Dačić: Liberija povukla priznanje Kosova, naš doprinos dijalogu u Briselu. Priština: Lažna vest

Liberija je povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova; na konferenciji za štampu ministar spoljnih poslova Liberije, Gbezongar Milton Findlej, predao je šefu srpske diplomatije, Ivici Dačiću, notu o povlačenju priznanja, prenosi B92. „Ovo je na neki način i naš doprinos nastavku dijaloga u Briselu“ – poručio je Dačić. Priština, međutim, demantuje vest. 

U noti se navodi da je Liberija priznala kosovsku nezavisnost „na osnovu saznanja da Beograd nije spreman da pregovara o rešenju sa južnom pokrajinom Kosovo“, javlja B92, citirajući sadržaj dokumenta:

„Danas se vodi dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. Imajući to u vidu, bilo je samo prikladno da Liberija zauzme stav koji omogućava odgovarajuće rešenje za građane Srbije i pokrajine Kosovo, što se čini putem aktuelnih pregovora. U skladu sa tim Liberija poništava svoje priznanje Kosova. Ova odluka ostaje na snazi sve do okončanja razgovora i pregovora pod pokroviteljstvom EU.“

„Upravo sam razgovarao sa Vladom Liberije i potvrdili su mi da Liberija nije povukla priznanje Kosova. Vesti i nota koju šire srpski mediji su lažne i deo pokušaja lažnih vesti srpskog minsitra Ivice Dačića. Mi ćemo se suprotstaviti ovim akcijama,“ naveo je kosovski šef diplomatije, Bedžet Pacoli.

„Kosovo je priznalo 116 zemalja i broj će se samo povećavati,“ bila je takođe poruka iz kosovskog MSP-a.

Sa druge strane, ministar MSP-a, Ivica Dačić, naveo je:

„Ono što je suština ovoga što je moj kolega i prijatelj i brat rekao jeste da je Republika Liberija, koja je inače priznala Kosovo odlukom iz 2008. godine – ona donela odluka da anulira, odnosno poništi to pismo o priznanju Kosova dok traju i dok se ne završe do kraja pregovori, dijalog koji se vodi pod okriljem EU ili drugih institucija, zato što oni ne žele da se stavljaju na jednu od strana u okviru ovog dijaloga. Za nas je ta odluka veoma važna, dobra i pozitivna, jer pokazuje da taj proces, dijalog i dalje traje i ovo je na neki način i naš doprinos nastavku dijaloga u Briselu, koji će se nastaviti u nedelju.“

Prema podacima kosovskog MSP-a, Kosovo ima 116 priznanja. Broj priznanja drugačiji je prema podacima Kancelarije za KiM i iznosi 108, odnosno 109 sa Givnejom Bisao za koju se navodi da je povukla priznanje.

Zvanični Beograd takođe je tvrdio da su priznanje Kosova do sada povukle još dve zemlje – Surinam i Burundi, dok je Priština ove navode demantovala.

Šef srpske diplomatije, u više navrata je navodio da će broj priznanja Kosova „pasti ispod sto“, a Priština je isticala da se radi o srpskoj propagandi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.