Ispred mene piše Srbija, ispred Vljore Čitaku piše njeno ime

Iako je ishod poslednje sednice Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo i o Kosovu, smanjenje broja godišnjih sednica o Kosovu sa četiri na tri, ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, tu sednicu je proglasio „debaklom“ za Kosovo.

„Za dvadeset godina, nikada nije bila bolja rasprava za interes Srbije u Savetu bezbednosti, nego što je bila sada. Prvo, nijedna od zemalja nije pozvala, pošto sam ih ja stalno kritikovao – vi mene terate da prestanem s povlačenjem priznanja, a vi na svakoj sednici zovete da neko prizna Kosovo – ovog puta niko to nije rekao. Drugo, pet zemalja nije priznalo Kosovo, ali i pored toga, Peru je otvoreno rekao podržavamo Rezoluciju 1244, Obala Slonovače, izvanredan nastup, svi su oni priznali Kosovo… to je već sedam zemalja,“ sažeto je predstavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, rezultate svog nastupa na najnovijoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se razgovaralo o Kosovu u gostovanju u emisiji Jutro na TV Prva.

O Kosovu u SB UN ove godine tri puta, sledeće dva

Do smanjenje broja sastanaka SB UN o Kosovu došlo je, prema ministrovim rečima, nakon „manifestacije sile“ SAD i Velike Britanije koje su u potpunosti želele da uklone Kosovo sa dnevnog reda SB UN i pribegle „proceduralnom glasanju gde ne postoji pravo veta“ a gde bi se pre svake sednice odlučivalo da li Kosovo treba uvrstiti u dnevni red sednice.

Kako je trenutno od 15 članica Saveta bezbednosti, deset priznalo Kosovo, a pet nije, „oni su nameravali da pred ovu sednicu izglasaju da sednice neće biti“, objašnjava Dačić. Na inicijativu Srbije raspravljalo se o „nekoj razumnoj meri“ za ove sastanke zbog čega je Kosovo vraćeno na dnevni red.

„Za nas je bitno da se ta tema zadrži na dnevnom redu Saveta bezbednosti i oni su se sa tim složili. Ove godine će biti tri sednice. Od sledeće godine će biti dve sednice. To je bilo iznenađenje za Prištinu, oni su očekivali da sednica neće ni biti,“ objašnjava Dačić ishod srpske inicijative.

Svi osudili takse, Priština nije mogla da veruje

Sednica Saveta bezbednosti bila je debakl za Kosovo, smatra srpski ministar, i zato što je svaka od članica SB, bez obzira na to da li je priznala Kosovo ili ne osudila odluku o taksama što je za „Prištinu bilo iznenađenje“.

Kako Dačić objašnjava, liderima na Kosovu je teško da poveruju da „su toliko oni rešili da ih pritisnu da ukinu takse“.

Da sam odgovorio Pacoliju na pretnje atentatom, završilo bi se fizičkim sukobom

Dačić je govorio i o incidentu u Bukureštu kada mu je na opasku da su Pacoli i albanski ministar spoljnih poslova njegovi pomoćnici zato što su obojica sa Kosova, priprećeno atentatom.

„Pacoli je to dosta teško shvatio,“ kaže Dačić i tada mu uputio pretnju, rekavši „ti nam stalno praviš probleme, ako bude nekog atentata, da znaš da su Albanci“.

Dačić smatra da su to ozbiljne reči i da „oni to stvarno misle“, ali mu nije odgovorio zato što je žurio.

„Ako bih mu odgovarao, bojim se da bi se završilo fizičkim sukobom,“ zaključuje šef srpske diplomatije.

Dačić se osvrnuo i na nedavnu posetu Bukureštu gde je prisustvovao sastanku Saveta ministara EU gde mu je, kako tvrdi visoka predstavnica EU, Federika Mogerini rekla „dajte mi još nedelju dana da ih ubedim“ da ukinu takse, ali, kako sam konstatuje, to se još nije desilo.

Jedan od razloga za to leži u činjenici što, za razliku od trenutnih članica SB UN, u EU ne vlada jednak odnos svih članica prema odluci o taksama, sumnja je šefa srpske diplomatije.

„Mi sad imamo jednu situaciju gde je i ona (Mogerini) na udaru. Ne samo njih sa Kosova, nego i nekih zemalja Evropske unije koje nisu zadovoljne kako taj proces ide. Tu se sad postavlja pitanje da li su sve zemlje Evropske unije na istom tragu kada je reč oko toga. Mislim da nisu. Hoću da kažem da  Haradinaj trenutno ima veću podršku u nekim zemljama članicama Evropske unije nego u Americi,“ objašnjava Dačić.

Nemački ambasador hteo da pokaže simetriju krivice

Međutim, bilo je kritika upućenih i Srbiji, prvenstveno od strane nemačkog ambasadora u UN Kristofa Hojzgena. Te kritike, kaže Dačić, doživo je lično, a upućene su mu zbog zemalja koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova.

„Sa druge strane, ovde je Hojzgen uvredio neke od zemlja koje su, između ostalog i članice Saveta bezbednosti UN. On je tamo rekao, evo Ivica je išao, vi ste mnoge od tih zemalja posetili, to jesu egzotične destinacije… i sada, oni su svi bili u šoku. On je u stvari hteo da napravi jednu simetriju krivice. Takse – OK, kriva je Priština – a mi smo krivi zato što, eto, sada se povlače priznanja,“ objašnjava Dačić namere nemačkog ambasadora.

Nastup Vljore Čitaku odličan za Srbiju

Kada je nastup Vljore Čitaku u pitanju, Dačić ga „za njega lično ocenjuje odlično zato što je mnogo pomogla Srbiji“. Naglasio je i da je njeno prisustvo na toj sednici samo u funkciji pojedinca.

„Ispred mene kada sam sedeo tamo, ili predsednik Vučić, stoji Srbija. Ispred nje piše Vljora Čitaku. U tome je razlika. Bez obzira šta oni o sebi misle, status im je takav da su oni u svojstvu privremenih institucija koje su u skladu sa Rezolucijom 1244, kao pojedinci, a mi smo država Srbija.“

Pitanje voditeljke TV Prva na kojoj je jutros po povratku iz Njujorka gostovao ministar Dačić šta praktično taj debakl Kosova znači za život Srba na Kosovu, ostalo je bez odgovora do kraja gostovanja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.