Dačić: Od mene za Dan nezavisnosti Kosova – Burundi povukao priznanje

"Od mene, za Dan nezavisnosti Kosova, čestitka iz Burundija" – ovako je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio jutros javnosti, na vanrednoj konferenciji za medije – da je Burundi povukao priznanje Kosova. Iz zvanične posete ovoj zemlji doneo je, dodaje, i notu o povlačenju priznanja. "To pokazuje koliko je krhka nezavisnost Kosova, koliko je lažna lista koju prikazuju građanima. Oni su rekli da je to 116 zemalja, pozivam ih da pokažu papire. Tu se nalaze zemlje koje nisu priznale Kosovo, zemlje koje nisu članice Ujedinjenih nacija, kao i one koje su povukle priznanje Kosova kao nezavisne države" – poručuje Dačić, javlja N1, koji je i pratio konferenciju za medije. 

Prošlo je deset godina od proglašenje nezavisnosti, ali "i pored velike podrške zapadnih sila, Kosovo je daleko od toga da bude međunarodno priznata država" – dodao je, ocenivši istovremeno da je proglašenje nezavisnosti "neuspeli eksperiment i nasilje nad Srbima i međunarodnim pravnim poretkom".

"Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija, OEBS-a, Saveta Evrope… Nije članica najvažnijih međunarodnih organizacija," kaže, dodajući da se bez dogovora sa Srbijom to pitanje ne može rešiti:

"Trebaće im još deset decenija ako ne rade sa Srbijom, to moraju da shvate."

Dačić je postavio pitanje i zašto se, kako on tvrdi, priznanjem nezavisnosti Kosova nije niko dosad bavio u Srbiji i dodao da je on, za samo nekoliko meseci, ubedio tri zemlje da povuku priznanje.

"Sve ih zbog toga optužujem. Mnogi su se radovali kako bi to skinuli sa dnevnog reda. Smatrali su to za teret," ocenio je Dačić.

Garantuje i da će narednih meseci broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova biti znatno manji.

"Ali, ne borimo se samo sa Prištinom, na žalost, imaju logističku pomoć drugih država," dodaje.

Dačić je rekao da je ujedno informacija koju je predstavio na vanrednoj konferenciji za novinare "odgovor" odlazećem šefu nemačke diplomatije Zigmaru Gabrijelu i poručio da se "Srbija radovala ujedinjenju Nemaca".

On ističe da se nigde u zvaničnom dokumentu Evropske unije ne govori da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova i dodaje da to što su neke zemlje bilateralno priznale Kosovo ne znači da je to stav Unije.

Srbija je, dodaje, spremna za dijalog sa Prištinom, a bez Srbije nije korektno razgovarati ni o demarkaciji granica sa Crnom Gorom, ističe. 

Dačić je u Burundiju boravio 15. februara, na Dan državnosti Republike Srbije, istog dana kada je njegov kosovski kolega, Bedžet Pacoli, saopštio da je Kosovo priznao Barbados.

Prema podacima kosovskog MSP-a – ovo je bilo 116. priznanje jednostrano proglašene nezavisnost Kosova, a prema podacima Kancelarije za KiM – 110.

Kosovo danas i sutra slavi desetu godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti.


Pročitajte još: 

MSP Srbije: Protestna nota Barbadosu zbog priznanja Kosova

Pacoli: Barbados priznao Kosovo

Gvineja Bisao ponovo potvrdila priznanje Kosova

Dačić: Gvineja Bisao povukla odluku o priznanju Kosova iz 2011.

Pacolijev savetnik: Surinam nije povukao odluku o priznanju Kosova

Dačić: Surinam povukao odluku o priznanju Kosova. PR: Nemamo zvanični dokument o povlačenjuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.