Pacoli iz Afrike: Nema povlačenja priznanja

Pacoli

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, boravi u Senegalu gde prisustvuje svečanoj inauguraciji predsednika Senegala, Makija Sala (Macky Sall) javlja Kljan Kosova. Kako dalje prenose, Pacoli koristi ovu posetu da opovrgne tvdnje šefa Srpske diplomatije o povlačenjima priznanja od strane pojedinih afričkih zemalja.

Pacoli je iscrpno dokumentovao brojne sastanke sa afričkim liderima tokom posete Senegalu, kako na Tviter-u, tako i na svom Fejsbuk nalogu, i premda je za Kljan Kosova rekao da su pojedine zemlje, poput Gambije i Gvineje Bisao negirale navode srpskog šefa diplomatije, Ivice Dačića, da su suspendovali svoju odluku o priznanju Kosova, ove informacije Pacoli nije podelio sa pratiocima na društvenim mrežama.

„Prijateljski sastanak sa predsednikom Gambije o odličnim odnosima između Kosova i Gambije. Radićemo na proširivanju bilateralne saradnje i međusobne podrške na svim nivoima i u svim oblastima. Zahvalan na podršci Kosovu“, jedna je od brojnih objava kosovskog ministra spoljnih poslova, ali u ovoj kao i u ostalima, nema informacija o demantijima vezanim za suspenziju odluke o priznavanju Kosova.

Pored predsednika Gambije, Pacoli se uslikao i sa predstavnicima Gvineje Bisao, Mozambika, Nigerije, Burkine Faso, Gane, Sao Tomea, Konga, Gabona, Etiopije i Čada.

Predstavnik još jedne zemlje sa kojom se sastao je i predsednik Madagaskara koji je takođe, prema tvrdnjama srpske strane, suspendovao odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova.

„Razgovarali smo o produbljivanju međudržavnih odnosa počevši od akreditacije nerezidentnog ambasadora Republike Kosovo u ovoj afričkoj državi. Republika Kosovo ostaje opredeljena da ide napred u jačanju partnerstva sa svim državama članicama OUN“, naveo je Pacoli na svom Fejsbuku, opet izostavivši detalje o negiranju suspenzije odluke o priznanju.

Do sada su kao rezultat delovanja srpske diplomatije priznanje Kosova navodno povukli i MadagaskarUnija KomoraGrenadaKomonvelt DominikaSurinamLiberija, Sao Tome i Principe, Gvineja BisaoBurundiPapua Nova GvinejaLesoto Solomska Ostrva, a poslednja država koja je to učinila je Republika Palau.

Uragan Dačić

Podsetimo, gostujući na Televiziji Pink nedavno, Pacolijev srpski kolega, Ivica Dačić je sopstveno diplomatsko delovanje protiv priznanja nezavisnosti Kosova opisao na sledeći način: „kad po svetu idem da lobiram o Kosovu, kao da je uragan stigao negde“.

Od uspešnosti diplomatskih misija srpskog šefa diplomatije strahuje i sam Stejt department. Naime, prema tvrdnjama Dačića, njegove diplomatske posete raznim zemljama prate i saopštenja američke administracije – stigao je Dačić, vodite računa šta će da bude oko Kosova, upozoravaju, otkrio je Dačić.

A da sukobi Pacolija i Dačića prevazilaze diplomatsku arenu, potvrdio je nedavno i sam Dačić.

Dačić je za TV Prva govorio i o incidentu u Bukureštu kada mu je na opasku da su Pacoli i albanski ministar spoljnih poslova njegovi pomoćnici zato što su obojica sa Kosova, priprećeno atentatom.

„Pacoli je to dosta teško shvatio,“ tvrdio je Dačić i dodao da mu je Pacoli tada uputio pretnju, rekavši „ti nam stalno praviš probleme, ako bude nekog atentata, da znaš da su Albanci“.

Dačić je, kako je opisao, te reči shvatio ozbiljno, ali mu nije odgovorio zato što je žurio.

„Ako bih mu odgovarao, bojim se da bi se završilo fizičkim sukobom,“ zaključio je šef srpske diplomatije koji je po sopstvenoj oceni „više uradio za srpsko Kosovo nego svi ostali ministri spoljnih poslova u istoriji“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.