Palau suspenduje priznanje nezavisnosti Kosova, Dačić: Ni Šerlok Holms ne bi utvrdio koliko je zemalja priznalo Kosovo

Dačić Palau

Palau je 13. zemlja koja je preispitala svoj stav o prihvatanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Republike Palau Tomijem Remengesom koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji. Predsednik Republike Palau predao je Dačiću notu o odluci te zemlje da suspenduje sve prethodne odluke i deklaracije u vezi sa pitanjem statusa Kosova sve do okončanja dijaloga Beograda i Prištine.

Remenges: Moj prethodnik je priznao Kosovo u to vreme. Mislim da nije razumeo da je ovo nešto što traži dijalog

Predsednik Republike Palau Remenges je rekao da malo poznaju situaciju u ovom delu sveta.

Republika Palau je država koja se nalazi u zapadnom Pacifiku blizu Nove Gvineje i Filipina u pojasu Mikronezije. Sastoji se od 26 glavnih ostrva od kojih su osam naseljena i od otprilike 300 manjih ostrvaca. Ima 21.000 stanovnika.

Predsednik Tomi Esang Remenges direktno je izabran i služi četvorogodišnji mandat.

Nakon okončanja mandata Starateljskog saveta Ujedinjenih nacija, Palau je postao nezavisna država 1994. godine. Prethodno su bili pod američkim protektoratom.

„Moj prethodnik je priznao Kosovo u to vreme. Mislim da nije razumeo da je ovo nešto što traži dijalog, razumevanje, jer mi ne želimo da se isto desi u našoj zemlji, regionu, na našim ostrvima. Nama treba dijalog, ne rat i neko ko će doneti odluke umesto nas,“ objasnio je predsednik Remenges dodajući da Palau želi da pruži priliku Kosovu i Srbiji da razgovaraju smislenim dijalogom kako rešiti problem.

Upitan kako će Palau ubuduće glasati u međunarodnim telima predsednik te zemlje je rekao da će to činiti u skladu sa aktuelnom odlukom.

Ni Šerlok Holms ne bi mogao da utvrdi koliko je zemalja zaista priznalo Kosovo

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je i da je teško utvrditi koliko je zemalja zaista priznalo Kosovo.

Upitan da li će, ako Priština ukine takse, Srbija prestati da lobira za povlačenje priznanja Kosova, Dačić je upitao „je l’ će Albanija prestati da lobira da priznaju Kosovo“.

„Ako neće Albanija nećemo ni mi. Svako neka radi svoj posao,“ poručio je on.

„To ni Šerok Holms ne može da utvrdi. Kod određenog broja zemalja ne postoje bilo kakve odluke. Razgovarao sam sa ministrom iz Omana, rekao sam mu da su priznali Kosovo, a on je rekao da nisu, skoro se svađao sa mnom o tome. Na spisku Prištine su i Nigerija i Uganda, što nije tačno. Spisak od 116 zemalja zaboravite, ono što je sigurno, a obratili smo se zemljama koje to nisu precizno rekle, da nam saopšte svoj stav,“ podvukao je Dačić.

Smatra da je moguće da je Kosovo priznala 101 zemlja, a ne više. „Kada kažem 101, u njih računam i Egipat koji je rekao da je priznanje u stanju zamrznutog stanja, Peru koji već četiri godine ne glasa za Kosovo i nije uspostavio diplomatske odnose, kao i Oman. Mislim da smo veoma blizu da je manje od polovine članica UN priznalo Kosovo. To je u stvari i cilj, a to je da to bude podsticaj za kompromis odnosno dijalog. A ne da nam u startu govore da ih je priznalo 116 zemalja članica UN i da ne žele da razgovaraju. Ovo je pomoć da se dijalog završi kompromisom,“ smatra Dačić.

Sa Remengesom se danas sastao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Narodne skupštine, Maja Gojković. Svoju posetu Srbiji predsednik Republike Palau počeo je juče sastankom sa ministrom zaštite životne sredine, Goranom Trivanom.

Do sada su kao rezultat delovanja srpske diplomatije priznanje Kosova navodno povukli i MadagaskarUnija KomoraGrenadaKomonvelt DominikaSurinamLiberija, Sao Tome i Principe, Gvineja BisaoBurundiPapua Nova GvinejaLesoto Solomska Ostrva. Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je ove navode.

Nota Republike Palau

„Republika Palau je donela odluku da razmotri svoj stav o statusu Kosova. Nakon opsežnog istraživanja i razgovora, Republika Palau preispituje svoj stav prema kome se Kosovo priznaje kao nezavisna država.

U tom smislu, Republika Palau smatra da njena podrška rešenju budućeg statusa Kosova treba da bude podrška dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredstvo EU, a ne definisanje tog statusa nego što se dijalog završi.

Dijalog je od presudne važnosti i predstavlja željeni mehanizam za postizanje pravednog, trajnog i održivog rešenja.

Onda kada dve strane postignu dogovor Republika Palau će čvrsto podržati stav koji ustanove dve strane.

U međuvremenu Republika Palau suspenduje sve prethodne odluke ili izjave u vezi sa statusom Kosova,“ navodi se u noti koja je dostavljena Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.