Solomonska ostrva povukla priznanje Kosova: Prvo zvanično povlačenje priznanja nezavisnosti

Zastava Solomonska ostrva
Foto: Wikipedia

Solomonska ostrva su povukla priznanje Kosova, saznaje Koha, i to uz naglasak da je po prvi put to učinjeno javno, odnosno da je KTV došla u posed dokumenta o povlačenju priznanja a koji je stigao kosovskim institucijama.

„Broj priznanja Kosova nastavlja da opada… U pitanju su Solomonska ostrva, suverena država u Okeaniji koja je tokom ove nedelje poslala notu o obustavljanju priznanja,“ javlja KTV.

Notu o povlačenju je 28. novembra primila kosovska ambasada u Kanberi, u Australiji. KTV tvrdi i da poseduje ovaj dokument.

„Zapravo, u pitanju su dva papira, prvi iz kancelarije Solomonskih ostrva u Australiji u kojem se navodi da Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje Kosovu šalju odluku o povlačenju priznanja,“ navodi KTV.

A u drugoj diplomatskoj noti, isto ministarstvo se osvrće na uspostavljanje diplomatskih odnosa Kosova i Solomonskih ostrva još u aprilu 2015.

„Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine Solomonskih ostrva ima čast da obavesti Ministarstvo spoljnih poslova Republike Kosovo da je nakon pažljivog razmatranja i uzimanja u obzir nastavka pregovora između Beograda i Prištine o konačnom statusu Kosova i Rezolucije SB UN 1244, vlada Solomonskih ostrva odlučila da povuče priznanje Kosova kao nezavisne i suverene zemlje. Ova odluka koju su Solomonska ostrva donela, ostaje na snazi sve dok se ne završe pregovori uz posredovanje Evropske unije,“ navodi se u dokumentu.

Međutim, KTV tvrdi da kosovsko ministarstvo spoljnih poslova negira da je takav dokument dobilo.

„Ministarstvo spoljnih poslova nije oficijelnim kanalima primilo bilo kakav zvanični dokument koji se tiče pitanja o kojem je reč. Smatramo da je to sve nastavak srpske propagande,“ za KTV je naveo direktor kancelarije za komunikacije u ovom ministarstvu Sami Kastrati.

Prema srpskim izvorima, do sada su priznanje povukli Unija Komora, Grenada, Dominikanska Republika, Surinam, Liberija, Sao Toma i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.

Kosovski zvaničnici ministarstva spoljnih poslova sve vreme tvrde da se radi o „lažnim vestima“ i srpskoj propagandi.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, 7 novembra objavio je vest da je Unija Komora deseta država koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova. Par dana pre toga, saopštio je da je Grenada deveta zemlja koja je povukla priznanje. Priština je tada izjavila da su to lažne vesti.

Dačić je 3. novembra izjavio da je karipska država Dominika, takođe, suspendovala priznanje nezavisnosti Kosova do okončanja dijaloga Beograda i Prištine. Tada je, takođe, ministar spoljnih poslova Kosova ove navode definisao kao „lažnu vest“.

„Nije bilo nikakvog povlačenja priznanja,“ izjavio je tada savetnik Bedžeta Pacolija, Jetljir Ziberaj, kako je RTK2 prenela. „To je Dačićeva kleveta, kao i ranije,“ kazao je on.

U julu su oprečne informacije stigle sa Papue Nove Gvineje, prethodno iz Liberije, kada je prvo objavljena nota o povlačenju priznanja, a potom se suverenitet Kosova i potvrdio demantijima navoda o povlačenju priznanja na Internet stranici liberijskog ministarstva spoljnih poslova. Takva je bila i situacija sa Ganom, Burundijem, pa demantijima, itd. Sredinom oktobra, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je objavilo i da je Kraljevina Lesoto takođe povukla priznanje Kosova, i to uz obrazloženje slično obrazloženju Komonvelta Dominika.

Prema podacima kosovskog MSP-a 116. država priznalo je jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a prema podacima Kancelarije za KiM – 106. Ivica Dačić je najavio da će broj do kraja godine pasti ispod 100.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.