski sporazum.

„Ne verujem da je predviđeno da se primeni, postoje neki pozitivni elementi, tako da bi to trebalo videti kao skup tačaka, a ne kao dogovor koji treba preduzeti ili ostaviti“, izjavio je Kurti.

KoSSev: Inače, agencija vlade SAD „Korporacija milenijumskog izazova“ (Millennium Challenge Corporation – MCC) upozorila je, a potom i odlučila da obustavi svoje programe ekonomskog razvoja na Kosovu 13. marta prošle godine kao mera koja je usledila zbog toga što Aljbin Kurti, koji je i tada bio premijer Kosova nije ukinuo takse od 100% na robu iz Srbije i BiH koja je ulazila na Kosovo. Do obustavljanja programa došlo je nakon više upozorenja američkih zvaničnika upućenih tadašnjoj vladi da ukine ovu meru. Sredstva su odblokirana nakon što je Hotijeva vlada u junu prošle godine ukinula meru reciprociteta prema Beogradu.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.