Dačić: Dominika suspendovala priznanje Kosova do okončanja dijaloga; Priština negira

FOTO: FoNet

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je karipska država Dominika suspendovala priznanje nezavisnosti Kosova do okončanja dijaloga Beograda i Prištine. I ovog puta iz Prištine kritike na račun „lažnih vesti“ iz Srbije i negiranje.

Posle razgovora s najvišim zvaničnicima Dominike tokom posete toj zemlji, Dačić je rekao da je dobio zvaničnu notu Ministarstva spoljnih poslova Dominike u kojoj „jasno i precizno piše“ da je vlada te zemlje preispitala svoju prethodnu odluku i suspendovala je, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Jasno i precizno piše da Vlada Komonvelta Dominika daje prednost dijalogu, da će poštovati sve ono do čega strane u dijalogu dođu kao rezultat dogovora, da u međuvremenu suspenduje svoju poziciju o priznanju Kosova kao nezavisne države, čekajući kraj dijaloga,“ kazao je šef srpske diplomatije.

On je dodao da je „Komonvelt Dominika osma po redu zemlja koja više ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu,“ navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su Dačića sa sadržajem note upoznali premijer i šef diplomatije Dominike, Ruzvelt Skerit i Fransin Beron, i da u njoj stoji da je ta zemlja, „posle detaljnog razmatranja i u svetlu preporuka generalne skupštine UN i Međunarodnog suda pravde“, odlučila da „revidira ranije zauzetu poziciju u vezi sa priznavanjem Kosova kao nezavisne države“.

„Vlada Dominike smatra da njena podrška rešenju budućeg statusa Kosova treba da bude podrška dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, a ne definisanje statusa pre okončanja dijaloga. Kada dve strane budu postigle sporazum, Vlada Komonvelta Dominike će dosledno podržati poziciju dogovorenu između dve strane,“ navodi se u noti.

Dačić i ministarka spoljnih poslova Dominike potpisali su Memorandum o prijateljstvu i saradnji dva ministarstva spoljnih poslova, a postignut je i dogovor o pružanju međusobne podrške i pomoći, dodaje se u saopštenju.

Lažne vesti

Iz Prištine su prvo usledile osude i upozorenja o „pokušajima Srbije da plasira lažne vesti“.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova objavilo je na zvaničnom Twitter nalogu da „Kosovo uživa pune diplomatske odnose sa Dominikanskom Republikom od decembra 2012.“ Dodaje se takođe da će se pokušaji Srbije da plasira lažne vesti ponovo pokazati neistinitim. Uz komentar su priložene i diplomatske note razmenjene 2012.

Zamenik premijera i bivši ministar spoljnih poslova Kosova, Enver Hodžaj objavio je na svom Twitter nalogu da „Srbija opet koristi podmićivanje i prljavu diplomatiju pokušavajući da osujeti kosovsku državnost“. On smatra da takve akcije srpske diplomatije „ugrožavaju regionalnu stabilnost i uništavaju poverenje u dijalog za normalizaciju odnosa“.

Hodžaj poziva EU da osudi agresivni pristup srpske diplomatije, nigde ne navodeći međutim, šta se konkretno desilo.

„Nije bilo nikakvog povlačenja priznanja,“ izjavio je savetnik Bedžeta Pacolija, Jetljir Ziberaj, kako je RTK2 prenela. „To je Dačićeva kleveta, kao i ranije,“ kazao je on.

Od početka godine, česte su situacije u kojima srpsko Ministarstvo spoljnih poslova objavljuje informaciju da neka država povlači priznanje Kosova, dok sa kosovske strane stižu oprečne informacije, a ponekad i demantiji samih država koje su navodno povukle priznanje. U julu su oprečne informacije stigle sa Papue Nove Gvineje, prethodno iz Liberije, kada je prvo objavljena nota o povlačenju priznanja, a potom se suverenitet Kosova i potvrdio demantijima navoda o povlačenju priznanja na Internet stranici liberijskog ministarstva spoljnih poslova. Takva je bila i situacija sa Ganom, Burundijem, pa demantijima, itd. Sredinom oktobra, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je objavilo i da je Kraljevina Lesoto takođe povukla priznanje Kosova, i to uz obrazloženje slično obrazloženju Komonvelta Dominika.

“Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Lesoto ima čast da obavesti da Vlada Kraljevine Lesoto smatra da njen jedini doprinos rešenju budućeg statusa Kosova treba da bude podrška dijalogu Beograda i Prištine, a ne definisanje statusa pre nego što se dijalog završi. Stoga je pitanje državnosti Kosova preuranjeno. Vlada Kraljevine Lesoto se nije izjasnila po ovom pitanju, niti će to učiniti sve dok dijalog dve strane ne bude završen. Kada strane postignu dogovor, Vlada Kraljevine Lesoto će ga čvrsto podržati.“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.