Madagaskar povukao priznanje, Priština demantuje, Vučić zahvalan

Madagascar
Foto: Wikipedia

Ministarstvo spoljnih poslova Madagaskara obavestilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da je ta zemlja povukla odluku o priznanju Kosova, saopšteno je danas. Istovremeno u Prištini ponovo demantuju ove navode, rekavši da je reč o „zloupotrebama“ Beograda. S druge strane, iako zahvalan, predsednik Vučić smatra da ovakva odluka Madagaskara „neće da nas spase svih muka i nedaća“.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nota Madagaskara upućena je 5. decembra.

Madagaskar je 12. zemlja koja je povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, navodi se u saopštenju.

Madagaskar, ostrvska zemlja kod istočne obale Afrike, priznao je Kosovo u novembru 2017.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić prilikom današnjeg otvaranja fabrike u Kragujevcu, odgovarajući na pitanja novinara potvrdio je da je razgovarao jutros sa ministrom spoljnih poslova Madagaskara.

„Za nas je važno, još jedna prestonica, još jedna zemlja, velika zemlja Antananarive, dakle, Madagaskar je doneo odluku da povuče priznanje, hvala im na tome i to govori da Srbija može da se bori za svoj interes. Da li će to da nas spase svih muka i nedaća, naravno da neće, ali hvala toj divnoj zemllji.“

Vučić se zahvalio njihovom rukovodstvu i izjavio da će umeti to da cene u budućnosti.

Priština ponovo negira

Fatmir Hadžoli, savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija demantovao je ove tvrdnje rekavši da Srbija koristi različite veze u kampanji protiv Kosova.

„Srbija vodi agresivnu kampanju u Africi, i koristi različite veze,“ rekao je Hadžoli.

„U ovom slučaju, nije reč o tačnoj vesti. Istina je da srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i kreatori politike u Beogradu pokušavaju da iskoriste bivšeg ambasadora u Rusiji, više od deset godina, sada ministra spoljnih poslova Madagaskara.“

„Neko ko je služio više od deset godina u Rusiji, može imati jake veze sa predstavnicima srpske diplomatije. Mi ne znamo šta srpska diplomatija traži od ovog ministra,“ rekao je Hadžoli za Klan Kosova.

Kako je naveo, ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli je trenutno u poseti Madagaskaru, gde će se sastati sa visokim zvaničnicima, počev od predsednika Madagaskara kako bi „rešio zloupotrebe veza i ličnosti Beogarada u ovom i u drugim slučajevima“.

U međuvremenu, oglasilo se i kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova na svom Twitter nalogu, takođe rekavši da se radi o propagandi Srbije i zatraživši od Evropske komisije i NATO da odgovore na „hibridne pretnje“ Srbije.

„Kosovo opovrgava tvrdnje da je Madagaskar povukao priznanje Kosova. Lažno izveštavanje i propaganda Srbije protiv Kosova neće uspeti. Pozivamo Evropsku službu za spoljne poslove i NATO da odgovore na ove hibridne pretnje koje dolaze iz Beograda. To predstavlja pretnju regionalnoj bezbednosti.“

Pre pet dana, prištinski mediji objavili su vest da su Solomonska ostrva povukla priznanje nezavisnosti Kosova uz naglasak da je to po prvi put učinjeno javno te da su došli u posed dokumenata o povlačenju priznanja a koji je stigao kosovskim institucijama.

Do sada su kao rezultat delovanja srpske diplomatije priznanje Kosova navodno povukli i Unija Komora, Grenada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja, Lesoto i Solomska Ostrva.

DSS: Status staviti u fazu mirovanja

Stigla je, uz predsednika Vučića, još jedna reakcija iz Srbije, iz opozicije. Demokratska stranka Srbije (DSS) smatra da ova i neke ranije odluke o povlačenju priznanja ukazuje na to da se menjaju međunarodne prilike u korist Srbije, te da je u interesu Srbije da se pitanje statusa Kosova „stavi u stanje mirovanja“.

DSS je ocenila da je bitno da se nastave razgovori sa Prištinom o „isključivo tehničkim pitanjima“ i to na način koji „ne ugrožava suverena prava države Srbije nad svojom pokrajinom Kosovom i Metohijom“.

„Politika ohrabrivanja država da ne priznaju nezavisnost Kosova i da povuku ranije odluke o priznanju, koja daje rezultate, u direktnoj je suprotnosti sa politikom ubrzanog rešavanja konačnog statusa razgraničenjem sa Albancima i priznanjem secesije, koju vodi predsednik Republike. Prva politika je u interesu Srbije, dok je druga pogubna po budućnost naroda i države,“ navela je DSS.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.