Dačić: Papua Nova Gvineja šesta zemlja koja je povukla priznanje Kosova

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić

Papua Nova Gvineja je šesta zemlja koja je povukla priznanje Kosova – saopštio je ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić. Nakon što je prošle nedelje javnost obavestio da je „jedna zemlja“ povukla priznanje, danas je pokazao i zvaničnu notu o ovoj odluci.  U dokumentu se navodi da se odluka iz 2012. poništava sve dok se pregovori između Beograda i Prištine ne završe, dodaju iz srpskog MSP-a. Osim što poručuje da se radi o velikom uspehu za državu Srbiju, Dačić navodi i da zemlje, koje su povukle priznanje – nisu „nebitne“ i „male“, jer, dodaje, Srbija sada ima šest glasova više u Ujedinjenim nacijama.

„Veoma se sa nipodaštavanjem odnosimo prema tim zemljama, stalno govorimo da su to neke male zemlje, nebitne. Kako su te zemlje bitne kada su priznale Kosovo, a sada nisu bitne kada su povukle priznanje? Za vašu informaciju, tih šest zemalja ima površinu ukupno oko 800.000 kvadratnih kilometara. To je deset puta više od Srbije, 25.000.000 stanovnika. Na kraju krajeva, šest od 193 glasova u UN sada su na našoj strani i to je veliki uspeh za našu državu,“ kazao je Dačić na obeležavanju prve godišnjice rada Vlade Ane Brnabić.

Dalje je ponovio ranije poruke, kako svoje, tako i one Predsednika Republike Srbije o „mentorima Prištine“ i „pritiscima“:

„Ne borimo se mi protiv Prištine. Znate vi protiv koga se mi borimo – njihovih mentora i zaštitnika, koji čim mi dobijemo ovakve note, sad očekujem da će da otputuju na Papu, da vide da li su stvarno ‘priznali’ (povukli priznanje).“

Iz Prištine su do sada nakon svake tvrdnje iz Beograda da je došlo do povlačenja priznanja to i demantovali. Sada za prištinske medije poručuju i da Pacoli posećuje „mnoge zemlje“ koje nisu priznale Kosovo.

„Kosovske diplomatske misije, uz pomoć naših partnera, u potpunosti su angažovane u ovim zemljama, pomažući u povećanju broja priznanja Kosova,“ naveli su iz ministarstva kojim rukovodi Pacoli u komentaru za Express, dodajući da je kao rezultat ovih napora kosovsku jednostrano proglašenu nezavisnost u novembru prošle godine priznao Madagaskar, u februaru ove – Barbados, te da su Gvineja Bisao, Gambija, Libija i Gana „potvrdile priznanja i uspostavili odnose sa Kosovom“.

Dačić je takođe pokazao i notu koju su dobili, ponovivši i svoju raniju poruku o tvitovima šefa kosovske diplomatije, Bedžeta Pacolija:

„Pacoli i ostali pišu različite tvitove, demantuju, lažu. Imamo note od šest država kojima povlače priznanje Kosova kao nezavisne države i poštovaće rezultate pregovora, dogovora i dijaloga u Briselu.“

„Mislim da je to veliki doprinos,“ zaključio je.


Pročitajte još:

Dačić: Još jedna zemlja povukla priznanje Kosova, ja ne tvitujem nego pokazujem papire. Pacoli citira Ćosića


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.