Dačić: Unija Komora deseta zemlja koja je povukla priznanje, neće glasati za članstvo Kosova u INTERPOL-u

dacic
Foto: MSP Srbije

„Ja ću samo reći da su Komori deseta zemlja koja nas je obavestila notom da je povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova,“ rekao je danas Dačić na konferenciji za novinare sa ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora, Suefom Mohamedom El-Aminom. Za sada reakcije iz Prištine, koja je nedavno tvrdila da su povlačenja priznanja Grenade i Dominike, koja je takođe Dačić nedavno izneo „lažna vest“, još uvek nema. S druge strane, kosovski mediji javljaju da će na zahtev opozicije Skupština Kosova raspravljati o radu Ministarstva spoljnih poslova Kosova i povlačenju priznanja nezavisnosti 16. novembra.

Zvanična nota je, kako je Dačić rekao, prevedena na srpskom jeziku, i podeljena je novinarima koji su prisustvovali konferenciji, a obrazloženje povlačenje priznanja pročitao je ovaj ministar.

„U noti se decidirano kaže da vlada Komora smatra da institucije koje se pominju u Rezoluciji 1244, koje bi trebalo da budu rezultat političkog dijalog na KiM-u nisu još uvek uspostavljene, da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. izgleda kao manevar s ciljem da se predupredi uspostavljanje institucija predviđenih rezolucijom i da zbog svega toga Unija Komora povlači priznanje Kosova, a da bi omogućila dvema stranama da dođu do pravičnog, ravnopravnog i trajnog političkog rešenja vezanog za status Kosova.“

Povlačenje priznanja
Foto: B92

Dačić je izrazio zahvalnost ministru i predsedniku Komora na shvatanju „problema sa kojima se Srbija suočava“ i važnosti da se taj problem rešava principijalno.

On je i naglasio da „to nije samo to pitanje“, već da Srbija sa svim tim zemljama želi da gradi dobre odnose jer „to su naši prijatelji i naš je cilj da naši prijatelji budu njihovi, a da njihovi budu naši, i da tako zajedno jačamo pozicije.“

Sem note, ministar spoljnih poslova ove ostrvske države u Indijskom okeanu potpisao je sa Dačićem i sporazum o saradnji dva ministarstva, dok je Dačić rekao da je to samo početka.

Dačić je tokom današnje konferencije za štampu svom kolegi iz Unije Komora uručio dres igrača FK Crvene zvezde Bena, koji je sa Komora. On je ujedno i čestitao Crvenoj zvezdi koja je juče savlada Liverpul.

Dačić poklonio dres
Foto Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

„Hoćemo da potpišemo i sporazum o ekonomskoj saradnji, da se formira mešoviti komitet za saradnju između naših zemalja.“

A za ubuduće planira se i saradnja u drugim oblastima – „kulturna, naučna oblast, sportska, u oblasti odbrane, bezbednosti i sve ono što se u zajedničkom dogovoru može pronaći kao interes“, dodao je Dačić.

Ministar inostranih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora, Suef Mohamed El-Amini rekao je da Komori podržavaju teritorijalni integritet Srbije, prenosi Beta.

„Mi smo s vama kada je u pitanju vaš teritorijalni integritet. Dakle, za nas Kosovo predstavlja sastavni deo vaše teritorije,“ naveo je.

On je dodao da njegova zemlja podržava dijalog Beograd u Prištine dodajući da „treba dati šansu dijalogu da bi sutra bilo mirne kohabitacije“ Srbije sa susedima.

 

Dačić o Kurcu, bojkotu robe iz Srbije, INTERPOL-u i viznoj liberalizaciji

„Sama ta činjenica da Kosovo ovako reaguje, da bojkotuje uzoz robe iz Srbije, nemojte da mislite da je to usmereno samo prema Srbiji, to je poruka usmerena i ka EU – morate da nam date viznu liberalizaciju„, rekao je Dačić.

Dačić je ujedno naveo da je o viznoj liberalizaciji i ulasku Kosova u INTERPOL razgovarao i sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, koji je, po Dačićevim rečima, kazao da će podržati ulazak Kosova u INTERPOL, ali da neće da se saglase sa viznom liberalizacijom.

Dačić je, kako kaže, u tom razgovoru „možda bio previše oštar“, ali i da se nada da mu „Vučić nije na tome zamerio“.

„Pa čekajte, dakle vi hoćete da ih pustite u INTERPOL, ali nećete da im date viznu liberalizaciju jer će da dolaze kod vas. To se iz aviona vidi kakav je njihov interes.“

Dačić je i naglasio da Unija Komora neće glasati za članstvo Kosova u INTERPOL-u, kao i da mu je tu informaciju preneo ministar spoljnih poslova ove države Suef Mohamed El-Amini.

Da je Grenada deveta zemlja koja je povukla priznanje rekao je Ivica Dačić 4. novembra. Dok je Priština tada izjavila da su to lažne vesti. Dačić je pre pet dana izjavio da je karipska država Dominika, takođe, suspendovala priznanje nezavisnosti Kosova do okončanja dijaloga Beograda i Prištine. Tada je, takođe, ministar spoljnih poslova Kosova ove navode definisao kao „lažnu vest“.

„Nije bilo nikakvog povlačenja priznanja,“ izjavio je tada savetnik Bedžeta Pacolija, Jetljir Ziberaj, kako je RTK2 prenela. „To je Dačićeva kleveta, kao i ranije,“ kazao je on.

U julu su oprečne informacije stigle sa Papue Nove Gvineje, prethodno iz Liberije, kada je prvo objavljena nota o povlačenju priznanja, a potom se suverenitet Kosova i potvrdio demantijima navoda o povlačenju priznanja na Internet stranici liberijskog ministarstva spoljnih poslova. Takva je bila i situacija sa Ganom, Burundijem, pa demantijima, itd. Sredinom oktobra, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je objavilo i da je Kraljevina Lesoto takođe povukla priznanje Kosova, i to uz obrazloženje slično obrazloženju Komonvelta Dominika.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.