Beograd: Još jedno povlačenje priznanja; Priština: Još jednom lažne vesti

Dačić i Dejvid
Foto: Screenshot, Tanjug

„Izražavam veliko zadovoljstvo što mogu da saopštim da je Grenada deveta zemlja koja je poništila sve prethodne odluke vezane za status Kosova – priznanje Kosova kao nezavisne države,“ rekao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Grenade Peterom Dejvidom. Već viđeno u poslednjim mesecima se nastavlja. Dačić saopštava da se povlače priznanja i da će ispuniti obećanje da će broj država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova pasti na ispod 100, Priština osuđuje „srpske podvale“. To su lažne vesti, ponovo kažu. 

Dačić je sa svojim kolegom iz Grenade, kako je rekao u izjavi za Tanjug, potpisao zajednički memorandum o saradnji i prijateljstvu dva ministarstva i dve zemlje. Dok mu je, kako kaže, upravo Dejvid uručio notu Grenade za Srbiju.

„U noti se jasno kaže da je Grenada preispitala svoj stav vezan za status Kosova, da imajući u vidu da se vodi dijalog, ona smatra da ne treba donositi nikakve odluke o statusu Kosova pre završetka tog dijaloga, da će ona poštovati rezultate tog dijaloga i u tom smislu ona poništava, odnosno, ukida sve ranije donete odluke, deklaracije vezane za poziciju Kosova kao nezavisne države,“ dodao je Dačić.

Dačić je naglasio da je ovo veliki rezultat, međutim, ne zbog priznavanja kosovske nezavisnosti, već zbog shvatanja „samog tog problema“, ukazujući da je ova nota dokaz da „stvar nije rešena“, kako to, kako je rekao, Kosovo smatra.

Srpski ministar spoljnih poslova ujedno je i naglasio da će se to i kasnije videti prilikom glasanja za ulazak Kosova u INTERPOL, do čega, po njegovom mišljenju, neće doći.

Šta kaže Grenada?

Ministar spoljnih poslova Grenade Peter Dejvid zahvalio se na saradnji koju njegova zemlja ima sa Srbijom, a onome čemu se nada je produbljivanje odnosa.

Dejvid, sa druge strane, u izjavi za Tanjug govorio je samo o sporazumu kojim se predviđa formiranje zajedničke komisije za saradnju u oblasti obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede i stanogradnje.

„Potpisali smo sporazum kojim se predviđa formiranje zajedničke komisije za saradnju u oblasti obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede i stanogradnje i nadam se da će potpisani sporazum o formiranju zajedničke komisije za saradnju i sporazum o tehničkoj saradnji doneti velike koristi kako za narod Grenade, tako i za Srbe,“ rekao je Dejvid, a sve prenosi Tanjug.

„Nadam se plodovima koji će proizvesti sporazum koji smo upravo potpisali i koji će koristiti i Srbiji i Grenadi,“ dodao je Dejvid.

Savetnik Bedžeta Pacolija – ovo je samo laž

Politički savetnik Bedžeta Pacolija, Jetljir Ziberaj rekao je da je ovo samo laž i da prema kosovskom ministarstvu spoljnih poslova, vlasti Grenade nikada nisu izjavile da povlače priznanje nezavisnosti.

„To je samo još jedna laž usled političke krize u Srbiji. Sa Grenadom imamo dobre diplomatske i dobre međudržavne odnose,“ rekao je Ziberaj za Koha.net.

Kosovska i grenadska vlada, prema dokumentu koji su objavili kosovski mediji, potpisale su diplomatski sporazum još 2013. godine zajedno sa Libijom.

Sporazum Grenada Kosovo

Po onome što se iz Beograda tvrdi, Grenada je sada deveta zemlja na ovoj listi povlačenja priznanja. Dačić je pre dva dana izjavio da je karipska država Dominika, takođe, suspendovala priznanje nezavisnosti Kosova do okončanja dijaloga Beograda i Prištine. Kao i danas, i tada su iz Prištine stigle poruke kojim se ova izjava ministra spoljnih poslova definiše kao „lažna vest“.

„Nije bilo nikakvog povlačenja priznanja,“ izjavio je tada savetnik Bedžeta Pacolija, Jetljir Ziberaj, kako je RTK2 prenela. „To je Dačićeva kleveta, kao i ranije,“ kazao je on.

U julu su oprečne informacije stigle sa Papue Nove Gvineje, prethodno iz Liberije, kada je prvo objavljena nota o povlačenju priznanja, a potom se suverenitet Kosova i potvrdio demantijima navoda o povlačenju priznanja na Internet stranici liberijskog ministarstva spoljnih poslova. Takva je bila i situacija sa Ganom, Burundijem, pa demantijima, itd. Sredinom oktobra, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je objavilo i da je Kraljevina Lesoto takođe povukla priznanje Kosova, i to uz obrazloženje slično obrazloženju Komonvelta Dominika.

Prema podacima kosovskog MSP-a116. država priznalo je jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a prema podacima Kancelarije za KiM – 106. Ivica Dačić je najavio da će broj pasti ispod 100.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.